Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv; Constituția poate fi modificată prin referendum
Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv pe marginea inițiativei civice de modificare a Constituției privind imunitatea și numărul deputaților în Parlament, dar și cu referire la alegerea și demiterea Președintelui.
„Am adoptat astăzi o decizie, prin care Curtea Constituţională oferă aviz pozitiv asupra proiectului de Lege privind revizuirea Constituţiei”, a anunțat președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.
Potrivit acestuia, după avizul de astăzi al Curții, Parlamentul este obligat să stabilească data când urmează să aibă loc un eventual referendum și să aloce resursele necesare pentru desfășurarea acestuia, dacă semnăturile vor fi colectate legal, iar Comisia Electoral Centrală va aproba această procedură.
„Prin avizul de astăzi am clarificat procedura acestui exercițiu (organizarea referendumului – n.r.), în mod special fiind vorba de etapa parlamentară. Dacă inițial această posibilitate era interpretată ca o discreție a Parlamentului de a decide organizarea sau nu a referendumului, la ora actuală, după decizia noastră, aceasta se transformă într-o obligație a Parlamentului, căruia îi revine un rol tehnic doar de a stabili data când urmează să aibă loc acest referendum și de a aloca resurse necesare”, a mai spus Tănase.
Amintim că proiect de modificare a Constituţiei a fost depus la CEC de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, pentru înregistrarea unui grup de iniţiativă în vederea colectării numărului necesar de semnături ale cetăţenilor, iar ulterior CEC l-a depus la Curte.
Pe lângă alegerea președintelui de către întreg poporul, Platforma Civică Demnitate și Adevăr își propune modificarea Constituției și la capitolul număr de deputați.
Astfel, în cadrul referendumului pe care reprezentanții protestatarilor vor să-l convoace, cetățenii ar urma să răspundă și la întrebarea privind reducerea numărului actual de deputați, de la 101 până la 71.
O altă prevedere din Constituție pe care protestatarii își propun să o modifice este cea care se regăsește la articolul 70 și care prevede imunitatea deputaților. Membrii Platformei DA și ai Consiliului Marii Adunări Naționale și doresc ca deputații să fie lipsiți aproape în totalitate de imunitate.
Sursa:independent.md