Cum se spală milioanele de euro în AȘM? de Gheorghe COSTANDACHI
Soarta îi mai oferă o șansă lui Duca, de a-și prezenta demisia de onoare, în situația în care s-a pomenit în prezent. Cel puțin așa ar proceda un om cu rațiune sănătoasă și demnitate, dacă o are. În România, Germania sau alte țări civilizate conducătorul autorității naționale pentru știință și cercetare și-ar fi dat demisia și s-ar fi predat pe mâinile justiției pentru a-și demonstra nevinovăția.
Îl îndemn s-o facă până nu e târziu și să rămână infam pe toată viața, ce i-a mai rămas de trăit.
Gheorghe Duca este condamnat de Plahotniuc la pușcărie
Gheorghe Duca a avut o ocazie uriașă de a pleca din cadrul AȘM cu onoruri și decorații, cu mulțumiri și imagine excelentă, însă el a preferat să se lupte pentru a deveni ”șef” veșnic a academiei. Situația acestui individ îmi amintește un proverb vechi rusesc, care întocmai se potrivește lui Duca acum: ”Жадность фраера сгубила”.
Cine nu cunoaște cu Duca este membru al PD? Se pare, toată mizeria din Academia de Științe a Moldovei l-a inervat pe Plahotniuc. Mafiotul, să demonstreze că se luptă cu mafia din AȘM, a decis să se facă zarvă în jurul administrației academiei. Cred ca s-a plictisit de atâta oscilare a lui Duca. Acesta fiind unul din pionii lui Plahotiuc, în ultimii 5 ani oscila între PD, PLDM, PL și PCRM, însă ”crâșa” io ținea PD.
Aceste oscilații, dar și faptul că Duca a preferat să se înfrupte de unul singur din dulceața AȘM, fără să plătească cota în ”obșeak”, se pare a inervat și a scos de pe osie ”pahanu”. Și, drept răzbunare, a ordonat tuturor slujbelor (CNI, Procuratura, CNA, etc.) să se preocupe de Duca.
Sunt de părere că autosesizarea CNI și a Procuraturii, precum și toată zarva scoasă acum în presă, legată de averea lui Duca, este rezultatul Demersului către Guvern, PG, MAI, CNI, CNA publicat de către un ziar moldovenesc la data de 16 aprilie 2014 (http://moldova-suverana.md/article/demers-ctre-guvern-pg-mai-cni-cna_5535).
Cum lucra schema de hoție a banilor din AȘM?
În loc să se plătească salarii decente cercetătorilor, pe parcursul a cel puțin 10 ani, banii publici și cei obținuți de AȘM erau furați și exportați peste hotarele țării, reieșind din conținutul demersului.
Toate hoțiile, delapidările și furturile din cadrul AȘM au fost depistate de organele de control financiar și experții Curții de Conturi, însă de fiecare dată totul se finaliza cu tăceri.
Numai un singur episod din actul CC demonstrează că în anii 2011-2012 pe alături de casieria AȘM au trecut peste 104,0 milioane lei, fără a fi înregistrați.
Unde au plecat acești bani?
Cum s-au cheltuit banii furați?
Răspuns foarte clar îl găsim mai jos.
O parte din ei s-au sedimentat în cele 17 conturi bancare, care Duca a preferat să nu le indice în declarația de avere. El a uitat că este imposibil să-i cumperi pe toți din Moldova, iar dacă la unul îi plătești mai mult, imediat află ceilalți și se supără. Sunt de părere că exact aceasta s-a întâmplat și cu Duca.
Se pare că banii din cele 17 conturi tăinuite, în mărime de un milion de lei şi aproape 35 de mii de dolari, sunt banii care nu s-a reușit să fie scoși din țară (http://www.jurnal.md/ro/news/duca-cu-averi-asunse-a-uitat-ca-de-ine-17-conturi-i-4-terenuri-1174929/ ).
Cel puțin, altă concluzie nu se poate face, după ce cunoști situația reală din cadrul AȘM.
Banii din bugetul de stat, prevăzuți pentru finanțarea academiei se spălau prin 4 firme de construcţii şi 2 firme de prestări servicii. Banii spălați erau duși cu geanta de către persoane apropiate lui Duca. Cel puțin despre aceasta vorbesc mărturisirile făcute în demersul către Guvern, PG, MAI, CNI, CNA publicat de către un ziar moldovenesc la data de 16 aprilie 2014 (http://moldova-suverana.md/article/demers-ctre-guvern-pg-mai-cni-cna_5535).
În acel demers se reflectă foarte clar schemele prin care se furau banii publici destinați finanțării AȘM. Una din scheme era organizarea unor deplasări de serviciu pentru unii indivizi apropiați de conducerea AȘM, care duceau banii spălați cu geanta în unele din băncile europene.
Din conținutul demersului:
… Spălările de bani din cadrul AŞM se făceau prin 4 firme de construcţii şi 2 firme de prestări servicii. Acestea, la rîndul lor, aveau contracte de prestări servicii cu mai multe firme din Zone Offshore. Schemele erau puse la cale şi realizate de Vitalie Boian, şeful Direcţiei politici economice şi finanţe a AŞM. În perioada anilor 2010-2012, Duca îmi aducea personal biletele la avion, geanta cu bani şi documente de însoţire a banilor de la Banca Socială, Fincombank, Banca de Economii şi Moldindconbank, care îi duceam cu avionul în Cipru, Olanda şi Marea Britanie.
