Cum vor Filat și Plahotniuc să deturneze revolta populară

Imagine implicită

filat-si-plahotniuc-asasinii-morali-si-politici-ai-lui-ion-butmalaiManifestația de amploare de duminică, din centrul capitalei, nu a rămas fără efecte. Cei care controlează Moldova și care au fost vizați la protest au reacționat, doar că au făcut-o într-un mod care-i descalifică și mai mult.

În loc să învețe lecția și să ia în seamă doleanțele zecilor de mii de oameni care sunt sufocați de crimele lor, cei de la guvernare continuă sfidările la adresa poporului și bătaia de joc.
Acești indivizi încearcă să să înăbușe revolta populară, să stingă focul revoluționar, dar nu prin fapte care să îmbunătățească viața omului și să-l liniștească, ci prin tot felul de jocuri cinice, prin care să-l prostească.

Luni – Invitația lui Gaburici

Totul a început cu acea invitație la Guvern a lui Chiril Gaburici. E clar că nu stă Gaburici în spatele acestei acțiuni, iar cei care au făcut-o au crezut că cei din Platforma DA sunt precum ONG-iștii lor de serviciu, care se dau cu schiurile prin fața Parlamentului, iar apoi intră în clădire și se pupă cu Candu.

Acțiunea de duminică din PMAN nu aparține lui Boțan, Năstase, Aramă sau altcuiva. E acțiunea a 50 de mii de oameni, care la rândul lor au reprezentat acolo aproape o țară întreagă. Revendicările lor erau foarte bine puse pe o foaie, așa că nu mai era ce de discutat cu membrii Platformei. Platforma e poporul, iar membrii ei nu au făcut nimic mai mult decât a organiza un protest.
Acele prevederi din rezoluție nu sunt negociabile, așa cum nici demnitatea nu este negociabilă. Cei din spatele lui Gaburici n-au înțeles asta, iar el, săracul, cu atât mai puțin. Dacă înțelegea, poate profita de situație și o transforma într-una favorabilă pentru el.

Marți – Finul și raportul Kroll

A urmat apoi toată acea tevatura cu raportul Kroll. O cărțulie care nu conținea nimic nou, dar pe seama căreia s-a făcut atâta spectacol. Nu a fost deloc întâmplător felul în care Candu a decis să facă public raportul
Întâi a avut grijă să invite la Parlament zeci de ONG-iști, jurnaliști, economiști. A creat o rumoare extraordinară printre toți aceștia, ca apoi să-i dea drumul aproape de miezul nopții și să țină trează lumea până dimineață. Imediat atenția s-a concentrat asupra raportului Kroll și a eroizării finului lui Plahotniuc, care cică a „riscat enorm” prin acest pas.

Miercuri – „Arestul” lui Shor

A urmat apoi spectacolul ieftin cu așa-zisul arest al lui Shor. Treizeci de zile de arest la domiciliu pentru un individ care stă în spatele unui furt de cel puțin 30 de miliarde de lei. Spun 30, pentru că pe lângă banii dispăruți din bănci, mai avem încă 16 miliarde acordate din buzunarele noastre și care se vor transforma în curând în datorie de stat.
În loc ca acesta să fie încătușat și interogat non-stop, până divulgă toți complicii, așa cum s-ar întâmpla într-un stat cât de cât normal, individul stă în vila sa de lux cu caviar și șampanie. Dar televiziunile oligarhilor trâmbițează triumfalist că „Shor e arestat”.

Joi – Sfidarea din Parlament

Totuși, sfidarea supremă a avut loc ieri, în cadrul ședinței Parlamentului. Acolo unde am văzut un spectacol atât de revoltător că uneori am impresia că indivizii care-l regizează nu-și dau seama absolut de loc cât de mult fierbe această societate.
Pentru că să-ți vină un Gurin, care să-ți povestească cu zâmbetul pe buze că de la BEM se furau bani cu sacul, să-ți vină un Chetraru care să ți se laude că el știa mult mai multe decât în raportul Kroll, sau un Drăguțanu, care să spună că s-au furat „doar” 9 miliarde și nu mai mult – e sfidare supremă.

Indivizii ăștia toți au venit în plenul Parlamentului lăudându-se că ei știu că de la aceste bănci se jefuiește de ani de zile, că ei sunt mai inteligenți decât detectivii Kroll, dar totuși, fără ca cineva dintre ei să facă ceva în acest sens, fără a avea măcar pe cineva la pușcărie sau vreun bănuț furat întors în vistieria statului.

Iar pe lângă aroganțele acestor complici, mai vedeam această căzătură umană pe nume Filat, care s-a lansat într-un dialog cu Chetraru despre „necesitatea formării unor comisii” și despre „legislația proastă în domeniu”. Poate nu-l luam în seamă pe acest individ, dacă nu pronunța, în cel mai sfidător mod cu putință, cuvintele „dreptate” și „adevăr”. A vrut să spună „demnitate”, dar demult nemaiștiind ce înseamnă asta, cred că nu l-a ținut cămașa.

Ei bine, acest tâlhar ne vorbea nouă că uite dom’le, nu e situația chiar atât de neagră și că cei care „fac dreptate și adevăr la televizor” nu ar fi decât niște demagogi.
De fapt ăsta și e planul acestor indivizi. De a încerca să astupe prin acest spectacol sfidător revolta populară și de a-i prosti din nou pe oameni.
Se mai servesc show-uri din astea ieftine, se mai denigrează membrii Patformei, e mai speriată lumea cu rinați și cu dodoni și poate-poate or scoate-o la capăt ca și în alegerile din noiembrie.
Ce nu pot înțelege însă acești farisei, în frunte cu Filat și Plahotniuc, e că oamenii nu au ieșit în PMAN pentru Platforma DA, au făcut-o pentru ei, pentru durerile și disperarea lor.

Pe acești oameni nu-i veți mai prosti, iar dacă veți continua așa, nu veți face decât să-i înrăiți și mai mult.

Alex Cozer
Sursa:independent.md