Cum este afectată Republica Moldova de criza din Ucraina

Imagine postare

guvern_ucraina_obozrevatel_comInstabilitatea politică din ţara vecină ar putea genera probleme şi în Republica Moldova, încurajând forţele rebele din Transnistria şi din Găgăuzia, atenţionează experţii.

Ministerul de Externe de la Chişinău: Evitaţi călătoriile în Ucraina!…. Violenţele de la Kiev, lovitură şi pentru economia Republicii Moldova…. Ministerul Afacerilor Externe a emis, ieri, o alertă de călătorie în Ucraina, iar Guvernul de la Chişinău a îndeamnat puterea şi opoziţia de la Kiev să se abţină de la acţiuni violente şi să iniţieze un dialog deschis pentru a găsi o modalitate civilizată de depăşire a crizei. „Sperăm că toate divergenţele existente în ţara vecină şi prietenă îşi vor găsi rezolvarea în exclusivitate prin mijloace paşnice, cu respectarea normelor democratice, deoarece violenţa nu poate fi niciodată o soluţie“, a declarat premierul Iurie Leancă.

După cum era de aşteptat, apelul autorităţilor de la Chişinău a coincis cu mesajele venite din partea Uniunii Europene, cu care Moldova a parafat, toamna trecută, un acord de asociere. Deşi avem un guvern pro-european şi suntem, cel puţin aparent, departe de a repeta scenariul ucrainean, avem suficiente motive de îngrijorare şi lecţii de învăţat în urma protestelor sângeroase de la Kiev.

7 aprilie, la scară mai mare

Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene, aminteşte că Moldova a trecut printr-o situaţie similară în 2009, însă la o scară mult mai mică. „Atunci, guvernarea comunistă a cedat destul de rapid, politic vorbind, ceea ce ar fi trebuit să facă şi Ianukovici. E uimitor că s-a ajuns la asemenea violenţe când părea că lucrurile merg spre o rezolvare politică. De ce anume, nu ştim în acest moment. Există un zvon persistent că Putin a condiţionat ajutorul financiar de intervenţia pe Maidan, ceea ce arată un nivel de cinism extraordinar din partea Rusiei. Ar fi o lecţie pentru moldoveni: că Rusia îi pedepseşte foarte dur pe cei care nu i se supun şi că Moldova nu trebuie să depindă de Rusia ca să nu ajungă în asemenea situaţie“, comentează politologul.

Expertul vede şi un aspect pozitiv în această situaţie tragică. El aminteşte de propunerile Suediei şi Poloniei, susţinute de alte state europene, de a acorda mai multe beneficii Moldovei şi Georgiei în cadrul Parteneriatului Estic. „Uniunea Europeană realizează cât de rapid se pot schimba lucrurile în această zonă a lumii şi atunci, spun europenii, trebuie să dăm mai multe recompense celor care se ţin de cuvânt. Şi Moldova s-a ţinut de cuvânt până acum“, punctează Cristian Ghinea.

Pericolul transnistrean

Dacă măcelul nu va fi oprit, există riscul ca haosul din Ucraina să se răspândească în regiune, atenţionează specialiştii. Şi în această situaţie, Moldova are aceleaşi puncte vulnerabile pe hartă: Transnistria şi Găgăuzia. „Instabilitatea din Ucraina poate genera instabilitate şi în Republica Moldova, mai ales în acele regiuni care au alte viziuni asupra viitorului ţării noastre, şi poate mobiliza acele forţe care nu sunt de acord cu parcursul nostru european“, explică Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

În aceste condiţii, nu mai putem conta pe ţara vecină în reglementarea conflictului transnistrean. „O Ucraină dezbinată şi preocupată de problemele interne va acorda mai puţină atenţie politicii externe. O Ucraină slăbită va avea o voce slabă şi la masa negocierilor în formatul 5+2 şi va fi luată mai puţin în seamă nu doar de Rusia, dar şi de administraţia transnistreană“, observă analistul.

Rusia nu slăbeşte laţul

Chiar dacă Rusia este acum preocupată de soarta Ucrainei, nu trebuie să ne facem iluzii că Moscova ne va scăpa din ochi. „Nu cred că presiunea rusă va slăbi. Rusia este în continuare prezentă şi destul de activă în Republica Moldova. Embargoul vinurilor noastre continuă, în Găgăuzia sunt trimişi emisari care promovează integrarea euroasiatică. Negocierile în formatul 5+2 ar putea fi stopate, din cauza intransigenţei transnistrenilor şi a Federaţiei Ruse. Lucrurile deloc nu au devenit mai simple decând Ucraina se confruntă cu această instabilitate, dimpotrivă, se agravează“, constată Victor Chirilă.

Situaţia s-ar putea complica şi mai mult. „Dacă Ucraina va merge pe varianta apropierii de Rusia, atunci poziţia Transnistriei se va întări şi administraţia de la Tiraspol va fi mai intransigentă în negocierile cu autorităţile legale. În cazul în care Ianukovici cedează, ceea ce îmi pare de domeniul fantasticului, în Ucraina vor avea alegeri anticipate, al căror rezultat nu poate fi prognozat. Respectiv, instabilitatea va continua“, este de părere Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţiei Participativă. În opinia lui, situaţia din Ucraina şi din alte state din regiune arată ce se poate întâmpla cu o ţară care ajunge sub administraţie oligarhică, ceea ce ar trebui să fie un semnal pentru autorităţile de la Chişinău.

Violenţa naşte violenţă

Leonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev, susţine că Moldova trebuia demult să se gândească la posibilele scenarii pentru că protestele de pe EuroMaidan durează de trei luni. „Asta ar putea determina grupurile ostile intereselor Republicii Moldova să genereze nişte mişcări de fundal. Să ne amintim de reţinerea pacificatorilor moldoveni în Transnistria. Acum, şi pentru noi va fi dificil, chiar dacă autorităţile noastre au management bun al provocărilor. Mă refer şi la aşa-zisul referendum din Găgăuzia, şi la alte situaţii. Am văzut că Rusia e insistentă, aplică repetat tot felul de proceduri şi încurajează acţiunile de nesupunere“, spune expertul.

Crede şi el că politicienii de la Chişinău pot să extragă câteva învăţăminte din exemplul Ucrainei. „Aplicarea forţei duce la violenţe şi mai mari. Problemele trebuie discutate ca să fie găsit un consens. Un alt lucru important este ca Guvernul să fie într-o comunicare permanentă cu cetăţenii. La Kiev protestele au început anume din cauza că autorităţile au refuzat să semneze Acordul de Asociere cu UE fără să consulte populaţia“, precizează Leonid Litra.

sursa: adevarul.ro/moldova/