D-ale audiovizualuli (7), de Vasile Năstase

Imagine implicită

vasile_nastase-300x232Vorbeam în episodul trecut de un dezmăț fără precedent în ceea ce înseamnă reflectarea echidistantă a campaniei electorale de către trustul mediatic al mogulului, oligarhului și candidatului Plahotniuc. Consideram că mai mult de atîta nu se mai poate, că dincolo de dezmăț doar dezmățul poate fi. M-am înșelat! După o monitorizare mai amplă a posturilor de propagandă ale Partidului Democrat putem spune cu certitudine că NIT-ul comuniștilor era un etalon pentru sculele Păpușarului!
În sesizarea de astăzi veți observa cît de mult au decăzut trepădușii de la Prime, cît de josnic au procedat atunci cînd au manipulat opinia publică prin utilizarea imaginii lui Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, la un subiect cu caracter strict electoral în care protagoniști erau Lupu, Candu, Sîrbu, Babuc, Corman și Stratan. A fost o încercare de transfer de imagine de la oficialul european la liderii cu reputație proastă și îndoielnică ai pedeului oligarhic!
Observăm, deci, că buletinele de știri ale tromboanelor pediste sunt pline, cap-coadă de materiale cu caracter de agitație și propagandă, cu prezența ubicuă a lui Lupu, Candu, Corman, Babuc, Stratan, Sîrbu și alții care cutreieră Moldova în cerșire de voturi, cu noaptea în cap, însoțiți mereu și oriunde de comandourile presei lui Plahotniuc!
Concluzia ultimelor monitorizări, coroborate cu precedentele este că brigada criminală oligarhică, în totalitatea ei, a depășit condiția dezmățului și a intrat ireversibil în zona FRAUDEI electorale. Din acest punct de vedere, cînd încălcările de lege sunt flagrante, demonstrate, fățișe și abuzive, iar CCA, CEC, Procuratura generală, CNA le acoperă și le protejează metodic putem spune cu certitudine că alegerile curente nu au nimic în comun cu exercițiul democratic, sunt fraudate și furate de Partidul Democrat și personal de oligarhul Păpușar! Este cazul ca societatea civilă să ceară, neîntîrziat, așa cum o facem noi, eliminarea din cursă a acestei formațiuni, retragerea licențelor de emisie pentru radiodifuzorii mogulului și respectarea cu strictețe de către ceilalți concurenți electorali a legislației în vigoare. Este motivul pentru care sesizăm, pe lîngă instituțiile abilitate, Parlamentul, Președinția și Guvernul pentru a interveni prompt și a restabili ordinea constituțională și democrația.
Parlamentului R. Moldova, Președinției R. Moldova, Guvernului R. Moldova
Comisiei Electorale Centrale, Consiliului Coordonator al Audiovizualului,
În atenţia: Delegației Uniunii Europene, Consiliului Europei, Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadei SUA, Ambasadei Germaniei,
Partidului Popular Creştin Democrat, Partidului Politic „Partidul Forţa Poporului”, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Politic „Partidul Liberal Reformator”, Partidului Politic „Partidul Comunist Reformator din Moldova”, Partidului Politic Mişcarea Populară Antimafie, Partidului Naţional Liberal, Partidului Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova”, Blocului Electoral „Alegerea Moldovei-Uniunea Vamală”, Partidului Politic „Democraţia Acasă”, Partidului Politic Partidul Popular din Republica Moldova, Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Partidului Liberal, Partidului „Renaştere”,
CJI, Consiliului de Presă, APEL, Asociaţiei Presei Independente.

SESIZARE
Asociaţia pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe APOLLO, exercitînd activitatea de supraveghere şi monitorizare a respectării legislaţiei în domeniul audiovizualului, conducîndu-se de prevederile Codului Audiovizualului şi legislației în vigoare, reprezentînd interesele membrilor asociaţiei în calitate de consumatori de programe, constată cu o deosedită îngrijorare că posturile de televiziune Prime, Canal 2, Canal 3, Publika TV și alte cîteva posturi de radio ale oligarhului Plahotniuc, candidat cu numărul doi pe lista Partidului Democrat cu încălcarea flagrantă a legislației în sensul tăinuirii funcției și locului de muncă, continuă să comită abateri grave de la prevederile Codului audiovizual, Codului electoral, a altor norme de drept și deontologice. Dat fiind faptul că aceste ilegalități sunt de o frecvență extrem de mare, putem constata cu certitudine că, de fapt, asistăm la fraudarea metodică a alegerilor parlamentare din 30 noiembrie curent!
