Cum dosarul protestatarilor va fi folosit împotriva Platformei DA la prezidenţiale: „Al patrulea manifestant reţinut, PRESAT de polițistul Bacalu să facă declaraţii împotriva organizatorilor”
Cel de-al patrulea manifestant reţinut după protestul din 24 aprilie a mărturisit că a fost presat de un poliţist de la Inspectoratul Naţional de Investigaţii al IGP, Bacalu, să depună mărturii împotriva jurnalistului Vasile Năstase, reprezentant al Platformei Demnitate şi Adevăr şi unul dintre organizatorii protestului.
Dezvăluirile au fost făcute astăzi de avocatul protestatarilor Ana Ursachi, în cadrul Orei Expertizei de la Jurnal TV.
Reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr susţin că au prevăzut acest fapt încă de la reţinerea protestatarilor. Ei susţin că acesta este un dosar politic pe care oligarhul Vladimir Plahotniuc îl va utiliza la prezidenţialele din toamnă pentru a scoate din cursă Partidul Platforma DA.
„Valeriu Caşu a fost luat de acolo de un poliţist pe nume Bacalu. El s-a prezentat cu o funcţie şi un grad inexistent. Am verificat şi am depistat că lucrează într-o cu totul altă subdiviziune a MAI. Lucrează la Inspectoratul Naţional de Investigaţii. El a făcut tot posibilul să-l ţină pe Valeriu Caşu de-o parte. Am aflat recent de ce. Asupra acestui băiat s-au făcut presiuni astfel încât să mintă, să dea declaraţii false, să declare că l-ar fi văzut pe Vasile Năstase instigând oamenii să arunce cu pietre. Caşu a mărturisit acest lucru într-un proces verbal oficial, în faţa procurorului, a mea şi a avocatului Rudenco. El povesteşte că ar fi fost impus de Bacalu şi îl denunţă. Acum aşteptăm Procuratura să se autosesizeze”, a declarat Ana Ursachi.
„Aflu în premieră despre acest lucru. Voi sesiza toate ambasadele, Delegaţia UE în Moldova, voi scrie personal la Comisia Europeană, în SUA chiar şi către Obama. Încă pe 5 mai am declarat că Valeriu Caşu este deţinut în afara celorlalţi protestatari pentru a fi obligat să dea declaraţii false împotriva liderilor Platformei. Aflu acum că aşa şi se întâmplat şi faptul că omul a înţeles cum a procedat. Bacalu va fi subiectul meu de investigaţie până la sfârşitul vieţii. Voi vedea ce avere are, câţi oameni a băgat la puşcărie pe nedrept”, a menţionat Vasile Năstase.
„Fără nicio ezitare trebuie să spunem că este un dosar politic care va fi răscolit la alegerile prezidenţiale când va fi nevoie de scos o forţă din alegerile prezidenţiale. Vor apărea probabil anumite denunţuri pe numele lui Andrei Năstase care şi-a anunţat participarea activă în căutarea unui candidat comun la alegeri”, a adăugat Dinu Plângău.
Precizăm că ieri Judecătoria Centru a decis că doi dintre manifestanţii reţinuţi în urma protestului din 24 aprilie vor sta în arest la domiciliu, iar alţi doi se vor afla în penitenciar încă 30 de zile. Atât protestatarii, cât şi avocaţii lor nu sunt de acord cu această hotărâre şi spun că o vor ataca la Curtea de Apel.
„Cebotari şi Caşu nu au nicio speranţă la Curtea de Apel. Noi însă ne-am adresat pentru că este o procedură obligatorie ca să putem ajunge la CEDO – unica instanţă eficientă în care ne punem speranţa. Nu văd nicio logică, nu am văzut niciun criteriu după care judecătorul a decis să-i lase pe doi dintre ei în arest. Este acelaşi arest, nimic bun nu s-a întâmplat ieri. Este un nou eşec al justiţiei noastre şi o nouă provocare pentru noi. Deja nu mai pot utiliza termeni juridici în aceste subiecte. Trebuie să vorbim despre Plahotniuc – această bubă care s-a instaurat în ţară, despre justiţie care nu vrea să se trezească, despre sărăcie lucie în care trăim”, a menţionat avocatul Ana Ursachi.
„Nu există nicio logică în justiţia de la noi care nu bazează pe probe, pe logică. Separarea acestor protestatari s-a făcut în urma presiunilor diplomatice, care au fost eliberaţi pentru că nu există nicio probă la dosar. Plahotniuc le arată partenerilor de dezvoltare că el a cedat. Marea majoritate a judecătorilor sunt şantajabili, captivi şi nu vor să se răscoale împotriva acestui pitecantrop. Plahotniuc este îngrijorat, el înţelege foarte bine că tocmai aceşti oameni îi vor pune capăt. Ei au rămas curajoşi şi că vor merge împotriva acestui guvern”, a spus Vasile Năstase.
„În societate avem nişte persoane care, conform justiţiei, sunt periculoase. În cazul lui Shor, Ţuţu, care au participat la infracţiuni foarte grave, au bani, sun influenţi, ei nu pot influenţa mersul anchetei? Dar nişte persoane simple ar putea influenţa mersul anchetei”, a remarcat şi Dinu Plângău.
Amintim că cei patru protestatari reţinuţi după manifestaţia din 24 aprilie sunt acuzaţi de organizarea dezordinilor în masă şi riscă până la opt ani de puşcărie. Rudele lor spun însă că ei au protestat paşnic şi cred că de fapt poliţia încearcă să-i intimideze pe cetăţenii activi.
Sursa:jurnal.md