Cum toacă unii banii Occidentului slujind mafioții de la Chișinău, de Alex Cozer

Imagine implicită

CozerAzi un grup format din mai multe ONG-uri, membrii cărora se erijează în jurnaliști independenți, au ieșit cu o chestie pe care ei au numit-o „Monitorizarea mass-media în campania electorală pentru alegerile parlamentare 2014”.

Îmi vine extrem de greu să-mi exprim starea de vomă, la propriu, pe care am trăit-o urmărind conferința de presă în care au fost prezentate rezultatele acestei așa-zise monitorizări. Pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo e greu de calificat în vreun fel.

Aș fi ignorat cu desăvârșire această conferință și concluziile „raportului de monitorizare” dacă băieții ăștia nu s-ar fi lăudat din start că „munca” lor este finanțată de instituții din SUA, Danemarca sau Suedia.

Pentru că acești indivizi iau bani din Occident, de la niște oameni naivi, care chiar cred că acordând fonduri pot ajuta cumva la democratizarea Republicii Moldova și la ieșirea din rahatul în care s-au pomenit cetățenii dintre Prut și Nistru.

Din păcate banii occidentului ajung aici să fie păpați de niște indivizi care fac jocurile oligarhilor de la Chișinău, participând activ la manipularea fără precedent pe care o avem în presa de pe Bîc. Ba mai mult chiar, participând la mascarea acestei manipulări, justificând-o și manipulând la rândul lor.

Concluzia 1: Prime și Publika, televiziuni echidistante

Am fost pur și simplu șocat, scandalizat de-a dreptul, când am văzut cum o doamnă care mi-a fost profesoară la universitate și pe care o respectam, a citit din niște foi, spunând în fața întregii țări, e drept, cu vocea tremurândă, că Prime este cel mai echidistant post de televiziune la capitolul „știri conflictuale”. După aia au mai urmat câteva minute în care Jurnal TV și Accent TV au fost spulberate, iar posturile lui Plahotniuc mângâiate cu multă dragoste de către doamna în cauză.

Cum doamnă, Anetta Gonța, e posibil așa ceva? Cum puteți să ajungeți la asemenea concluzii, când!!! Prime și Publika, cu o nerușinare ieșită din comun, manipulează cras, începând buletinele de știri cu Partidul lui Plahotniuc și încheindu-l cu el. A, o să-mi ziceți că ați vorbit doar de știri conflictuale? Păi doamnă, ăsta e raport de monitorizare a presei sau a știrilor conflictuale?

Și dacă tot vă legați de știri conflictuale, luați doamnă Publika aia pe care o mângâiați cu dragoste, nu mai devreme de ieri. O știre cu niște oameni care-au părăsit Antimafia. E conflictuală sau nu? Păi vedeți vreun drept la replică? Sclavii lui Plahotniuc de acolo spun în știre că „Mocanu n-a răspuns la acuzații”, în condițiile în care, ATENȚIE!!!, în aceeași sală, la 5 minute după conferința de presă a celor plecați din Antimafie, au venit alți membri ai partidului cu replica.

O să-mi ziceți că în raport nu e ziua de ieri? Ia doamnă fiecare zi din buletinele de știri ale televiziunilor lui Plahotniuc și vei vedea aceleași lucruri.

Sau voi nu vedeți cum sclavii lui Plahotniuc de acolo fug în fiecare zi după autobuzul electoral al PDM? Voi nu vedeți cum miniștrii lui Plahotniuc, sportivii lui, finii și nănașii, apar de cel puțin 10 ori mai des decât aparițiile tuturor celorlalte partide cumulate?

Concluzia 2: Realitatea.md și Unimedia, site-uri echidistante.

Din nou, jurnal.md a fost desființat de-a dreptul de un individ care mai mult ONG-ism decât jurnalism a făcut la viața lui, iar altele au fost ridicate în slăvi. Să nu creadă cineva că aș apăra Jurnalul, care într-adevăr face campanie vădit împotriva lui Plahotniuc, nu e niciun secret aici. Dar nu se poate să vezi unele lacune de undeva, pe care să le demonizezi, iar altele mai mari, din alte părți, să le ignori.

Pentru că doamnă Gogu, care ai citit că, spre exemplu, realitatea.md e site echidistant, spune-mi te rog, câte știri de pe acest site ai citit? Ia chiar și acum și deschide secțiunea politic de pe acest site și vei vedea de câte ori apare Usatîi și de câte ori alți candidați!

Ia te rog, în ultimele săptămâni, și vezi cât de murdar a fost atacat PLDM-ul de acest site, fără absolut niciun fel de drept la replică și cum nimeni nu s-a atins, absolut deloc, de Plahotniuc, spre exemplu.

Apoi ajungem și la Unimedia. Luați din nou, secțiunea politic și numărați articolele cu PDM și cele cu PL, spre exemplu. Sunt două partide care au cam aceeași pondere în țară, vor obține rezultate aproximativ egale la alegeri. Ei bine, de cel puțin 5-6 ori a apărut mai mult Partidul lui Plahotniuc decât PL-ul. Și fără „P” la niciun material.

S-au luat băieții ăștia de site-ul moldova24.info, care se știe că, de fapt, e usatîi24.info și nu are cum tu, ca om care te apuci de monitorizat presă, să-l incluzi la capitolul site de știri alături de Unimedia, Jurnal sau altele.

În concluzie pot spune că, încă o dată, această țară nu are absolut nicio șansă să iasă prea curând din rahatul în care s-a pomenit. Pentru că CCA-ul nefăcând nimic, scula lui Plahotniuc fiind, te-ai fi așteptat măcar din partea ăstora care iau banii danezilor și-ai suedezilor, țări în care, apropo, presa este cea mai liberă din lume (alături de Finlanda) să nu facă jocurile oligarhilor. Să iasă public și să condamne derapajele, bătaia de joc crasă. Dar nu, frate, banii suedezilor și danezilor sunt utilizați pentru a-l justifica pe Plahotniuc.

Pentru că din concluziile acestor indivizi, expuse astăzi public, reiese că ai tot dreptul să-i lauzi de dimineață până seară pe oamenii lui Plahotniuc, pentru că nu e nicio problemă. Și mai reiese că, dacă Doamne ferește, scrii ceva de rău de Plahotniuc, atunci ești presă imparțială și lipsită de profesionalism.

Pentru că deja site-urile și televiziunile mângâiate de „raportul” acestor indivizi nerușinați se laudă că-s cele mai echidistante, în știrile lor deja fiind blamate instituțiile media atacate de „monitori”. Diseară veți vedea cum televiziunile lui Plahotniuc, după ce îi vor da pe Candu, Lupu, Diacov și Sergiu Sîrbu, vor face știri în care vor spune că ei sunt cei mai echidistanți, deoarece așa a spus monitorizarea făcută de niște sclavi umili, care-și bat joc de-o societate-ntreagă, dar și de acei europeni naivi care-i hrănesc și le permit să trăiască pe picior mare.

Și ca să nu zică vreun individ din ăștia că eu sunt ca ei și manipulez, le ofer dreptul la replică. Iar replica să nu fie cea ce scrie la pagina x din raport. Pentru că nu contează ce scrie în acel raport, ci ceea ce ai ieșit tu și ai spus public în conferință de presă. Lucrurile cu care diseară televiziunile oligarhilor se vor lăudă, citându-i pe „experți”.