Pentru argumentare, ne bazăm sesizarea de astăzi pe analiza buletinelor de știri ale postului de televiziune Prime TV Moldova, din data de 16 și 17 octombrie, dar care au fost caracteristice şi posturilor Canal 2, Canal 3, Publika TV ce repetă, practic, aceleaşi materiale.
Astfel, în cadrul monitorizării radiodifuzorului în cauză, am constatat următoarele:
În cadrul emisiunilor informative a fost difuzat subiectul:” Statul trebuie să se implice mai activ în susţinerea familiilor tinere, inclusiv prin crearea programelor sociale de asigurare cu locuinţe” http://www.prime.md/rom/news/social/item13092/
Shotscreen Lupu PrimeSubiectul propagandistic și de agitație electorală se referă la campania Partidului Democrat în teritoriu cu folosirea a trei autobuze însoțite, mereu, de “jurnaliștii” lui Plahotniuc. Iată despre ce se spune în așa-zisa știre:”Propunerile se regăsesc în planul Partidului Democrat de dezvoltare economică a ţării şi au fost discutate, astăzi, de liderul formaţiunii, Marian Lupu, cu locuitorii municipiului Bălţi. Marian Lupu a mers în curtea unui bloc din Bălţi, localitate în care s-a născut şi a copilărit. De altfel, problema locuinţelor şi cea a salariilor sunt cele mai stringente pentru tinerii din Bălţi. Problemele sociale au fost pe ordinea de zi şi la Teleneşti unde a ajuns un alt autobuz expres al PDM.
În nordul ţării s-a aflat şi Igor Corman. Acesta a vizitat un liceu sportiv din Ocniţa, iar în satul Lipnic a stat de vorbă cu oamenii din localitate şi a gustat apa din fântâna Cadânei, restaurată recent de autorităţi.
În sud, la Cahul, democratul Sergiu Sârbu a vizitat fabrica de pâine din localitate, iar Valentina Buliga a stat de vorbă cu pedagogii.
Cele trei autobuze expres ale PD vor merge prin localităţile din ţară până în data de 26 noiembrie.”
Observăm fără mari eforturi cum postul respectiv s-a transformat dintr-un mijloc media în unul de propagandă și agitație, alergînd după cele trei autobuze pediste și arătînd cu slugărnicie toate acțiunile formațiunii politice a lui Plahotniuc. Mai mult decît atît, conform shotscreen-ului anexat, observăm pe site-ul oficial al Prime cum pe imaginea alăturată acestei știri nu apar cei trei lideri ai PD despre care se vorbește în reportaj, ci chiar șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. http://www.prime.md/rom/news/social/item13092/ Asistăm, așadar, la o manipulare grosolană, fără precedent, fățișă și impertinentă a opiniei publice, cetățenilor și alegătorilor de către postul de televiziune Prime al lui Plahotniuc, cu atît mai mult cu cît oficialul european nu are nicio intervenție în materialul propagandistic al Partidului Democrat. Propaganda și agitația Prime-ului continuă cu materialul:” Marian Lupu către locuitorii din Bălți: “Noi avem măsuri concrete pentru bunăstarea familiilor din Moldova!”

Tapiola si autobuzele veselehttp://www.prime.md/rom/news/politics/item13071/, în care se relatează despre “Planul economic pentru creșterea Moldovei, realizat de experții Partidului Democrat oferă soluții pentru a îmbunătăți viața fiecărei familii din Moldova prin crearea locurilor de muncă noi, bine plătite aici în țară. Despre măsurile de creștere economică a Moldovei, președintele PDM, Marian Lupu, le-a vorbit locuitorilor din Bălți, unde astăzi a ajuns Expresul Partidului Democrat. Marian Lupu le-a transmis bălțenilor mesajul Partidului Democrat cu îndemnul de a se implica în crearea viitorului propriu. „Noi avem măsuri concrete pentru bunăstarea familiilor din Moldova, dar vrem să vă ascultăm părerea! Planul economic elaborat de specialiștii noștri este un program deschis, care se va îmbunătăți pentru că noi ținem cont de părerile oamenilor”, le-a spus Marian Lupu locuitorilor din satul Sadovoe.
