Cum trişează Plahotniuc sau Şirul de minciuni despre votul uninominal: Deputaţii NU pot fi revocaţi fără modificarea Constituţiei, iar traseismul politic NU va fi eliminat, ci perpetuat // EXPERŢI

Imagine implicită

cabinetVotul uninominal nu va elimina traseismul politic, ci îl va perpetua, iar ceea ce face acum oligarhul Vladimir Plahotniuc este să schimbe regulile jocului pentru a acapara şi următorul Parlament în situaţia în care partidul său se tăvăleşte sub pragul electoral şi nu are nicio şansă de a accede în următorul Parlament în condiţiile actualului sistem electoral.

Declaraţiile au fost făcute aseară, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, la Jurnal TV, unde s-a vorbit că cei 28 de deputaţi transfugi portretizează clar cum va arăta viitorul Parlament controlat tot de PD.

Adrian Lebedinschi, deputat PSRM: „Rezultatele din Găgăuzia ne demonstrează că RM încă nu este gata pentru a purcede la astfel de sistem. Avem şi exemple foarte multe când puterile oligarhice din lume câştigă anume în baza alegerilor uninominale. De aceea, reieşind chiar şi din exemplu celor 28 de deputaţi care au trecut în alte partide în Parlament, după eventuale alegeri la care oamenii îşi vot da votul unor persoane în care probabil chiar au încredere, riscăm să ne trezim iarăşi cu o majoritate pestriţă. Cu atât mai mult că, începând cu anul trecut, avem finanţarea de la buget a partidelor politice, suntem într-o perioadă de formare a partidelor veritabile şi din moment ce abia am obţinut careva succese în crearea partidelor să tăiem brusc creanga de sub noi şi să începem iar experimente pe noi şi pe popor…”

Victor Ciobanu, analist politic: „Care este programul partidului celor 28 de „uninominali” din actualul Parlament care au trecut pe listele altor partide, cu alte programe, sub alte lozinci şi alte platforme electorale? Cred că unicul punct din programul lor este să susţină prin vot guvernarea. Dacă să facem o prospecţie la ce vom ajunge dacă am trece mâine la vot uninominal – am ajunge la situaţia când vom avea 101 deputaţi, fără majorităţi clare. Sunt unele lucruri populiste şi trase de păr.

E foarte uşor să ambalezi chestia asta în formă atrăgătoare pentru cetăţeni, să spui că deputatul va fi al tău, va face drum exact până la poartă, iar tu vei avea dreptul să-l rechemi. Ei, cum se recheamă primarul Chişinăului, ales tot prin vot uninominal, noi deja am văzut. Inclusiv referendumul se anulează. Sunt un şir de minciuni îngrămădite, ambalate foarte frumos, în spatele căruia se situează un scop foarte bine determinat: PD, care actualmente e partidul principal de guvernare, pur şi simplu nu trece la următoarele alegeri parlamentare prin sistem proporţional, pentru că are 2,7% rating. Şi atunci el va face totul ca să schimbe regulile jocului în timpul jocului ca să se menţină la această guvernare.”

Alexandr Petkov, fost deputat: „Sistemul uninominal, ca şi cel proporţional, îşi are plusurile şi minusurile sale. Dar pentru cei care în anii 90 se ocupau cu raket, vânzare de fete şi cu crima organizată, oameni din care e plin PD astăzi, vreau să le amintesc că în 93, când a fost introdus sistemul proporţional care e azi, el n-a fost inventat din senin. Au fost recomandări importante din străinătate, s-a luat în considerare şi conflictul de pe Nistru. Şi atunci a fost introdusă cea mai importantă verigă din sistem, că RM e o singură circumscripţie. Nu există alt sistem potrivit pentru RM în condiţiile unui conflict existent, care nu a fost rezolvat. Dar eu cred că există o înţelegere între partidele de la guvernare, eu consider şi PSRM la guvernare, ca până la urmă să se ajungă la un compromis, 50 la 50 sau modelul estonian. Eu cred că nu e nevoie să discutăm cu Plahotniuc, care nu este interesat de existenţa statului RM.”

