Cum fac procurorii bani?, de Cornelia COZONAC
Cazul procurorului Elena Neaga, care şi-a etalat săptămâna trecută averea impresionantă pe o reţea de socializare, va constitui hârtia de turnesol pentru testarea voinţei şi capacităţii procurorului general Cornel Gurin, dar şi a conducătorilor ţării, de a schimba lucrurile în Procuratură.
Probabil, fiecare cetăţean s-a întrebat săptămâna trecută cum oare fac procurorii atâţia bani încât reuşesc să trăiască regeşte, având un salariu de numai câteva mii de lei. Asta după ce o şefă de la Procuratura sectorului Buiucani al Capitalei şi-a etalat, într-un mod sfidător, luxul în care trăieşte, în peste 100 de fotografii postate pe o reţea de socializare. Cum s-ar zice: dacă nu vine presa la ea să-i facă publică averea, de ce să nu se fălească singură cu ce are? Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns.
Ceea ce mi s-a părut grav a fost lipsa de reacţie din partea Procuraturii Generale, care, se pare, nu prea este interesată de imaginea sa şi aşa terfelită. Iar presa şi societatea au discutat mai mult poziţiile şi vestimentaţia „procuroarei“: în faţa oglinzii, pe patul din dormitor etc.
Cum îşi face poze la oglindă o priveşte, ţine de gust – unul prost, şi de cultură – una joasă, dar care, poate, acum ar trebui să ne intereseze mai puţin. Problema e că un procuror are o asemenea avere pe care nu o putea face din salariu. Autorităţile au încercat să ne închidă ochii: a fost dispusă o cercetare internă privind averea şi a fost sesizată Comisia Naţională de Integritate. Foaie verde lobodă sunt aceste verificări, nu vor da nimic! Povestea cu verificarea averilor e depăşită. A păţit ceva judecătorul Arnăut, care a divorţat în acte ca să-şi treacă toate averile pe numele soţiei şi să nu dea socoteală pentru ele? Sau magistrata Nina Cernat, care locuieşte într-o casă de poveşti, trecută în acte pe numele soacrei sale? Presa a scos în vileag şi averile impunătoare ale unor procurori: Eugen Rusu, Ruslan Popov… S-a întâmplat ceva?
A fost demarată vreo anchetă? Nici pomeneală. Sunt cu toţii bine-mersi, încadraţi în serviciul public. Autorităţile vor zice: avem acum Legea privind confiscarea averilor! Aceasta e pentru Uniunea Europeana, ca să justificaţi banii primiţi de la europeni şi americani pentru reformele în domeniul justiţiei şi combaterea corupţiei. Legea nu are efect retroactiv, de aceea eforturrile CNI vor fi în van, membrii comisiei şi procurorii ştiu foarte bine care va fi rezultatul. Procurorul General Corneliu Gurin trebuie să dispună ridicarea tuturor dosarelor pe care le-a avut în gestiune Elena Neaga şi să ne spună cât de corect au fost efectuate urmărirea penală şi toate acţiunile pe care dânsa era obligată să le facă. Numai aşa se va reuşi dezlegarea misterului şi poate vom afla şi noi cum fac procurorii bani, de îşi ridică aşa palate.
Lumea spune că greul banului în gospodăriile oamenilor legii vine nu din salariu, ci de la părţile implicate în dosare, că în unele procuraturi – cea din sectorul Buiucani este pomenită des – numai pentru ca să fie pornit un dosar penal se cer 5.000 de euro. Mai departe, procurorii lucrează nu pentru a fi repus în drepturi cel pătimit, ci ca să fie scos basma curată cel cu interesul, cu banii. Pentru diferite acţiuni ale procurorilor, mai ales în ceea ce priveşte probele (falsificare, evaporare) sunt taxe stabilite.
Ar mai fi şi schemele de preluare a afacerilor, în care o verigă sunt procurorii. Presa a scos în vileag în ultimul timp mai multe cazuri în care oameni de afaceri au rămas fără proprietăţi de milioane, după ce li s-au deschis dosare, au fost închişi pe la poliţie, judecaţi. Chiar dacă aceşti businessmeni au fost achitaţi după lungi peregrinări prin labirintul justiţiei, iar dosarele în care au fost cercetaţi s-au dovedit a fi cusute cu aţă albă – adică pornite dintr-un interes, nimeni în procuratură nu vrea să demareze cercetări şi să găsească vinovatul. De ce oare?
Ca să nu fie descoperiţi arhitecţii acestor dosare, „oameni ai legii“ care şi-au făcut afacere din meserie. De fiecare dată se găseşte un paravan – unul legal, desigur: „a expirat termenul de prescripţie“. Departe de mine gândul că cei care conduc organele de drept nu ar cunoaşte schemele prin care procurorii şi nu numai îşi fac averi impunătoare. Întrebarea e dacă procurorul general, Corneliu Gurin; ministrul Justiţiei, Oleg Efrim; directorul CNA, Viorel Chetraru; preşedintele CNI, Anatolie Donciu; prim-ministrul Iurie Leancă şi preşedintele ţării, Nicolae Timofti, vor cu adevărat să curmeze aceste scheme de corupţie.
sursa: adevarul.ro/moldova/