Liderul PDM a subliniat că este obligația statului de a crea locuri de muncă pentru cetățeni, iar acest lucru în viziunea Partidului Democrat poate fi obținut prin crearea condițiilor de dezvoltare a tuturor agenților economici și a tuturor companiilor. ”Mă refer aici la facilități fiscale, vacanțe fiscale sau scutirea de taxe, impozite pentru o perioadă lungă, până își iau avânt în dezvoltarea sa. Și, sigur că trebuie, în primul rând, să ne gândim la angajarea pentru aceste locuri de muncă a tineretului”, a adăugat liderul democrat.
Și vicepreședintele Valentina Buliga, ministru degrevat al Muncii, Protecției sociale și Familiei, a discutat astăzi despre măsurile cuprinse în planul PDM pentru creșterea Moldovei. Dânsa se află astăzi la Leova. Astfel, în cadrul unei întrevederi cu angajații incubatorului de afaceri din raion, Valentina Buliga a explicat că „modalitatea cea mai eficientă de protecție socială și pentru garantarea bunăstării este chiar crearea de noi locuri de muncă”.
În partea cealaltă a țării, vicepreședintele PDM, Marcel Răducan, responsabil în Guvern de domeniul dezvoltării regionale și construcțiilor, a subliniat în discuțiile cu locuitorii din Vălcineț, raionul Ocnița că, potrivit Planului economic al PDM, acele firme care vor angaja tineri vor primi reduceri de taxe și impozite. ”PDM propune ca până la 12% din veniturile firmelor să fie scutite de impozit dacă investesc în cercetare și dezvoltare. Vom stimula în acest fel crearea de noi locuri de muncă”, a explicat Marcel Răducan.
Echipele democraților se află în turneu de consultare cu cetățenii. Ei au întrevederi cu locuitorii din raioanele Ocnița, Leova, Telenești și cu cei din Bălți.”
Astfel, reportajele ilegale electorale au continuat prin promovarea altor lideri ai acestui parid. http://www.prime.md/rom/news/economic/item13073/
Observăm în așa-zisa știre:” Pavel Filip: O carieră IT asigură un loc de muncă bine plătit” cum fruntașul pedist este promovat de Prime în detrimentul celorlalți participanți în campania electorală. “O carieră IT înseamnă un loc de muncă bine plătit acasă, în condițiile în care salariul în domeniul IT este unul din cele mai mari pe economie”, a declarat astăzi, 16 octombrie, ministrul degrevat al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, la ICT Career Orientation – cel mai important eveniment de orientare profesională pentru studenții de la specialitățile TIC. Evenimentul a reunit studenți, profesori, reprezentanți ai companiilor TIC și ai ministerelor de profil.
Pavel FilipÎn mesajul transmis în cadrul evenimentului, Pavel Filip a specificat că în prezent sectorul IT resimțite un deficit de specialiști calificați. Pentru a depăși această situație, la inițiativa Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a fost aprobată Strategia Moldova Digitală 2020, care prevede revederea programului școlar, iar în Strategia de creștere a competitivității industriei IT este preconizată îmbunătățirea programului universitar. Recent, a fost semnat Acordul privind inaugurarea primului Centru de Excelență IT în baza Universității Tehnice a Moldovei.
”Mă mândresc că sunt și eu absolvent al Universității Tehnice. Vă îndemn să fiți perseverenți și creativi și atunci veți avea o carieră IT de succes. Pe filiera ministerială am depus eforturi pentru asigurarea tuturor condițiilor necesare pentru dezvoltarea în continuare a domeniul TIC. Cu certitudine acestui sector îi aparține viitorul Republicii Moldova”, a accentuat Pavel Filip.
În cadrul evenimentului, tinerii au avut ocazia să discute cu potențialii angajatori, să afle chiar de la aceștia care sunt oportunitățile pe care le pot accesa, perspectivele de carieră, dar şi paşii ce urmează a fi făcuți pentru a-şi mări șansele de afirmare în domeniu.
