Curtea de Apel a interzis CCA-ului monitorizarea „NTV Moldova”. Deputat: „CCA intenționat emite astfel de decizii”

Imagine implicită

Curtea de Apel Chișinău a emis zilele trecute o decizie prin care interzice Consiliului Coordonator al Audiovizualului monitorizarea postul de televiziune „NTV Moldova”. Decizia a fost luată, după ce CCA a dispus efectuarea unei monitorizări generale a postului respectiv de televiziune, pentru o perioadă de 7 zile, iar decizia a fost ulterior contestată în instanță de către radiodifuzor.

Mai mulți experți media s-au declarat nedumeriți de o astfel de hotărâre, având în vedere misiunea CCA de a monitoriza conținutul mediatic.

Despre decizie, dar și acțiunile care au dus la o astfel de hotărâre, s-a discutat în cadrul unui Club de Presă, la care au participat reprezentanți CCA, experți media, deputați, jurnaliști, dar și reprezentanți ai Comisiei Parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

În contextul hotărârii Curții de Apel, membra CCA, Cristina Duca, afirmă că nu înțelege o astfel de hotărâre.

„Nu este nimic ieșit din comun, a fost o decizie de monitorizare obișnuită. Nu înțeleg de ce nu ne lasă să ne facem treaba”, spune Cristina Duca.

În același timp, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, susține că astfel instituțiile media ar ajunge să nu mai fie controlate după ce își primesc licența și că ar fi vorba de o eroare a CCA.

„După o astfel de hotărâre, ne putem doar gândi că deciziile CCA nu sunt precise atunci când sunt formulate și lasă loc de interpretări”, crede Nadine Gogu.

De asemenea, directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, spune că CCA ar fi demonstrat că au o problemă de interior și că serviciul juridic al Consiliului nu și-ar fi făcut bine treaba.

„CCA ușor se victimizează. Asta ar trebui să vă facă să fiți mai atenți la formularea unei decizii, iar dacă nu dispuneți de anumite criterii în lege să le cereți Parlamentului. Nu înțeleg de ce se anunță un post de televiziune că va fi monitorizat”, menționează Petru Macovei.

În temeiul deciziei Curții de Apel, CCA nu poate efectua monitorizarea generală postului de televiziune „NTV Moldova”, după criteriile expuse în decizie, iar deputatul Lilian Carp afirmă că ar fi vorba de o greșeală intenționată a CCA pentru a se elibera de o astfel de obligațiune.

„Cunoaștm că presa din R. Moldova este împărțită în două mari holdonguri. Este holdingul lui Plahotniuc și holdingul PSRM, chiar dacă acolo scrie Furculiță. Avem o situație complicată în ceea ce privește monitorizarea presei în R. Moldova. Această decizie este un precedent și pentru celelalte televiziuni ale celor două holdinguri, care să meargă în instață pentru a nu putea fi monitorizate de CCA, iar Consiliul să fie printre altele într-o parte, ca o instituție care parcă este, parcă nu. Unii membri CCA au fost votați pe criterii politice și au fost puși acolo pentru a favoriza pe anumiți membri, CCA din start emite astfel de decizii”, afirmă Lilian Carp.

La rândul său, Cristina Duca a menționat că pe membrii CCA nu-i onorează perderile în instanță, „fiecare este o lecție pentru noi. Atunci când vom câștiga un eventual litigiu, vă veți bucura și dumneavoastră pentru noi”.

Niciun reprezentant al televiziunii „NTV Moldova” nu a participat la discuții.

Sursa:agora.md