Declaraţiile erau semnate oficial de către bănci, iar la vamă nu aveam niciodată probleme. Sume mai mici de 150 mii de euro nu am transportat nici o dată şi le depuneam în conturi speciale fără nume în aceste bănci. Cardurile bancare şi Codurile secrete de fiecare dată le înmînam personal domnului preşedinte al AŞM.
… După cum am socotit, banii familiei Duca ar fi cam în jurul a 32 milioane euro, bani în bănci de peste hotare, fără avere şi imobile care cresc în fiecare an. Numai eu am dus în conturile lor vreo 17 milioane bani gheaţă. Alţi bani au plecat în conturile lor prin alte persoane şi prin zonele offshore.
… Iată cîte ceva din averea familiei Duca în Moldova și peste hotarele țării:
1. Pe adresa Valea Dicescu, 73, are casă cu trei nivele mai mare decît cea de pe
Valea Dicescu, 138. Separat, are garaj, bucătărie de Vară. Suprafaţa terenului
împreună cu casa are circa 600 m.p. Casa a fost construită în anii 2008-2010.
Preţul aproximativ – 300 000 dolari americani.
2. Apartament Bănulescu – Bodoni, 11. Suprafaţa totală – 179 m.p. Etaj întîi. 4 camere. Preţul aproximativ – 250 000 dolari americani. A intrat în posesia apartamentului în perioada 1989-1990.
3. Pe adresa Bernardazzi, 73, are casă cu 2 nivele, construcţia căreia s-a început
în Primăvara anului 2010 şi acum se află în stadiu de finisare. Preţul
aproximativ – 500 000 dolari americani.
4. Pe str. Armenească, vis-s vis de restaurantul „El Paso”, are o clădire mai mare ca suprafaţă decît casele de pe Valea Dicescu cu 2 nivele, pe care a dat-o în arendă unei firme farmaceutice. Preţul aproximativ – 700 000 dolari americani.
5. Lîngă satul Truşeni, are 4 terenuri a cîte 6 ari. Pe unul din aceste terenuri a construit, la începutul anilor 1990, o vilă cu trei nivele. Preţul aproximativ a terenurilor şi vilei – 100 000 dolari americani.
6. Acum locuieşte într-o casă la sol cu 3 nivele. Adresa: Valea Dicescu, 138. Suprafaţa locativă aproximativă circa 150 m.p. În total cu anexa – circa 250 m.p. Separat, în curte, are garaj cu suprafaţa de circa 30-35 m.p. Suprafaţa terenului adiacent împreună cu casa constituie circa 400 m.p. Casa a fost construită în anii 1992-1995. Preţul aproximativ – 300 000 dolari americani.
7. Pe str. acad. Sergiu Rădăuţanu lîngă casa ex-ministrului de Interne Victor Catan, are un teren de pămînt cu o suprafaţă de circa un hectar, îngrădit cu un gard construit capital. Preţul aproximativ – 2.000.000 dolari americani.
8. În 2005, a cumpărat o casă cu trei apartamente pe adresa str. Mateevici, 73, care este înregistrată în lista clădirilor fără drept de demolare, adică se află sub protecţia statului. În 2007, acad. Duca a vîndut această clădire unui cetăţean italian. Preţul cu tot cu terenul adiacent – circa 1.000.000 dolari americani.”
9. În Italia, la Sud, în regiunea Calabria, are o vilă de Vară cu o suprafaţă de 380 metri, grădină şi parc, la preţ de 1,5 milioane euro. Două maşini de lux, ambele sînt exploatate de feciorul lui. Ține acolo 2 femei din Moldova şi un grădinar din raionul Străşeni, care au grijă de gospodărie.
10 . În Spania are un apartament în oraşul Barcelona, chiar în zona rezidenţială închisă, cu 2 nivele, cu o suprafaţă de 320 metri pătraţi. Are acolo permanent o doctorandă şi o femeie-bucătăreasă. Deţine şi o maşină Mercedes 500 din anul 2011. Apartamentul a fost cumpărat în Iarna anului 2010, la preţul de 450 mii euro. La această tranzacţie a participat Vitalie Boian şeful finanţelor familiei Duca şi a AŞM.
11. Tot în Spania, la Nord-Vest, la 4 Km de ocean, în orăşelul Pedrafigueira, are o vilă de lux cu o suprafaţă de 590 metri, cu lac cu peşte şi livadă cu diferiţi pomi fructiferi tropici. A fost cumpărată în anul 2012, în luna Martie, la un preţ de 2,1 mln euro. Are acolo trei slugi din România şi un ucrainean de origine din oraşul Rovno. Are un parc din 7 maşini vechi şi o maşină de munte.
Până în prezent nici una din structurile de stat, către care a fost adresat Demersul respectiv nu a făcut public nicio informație despre situația reală legată de averea lui Duca.
Sunt oare implicate aceste structuri în această spălare de bani, dacă nu emit niciun fel de informații?
sursa: costandachi.eu