102_85928_Plen 2011Curtea Constituțională examinează astăzi legalitatea revocării din funcție a lui Corneliu Gurin, procuror general instituit în funcție acum o lună. Sesizarea a fost depusă de deputatul neafiliat Sergiu Sârbu.

 Magistrații s-au întrunit la ora 10 și timp de două ore au avut loc dezbateri. Curtea Constituțională va pronunța decizia la ora 15.00.

Amintim că pe 18 aprilie, Corneliu Gurin a fost învestit în funcție cu votul PDM, PLDM și cîțiva neafiliați. Pentru noul Procuror general, Parlamentul a anunțat atunci că au votat exact 51 de deputați. Peste o săptămână însă, liberal-democratul Ion Butmalai a declarat că el nu a votat pentru Gurin, dar votul său a fost calculat. De asemenea, existau îndoieli și în privința votului altor doi deputați. A fost formată o comisie de anchetă. Anatolie Zagorodnîi, președintele comisiei, a anunțat în plen că după vizionarea materialelor video, s-a constatat că pentru Corneliu Gurin au votat 49 de deputați.

Menționăm că Înalta Curte a mai examinat vineri o sesizare din partea liberalilor Mihai Ghimpu și Valeriu Munteanu, privind atribuțiile premierului inetrimar și a Guvernului în exercițiu. De asemenea, la pachet cu acestea, liberalii au solicitat și examinarea demiterii lui Mihai Moldovanu, Anatol Șalaru și Ion Cebanu. Sâmbătă după-amiază, judecătorii au declarat cele două legi ale Parlamentului, decretele președintelui Timofti, dar și decizia Guvernului de a-l demite pe Ion Cebanu, neconstituționale.

(253 accesari)