Oazu Nantoi, analist politic şi director de programe la Institutul de Politici Publice: „Care sunt problemele principale cu care se confruntă cetăţenii şi statul? Deloc nu ţin de modificarea sistemului electoral. În toamna anului 2014, ex-ambasadorul Germaniei în RM a spus că dacă în Germania s-ar fi întâmplat aşa ceva ca furtul miliardului, oamenii ar fi ieşit în stradă. Noi am ieşit. Am răbdat până la alegeri şi pe urmă am ieşit. Şi cu ce ne-am ales? Miliardul furat tot furat rămâne, noi suntem împovăraţi cu retrocedarea acestuia, despre funcţionarea justiţiei şi a procuraturii reformate putem vorbi doar în stil sarcastic, despre conflictul transnistrean, unde iarăşi va fi semnat contractul cu Energokapital, ca noi să întreţinem acest regim, tot putem să vorbim şi iată aici ni se aruncă această pisică moartă ca noi să discutăm despre asta.

În primul rând, cine propune această modificare? Plahotniuc, persoana cu cel mai înalt antirating din RM. Ori, cum se desfăşoară alegerile în RM în cadrul unui sistem proporţional? Cetăţenii percep partidele prin persoana liderului. Şi dacă însuşi partidul se tăvăleşte sub pragul electoral, trebuie de căutat vreo găselniţă. La noi în societate, în special în interiorul clasei politice, se observă abordări speculative şi primitive – sistem parlamentar, prezidenţial, sistem electoral mixt, uninominal, proporţional, etc. Pe când organismul funcţionării democraţiei politice este un organism complex! Eu personal cred că fără o reformă administrativ-teritorială şi fără descentralizarea competenţei în acest stat degeaba noi vorbim despre modificarea sistemului electoral.

Cei care propun sistem uninominal sigur că trişează. Să deschidem imaginar Constituţia RM, la atribuţiile Parlamentului. Să admitem că eu sunt ales, eu pot să vin în circumscripţie şi să promit şi canalizare şi fericire absolută. Dar deciziile în Parlament se adoptă cu majoritatea voturilor, fie celor din sală, fie celor aleşi, fie majoritate calificată. Prin urmare, un candidat independent nu poate promite NIMIC.”

Victor Ciobanu: „Plahotniuc a distrus sistemul de partide pregătind trecerea la sistemul uninominal.”

Oazu Nantoi: „Noi ştim că dl Plahotniuc a cumpărat de la dl Voronin 14 deputaţi comunişti care au devenit social-democraţi. Noi ştim cui îi revine responsabilitatea politică. O persoană care nu deţine nicio funcţie oficială se întâlneşte cu dna Nuland şi se prezintă modest drept coordonator executiv al coaliţiei de guvernare. Deci dna Nuland nu înţelege termenul de păpuşar, dar iată că termenul coordonator executiv al coaliţiei de guvernare sună aşa, mai nu ştiu cum. Prin urmare, e vorba despre o cursă moartă, PD vrea să privatizeze şi următorul Parlament. Şi nu e vorba de partid, nu poate fi numit partid, e o structură de gangsteri politici.”

Victor Ciobanu: „Până la urmă se va ajunge la un compromis şi acesta va fi sistemul mixt despre care toţi vorbim.”

Alexandr Petkov: „Eu cred că atrage atenţia şi modalitatea prin care s-a purces la aşa-numita dezbatere în larg. Am văzut doar o persoană care a vociferat-o şi altă persoană care în 30-40 de minute a scris pe facebook că nu acceptă, dar acceptă altfel. Noi am văzut că toată ţara deja e împânzită cu panouri, spoturi publicitare, o campanie nemaipomenită. Nimeni nu ştie cine stă în spatele acestei campanii, care este bugetul şi cine finanţează. Noi vedem astăzi că autorităţile, în persoana lui Plahotniuc, au o cu totul altă agendă, una ascunsă, ei vor cu totul altceva, reieşind chiar din textul vociferat: iată noi o să putem să revocăm deputaţii. Nu permite constituţia acest lucru. Şi el n-a spus niciun cuvânt că „modificăm constituţia şi avizăm la CC”.

Al doilea lucru important, a spus că proiectul va fi dezbătut abia după ce va fi avizat de Comisia de la Veneţia. Nu vreau să arunc cu pietre că Comisia de la Veneţia, dar ceea ce a făcut preşedintele acesteia, Gianni Buquicchio, este foarte discutabil. În primul rând şi-a permis să vorbească despre proiectul care nici măcar nu există pe hârtie, omul a vorbit şi despre nu ştiu care progrese în condiţiile în care în ultimii ani APCE şi Consiliul Europei a adoptat mai multe rapoarte negative privind RM decât în ultimii 15 ani.”

Sursa:jurnal.md