Cum s-a îmbogăţit Elena Neaga, procurora „vedetă” de la Străşeni?

Imagine postare

461-elena-neagaMorţi suspecte, fără vinovaţi. Toate astea pe timpul „domniei” la Procuratura Străşeni a cuplului Eduard Maşnic/Elena Neaga. Surse din structurile de drept afirmă că, de fapt, acele dosare muşamalizate ar fi contribuit la îmbogăţirea procurorei, retrogrdată din funcţie pe 4 martie, după ce şi-a etalat averea de milioane pe un site de socializare.

Conform Procuraturii Generale (PG), în anul 2000, Elena Neaga îşi începea cariera de procuror în cadrul Procuraturii Străşeni. Prima sa funcţie a fost cea de ajutor interimar al procurorului, ajungând ulterior adjunctă a procurorului de Străşeni. În 2010, l-a urmat pe Eduard Maşnic, fost procuror şef la Străşeni, la Procuratura Buiucani, fiind numită într-o funcţie similară celei de la Străşeni. Conform informaţiilor din dosarul personal al Elenei Neaga, în anii 1995—1999, aceasta a absolvit, la fără frecvenţă, Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, obţinând o diplomă în drept la vârsta de… 38 de ani.

Intoxicaţi cu dosar penal fără rezultat

În 2010, la fabrica de vin din Pănăşeşti, Străşeni, se intoxicaseră doi angajaţi, un bărbat şi o femeie. Aceştia lucrau în cisterna în care se fermenta vinul. „Acolo, încă, erau gaze. Nimeni nu a verificat şi oamenii au decedat”, povesteşte Profir Gorea, soţul uneia dintre victime. Procurorii au deschis atunci un dosar penal, „Fostul director şi fondator a închis fabrica… Cine ştie dacă l-au căutat, deşi ei tot spun că îl caută şi acum”, precizează Profir Gorea. Atunci, Procuratura Străşeni era condusă de Eduard Maşnic, iar adjuncta sa era Elena Neaga. „Am fost şi la Maşnic. El mi-a zis să vorbesc cu procurorul care se ocupă de caz. Era una, Croitor, după care s-au tot schimbat. Acum e al patrulea procuror”, continuă bărbatul. „Nu ştiu dacă s-au dat bani. Cert e că nu se face nimic. Dosaru-i la procuratură, însă doar stă acolo. Procurorii spun că lucrează şi că îl caută pe fostul director. Dar, cine ştie”, relatează, deznădăjduit, bărbatul. Surse oficiale din cadrul Procuraturii Străşeni au declarat pentru ZdG că, iniţial, în acest dosar bănuiţi erau doi superiori ai victimelor, doar că, ulterior, aceştia „au scăpat”, vina fiind pusă în cârca fondatorului, care e cetăţean străin şi care nici nu era în R. Moldova la acel moment.

461-elena-sarbu„Totul se vinde şi se cumpără”

Cazul ciudat din Pănăşeşti nu este unul singular. Tot în acea perioadă, Procuratura Străşeni a instrumentat mai multe dosare cu morţi suspecte în care nu a depistat şi nu a pedepsit vreun vinovat, iar sursele care ne-au dezvăluit aceste cazuri afirmă că s-au plătit zeci de mii de euro. În 2008, în Roşcani, Străşeni, Irina Sârbu, de 22 de ani, deceda după ce medicul din localitate, Maria Mura, îi făcuse o injecţie. „Am chemat-o pe Maria acasă. Fata avea temperatură 37,4. Ne temeam să nu aibă oreion (boală infecţioasă virala acută, n.r.). Dar, mai bine nu o chemam. Din buzunar a scos un analghin… I-am zis să nu-i pună, că era alergică. A zis, lasă, că n-o să-i fie nimic. Peste 10 minute s-a înălbit şi când a venit salvarea, a murit”, relatează Elena Sârbu, mama victimei.

Aceasta nu ştie prea multe detalii despre desfăşurarea anchetei. Ştie doar că a fost chemată la procuratură, unde, la un moment dat, o anchetatoare i-ar fi spus: „Tanti Lena, acum totul se vinde şi se cumpără. Ce au avut în ogradă ei (medicul, n.r.), maşină, ce? Că am auzit că au vândut-o. Am zis că nu ştiu”. Sursele noastre care ne-au povestit despre acest caz s-au referit şi ele la banii pe care familia Mura i-ar fi dat procurorilor şi la maşina pe care ar fi vândut-o pentru a face rost de bani. Medicul susţine, însă, că nu a plătit niciun ban pentru a scăpa de anchetă.

„Ne-au şantajat, ne-au sunat întruna…”

Iniţial, la telefon, Maria Mura ne-a spus că nu o ştie pe Elena Neaga, dar că nu ne poate vorbi, la telefon, dacă i s-au cerut sau nu bani. A motivat că nu ne cunoaşte. A doua zi, ne-am întâlnit cu ea la poarta casei sale. „Au încercat să ceară, dar le-am spus că nu le dau nicio copeică, că nu am de unde… Neaga nu mi-a cerut. Doar de două ori am fost la ea. Nu am de unde le da bani”, susţine femeia care continuă să acorde asistenţă medicală. Referitor la faptul că ar fi vândut maşina pentru a da mită, Maria Mura ne-a zis că la mjloc ar fi vorba de o confuzie. „În scurt timp, soţul fusese implicat într-un accident cu maşina. Un copil a murit, iar maşina i-a fost „arestată” pe două luni. De asta oamenii au crezut că am vândut-o. Acum ea este în curte. Soţul a fost declarat nevinovat, dar nici eu, nici el, nu am plătit. Nu avem de unde da mită. Ne-au şantajat, ne-au sunat întruna, dar le-am zis să îmi dea pace. Când au zis că nu-s vinovată, le-am zis că mi-au mâncat jumătate de viaţă. M-au distrus”, conchide Maria Mura.

