sediu pcrmSediul de lux al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) are un nou proprietar, iar beneficiarul real se ascunde în paradisul fiscal din Belize. Asta după ce, ani la rând, fostul şef de stat şi lider de partid Vladimir Voronin a declarat că imobilul va fi vândut „când vor creşte preţurile şi va trece criza”, scrie Rise Moldova.

RISE Moldova a aflat că beneficiarul din Belize este reprezentat în Republica Moldova de un personaj-cheie din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc. În afacere a fost implicată şi o persoană judecată pentru deţinere de droguri, care a fost însă amnistiată cu o lună înainte de tranzacţia imobiliară.

Noul sediu PCRM de pe str. Armenească din centrul Capitalei este înconjurat de mai multe instituţii de stat şi se află la câţiva paşi de locuinţa preşedintelui PD, Vladimir Plahotniuc. Clădirea cu patru niveluri a fost proiectată cu spaţii pentru zeci de birouri, un mini-hotel, un restaurant şi o parcare subterană.

„În 2006, în timp ce liderul comunist Vladimir Voronin se afla la al doilea mandat de preşedinte al R. Moldova, PCRM a obţinut în folosinţă un teren de peste două sute de ari pe str. Armenească şi, ulterior, l-a privatizat în schimbul a mai puţin de jumătate de milion de lei, în baza unei decizii a Consiliului municipal Chişinău. În 2007, partidul a contractat şi un credit de 22 de milioane de lei de la Banca de Economii, pentru care a garantat cu terenul şi clădirea aflată în proces de construcţie. După schimbarea puterii, în 2009, Cancelaria de Stat a contestat în instanţă deciziile Consiliului municipal Chişinău prin care terenul a fost atribuit PCRM-ului. În plus, autorităţile au pus sechestru atât pe lotul de pământ, cât şi pe clădirea partidului”, se arată în investigaţie.

Potrivit sursei, această companie a fost fondată la Chişinău în 2008 şi este administrată de Serghei Daşevskii (care a purtat anterior numele de Vîrva – n.r.). În 2006, Daşevskii a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru escrocherie, iar anul trecut a fost arestat şi judecat pentru deţinere de droguri.

Continuarea investigaţiei citiţi pe rise.md

(33 accesari)