Cum vrea Plahotniuc să subjuge total presa din Moldova
Ieri, într-o grabă demnă de lucruri mai bune, în Parlament a fost depus un proiect de modificare a Codului Audiovizualului. Fără a fi consultat cu nimeni, puținii jurnaliști independenți din această așa-zisă țară au auzit de el de la televiziunile lui Plahotniuc, care anunțau, cu surle și trâmbițe, că, vezi Doamne!, „Moldova o să scape de propaganda rusească”.
După ani de zile în care la canalele lui Plahotniuc, care tocmai ele sunt principalele surse de propagandă ale Kremlinului (în special Prime) nimeni nu s-a deranjat de această problemă, peste noapte, copiii de mingi ai lui Plahotniuc devin preocupați.
Ce se ascunde în spatele proiectului lui Plahotniuc
Dar cât de bine ar fi dacă am scăpa într-adevăr de propaganda rusă. Cei care mă citesc măcar ocazional știu că sunt 5-6 ani de când tot vorbesc despre acest pericol. Unul care deja ne-a afectat extrem de grav. Atât de grav încât deja jumătate din populația Republicii Moldova e transformată în potențiali „omuleți verzi” ai lui Putin.
Însă și mai grav va fi dacă această problemă va fi utilizată pentru a legifera cenzura și folosită ca o bâtă împotriva foarte puținei prese independente care a rămas în Moldova.
Pentru că pe lângă anumite prevederi care, interpretate într-un anumit fel, pot duce la interzicerea buletinelor de știri și a talk-show-urilor politice de la canalele rusești, există foarte multe alte prevederi care pun în pericol și așa fragila libertate a presei din Moldova.
Practic odată votat în această redacție, le va fi interzis invitaților de la posturile de televiziune să mai spună că Filat, Plahotniuc și Shor au furat miliardul din bănci, pentru că nu există dovezi. Dacă cineva își va permite să facă asemenea afirmații într-un talk-show, automat moderatorul trebuie să-i închidă gură, să se apuce de o serie de explicații că ce a spus invitatul nu este probat, iar apoi să-i sune pe cei trei pentru a le acorda dreptul la replică. Dacă nu se respectă procedura, riscă foarte rapid să rămână fără licență.
Mai departe lucrurile devin și mai grave. Pentru că o televiziune nu va mai putea folosi în știri informații care vizează instituțiile publice, gen Procuratura, CNA, Guvernul, etc., fără a insera în același bloc și o replică. Adică dacă BNM-ul nu oferă o replică la o informație că a acordat 6 miliarde băncilor, nu poți să dai știrea pentru că vei fi sancționat.
Și nu e tot. Informațiile pe surse, adică pâinea cea mai de preț a jurnalistului, nu vor mai putea fi date. Pentru că legea propusă de Plahotniuc interzice acest lucru.
Distrugerea Moldova 1 și lipsirea de posibilitatea de a transmite evenimente importante
Pe lângă distrugerea prin lipsirea de licență a posturilor TV incomode, prin legea pe care vrea Plahotniuc s-o treacă, se mai urmărește un lucru extrem de grav – lipsa de orice fel de independență a postului public Moldova 1.
Plahotniuc propune ca Moldova 1 să nu aibă dreptul să mai plaseze publicitate. Iar aici el ar împușca mai mulți iepuri odată.
1. Din cele 5 licențe cu acoperire națională, trei îi aparțin lui Plahotniuc, una lui Lucinschi (TV7) și una postului public. Lipsind de publicitate unul dintre cele mai urmărite posturi TV din țară, redirecționezi totul la tine.
2. Astăzi Moldova 1 își mai permite uneori să fie echidistantă. Să mai dea și opoziția, să mai prezinte vreun documentar corect. Lipsită de publicitate, Moldova 1 ar ajunge să fie total la cheremul politicului, deoarece va putea exista doar din resursele financiare ale statului. Și apoi, care e logica de a lipsi anual Moldova 1 de câteva zeci de milioane de lei care ajută la dezvoltarea sa?
3. Aflăm la punctul trei, care de fapt e și cel mai important obiectiv al lui Plahotniuc. Oriunde în Europa, cele mai urmărite evenimente la posturile de televiziune sunt Campionatele Mondiale și Europene de fotbal. Moldova 1 a reușit începând cu 2010 să obțină drepturile pentru a transmite aceste evenimente deoarece deține la ora actuală două mari atuuri. Este membru afiliat al European Broadcasting Union (EBU), care adună bani de la toate televiziunile din Europa și depune o ofertă comună ce face ca turneele finale încă să mai poată fi transmise de canale publice. Istoria este aceeași și cu Eurovision-ul. Dar chiar și membru EBU, oricum e nevoie de niște bani pentru a cotiza. Iar acești bani au venit, de fiecare dată, de la sponsori, în proporție de cel puțin 50%.
Lipsită de posibilitatea de a mai face parteneriate cu sponsori, Moldova 1 nu va mai putea achita cotizația la EBU, iar Prime-ul lui Plahotniuc va avea liber la a achiziționa turneele finale pentru prețuri derizorii în lipsă de concurență. Așa cum s-a întâmplat cu Europeanul din 2008, când la indicație, Moldova 1 nu a participat alături de EBU la licitația privind drepturile de televizare a turneului final, iar competiția s-a dat la Prime.
Mai sunt multe de spus la acest subiect. Mai ales că această propunere fiind atât de în grabă băgată în Parlament, a luat pe toată lumea prin surprindere.
Sper doar ca acest grav atentat la adresa puține libertăți a mass-media să nu fie votat astăzi. Sper să mai avem șansa de a opri acest croșeu la adresa libertății de exprimare.
Alex Cozer
Sursa:independent.md