461-elena-neaga-2-300x203Precizăm aici că, iniţial, dosarul a fost gestionat de procurorul Ion Ticu, care activează acum tot la Procuratura Buiucani, în subordinea lui Maşnic şi până marţi, a Elenei Neaga. „Procurorul Ticu mi-a dat un singur document. Expertiza medico-legală. Mai mult, nu ştiu ce a făcut”, susţine Elena Sârbu. Concluziile expertizei o încriminează pe medic: „Moartea Irinei Sârbu a survenit în urma şocului anafilactic provocat de administrarea substanţelor medicamentoase”. Expertiza a mai arătat că, în corpul Irinei, nu au fost găsite urme de alcool sau de substanţe narcotice, aşa cum se vehicula anterior prin sat.

Ion Ticu ne-a spus că nu-şi aminteşte foarte multe detalii despre acest dosar, ci doar faptul că s-ar fi făcut o expertiză care a arătat că medicul a procedat aşa cum trebuia să procedeze.

461-elena-neaga-procuraturaMorţi fără vinovaţi

O altă moarte învăluită în mister a avut loc în satul Lupa-Recea, Străşeni. Atunci, Gheorghe Arsenov a fost găsit mort, iar sursele noastre susţin că oamenii legii aveau şi un suspect, din sat. Doar că, până la urmă, bănuitul, E. Ş., şi-a pierdut acest statut, iar autorul crimei nu a mai fost găsit. Oamenii din localitate îşi amintesc cu greu de caz, iar sora lui Gheorghe Arsenov, una din puţinele rude rămase în sat, spune că „deamu s-a astupat tot… Nu ştim nimic, dar nu am auzit să dea bani cineva. Băiatul ăsta, E. Ş., trăia bine cu Gheorghe. Nu cred că el l-a omorât. Nu avea de ce. Era bănuit iniţial, dar n-o fost drept. Dacă era el, atunci avea să fie închis. Pe Gheorghe cred că l-au ucis nişte puşcăriaşi. El a stat acolo, iar după ce a ieşit, ei l-au ucis”, spune Raisa Ianoviţchi, sora decedatului.

În 2008, în Cojuşna, deceda Savelie Boşcăneanu. Sursele noastre susţin că, iniţial, procurorii din Străşeni investigau omorul acestuia, doar că, până la urmă, concluzia finală, susţinută de săteni, a fost cu totul alta. „Nu, Savelie nu a fost omorât. Era gheţuş. A alunecat şi s-a lovit cu capul de colţul casei”, ne spune o femeie din Cojuşna, apropiată a familiei Boşcăneanu. ZdG mai deţine informaţii referitoare la alte alte dosare, gestionate suspect de Procuratura Străşeni până în 2010.

Acuzaţii de dosare „fabricate”

Ivan Munteanu, din Ghelăuza, Străşeni, a atacat de mai multe ori în judecată ordonanţele procurorei Elena Neaga. Acesta susţine că Neaga, împreună cu procurorul Ion Ticu şi Eduard Maşnic, toţi trei plecând ulterior la Procuratura Buiucani, ar fi contribuit la deschiderea pe numele său a mai multor dosare penale pe care le numeşte „fabricate”. El afirmă că multe din ordonanţele procurorei Neaga erau anulate de judecătorul de instrucţie. „Cei trei procurori au plecat din Străşeni după ce oamenii au început să se revolte”, susţine Munteanu. Şi într-adevăr, în mai 2010, în faţa Procuraturii Străşeni a avut loc un protest, procurorii fiind acuzaţi că nu-şi fac meseria corespunzător.

Solicitat de ZdG, Alexandru Raţă, actualul procuror de Străşeni, a refuzat să comenteze dosarele la care am făcut referire, motivând că nu are vreo legătură cu ele. Totodată, acesta ne-a spus că nu a verificat dacă în perioada când instituţia a fost condusă de Maşnic şi Neaga au existat dosare penale instrumentate incorect. „Nu am verificat pentru că nu am acest drept, nici măcar moral. Alte secţii din cadrul PG pot verifica”, ne-a răspuns Raţă.

461-elena-neaga-casaMaşnic şi Neaga, în concediu

Elena Neaga nu a răspuns la apelurile ZdG. Marţi, PG a anunţat iniţial că aceasta a fost demisă, iar ulterior, că a fost transferată la Procuratura în Transporturi. Miercuri, Corneliu Gurin, procurorul general declara pentru ZdG că Neaga e în concediu. Maşnic, fostul şef al Elenei Neaga de la Străşeni şi Buiucani, are telefonul închis. La procuratură ni s-a spus că şi el s-ar afla în concediu. ZdG precizează că, în cazul în care Maşnic şi Neaga vor dori să se expună pe marginea celor relatate, vor dispune de spaţiu în ediţiile următoare ale ZdG.

bloc-procurori-melestiuPrecizăm că, în declaraţia despre venituri şi proprietăţi pe 2012, Elena Neaga şi-a trecut pe lângă casa de milioane şi un apartament, aflat în construcţie. ZdG a aflat că procurora s-a referit la un apartament cumpărat la preţul de 340 euro m.p., de două ori mai ieftin decât preţul de piaţă. Acest lucru a fost posibil deoarece procurora a fost inclusă de conducerea PG în lista procurorilor care pot beneficia de spaţiu locativ în cadrul bloculului destinat procurorilor care nu dispun de un loc de trai, construit în coasta Parcului „Valea Trandafirilor” de către firma Basconslux. Aceleaşi surse susţin că Neaga a şi vândut acel apartament.

reporter: Victor Moșnag
sursa: zdg.md