ICT Career Orientation este organizat al cincilea an consecutiv şi a devenit o platformă de comunicare pentru actualii şi viitorii profesioniști IT, angajatorii din domeniu şi tinerii care optează pentru studii IT.”
Un alt exemplu de manipulare, propagandă și agitație electorală e subiectul “Moldova ar putea beneficia de împrumuturi nerambursabile, în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro” http://www.prime.md/rom/news/economic/item13090/difuzat în acest și alte buletine propagandistice ale Prime – PD. În care se face propagandă în favoarea finului lui Plahotniuc, candidatul electoral Andrian Candu!” Împumutul este oferit de BERD, în domeniul eficienţei energetice. Un acord de aderare a ţării noastre la Fondul pentru Eficienţa Energetică al Parteneriatului Europei de Est a fost semnat astăzi, la Chişinău.
Candu investitii BERDDocumentul a fost semnat de ministrul Economiei, Andrian Candu, şi managerul Fondului, Anders Lund. Pentru a obţine aceşti bani, Moldova trebuie să contribuie însă cu un milion de euro.
Banii vor fi folosiţi pentru implementarea proiectelor precum eficientizarea energetică a clădirilor, renovarea unităţilor de transport public, dar şi restructurarea sistemului de termoficare dintr-un şir de localităţi din ţară.
Acordul va intra în vigoare după ce va fi ratificat de Parlament. Moldova va putea beneficia de împrumuturile nerambursabile ale Fondului Parteneriatului Europei de Est numai după ce va contribui cu prima tranşă în valoare de 100 de mii de euro. Celelalte patru tranşe, în valoare de 225 de mii de euro fiecare, vor fi achitate anual. “
Aceste reportaje, ce constituie în totalitatea lor publicitate electoral, au fost difuzate în aceleaşi zile la toate posturile controlate de V. Plahotniuc – Canal 2, Canal 3, Publika TV, fiind repetate de cîteva ori!
În Sesizarea din 16 octombrie curent constatam că, în realitate, “asistăm la un dezmăț fără precedent al televiziunilor candidatului Plahotniuc și al Partidului Democrat de sfidare totală a legislației în vigoare. Astfel, PD-ul nu doar că este favorizat în raport cu ceilalți concurenți electorali, care sunt practic marginalizați de către posturile oligarhului Plahotniuc, prin încălcarea gravă a normelor audivizuale și electorale, ci, în definitiv, asistăm la ieșirea totală și completă a acestora, în speță Prime TV, din legalitate.” Acum putem completa concluzia noastră cu următoarele – Posturile de televiziune ale oligarhului Plahotniuc, candidat pe listele Partidului Democrat, în special radiodifuzorul cu acoperire națională, difuzînd pe o frecvență din patrimoniul național al Republicii Moldova, prin dezmățul și ilegalitățile de proporții comise zi de zi FRAUDEAZĂ actuala campanie electorală prin favorizarea fără precedent a unui singur concurent electoral – Partidul Democrat!
Dată fiind lipsa din materialele propagandistice numite impropriu știri a experților, reprezentanților societății civile, analiștilor și politologilor independenți, cărora pur și simplu nu li se oferă posibilitatea de a se pronunța este deja o stare de fapt, absența definitivă a celorlalți concurenți electorali cărora nu li se acordă nici măcar un procent din spațiul de emisie comparativ cu cel acordat Partidului pe care-l slujesc suntem obligați, în acceste condiții, să cerem repetat supendarea radiodifuzorilor vizați, în special Prime, pe perioada desfășurării campaniei electorale. Considerăm că o atare stare de lucruri este inadmisibilă, iar conduita postului de televiziune Prime TV şi a celorlalte posturi formează contravenţii în sensul Codului audiovizualului, avînd în vedere că ele contravin:
– prevederilor art.7 alin. (4), lit. a) şi b) din Codul audiovizualului: „pentru a asigura în cadrul emisiunilor informative ale radiodifuzorilor respectarea principiilor echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii, aceştia vor plasa fiecare ştire astfel încît informaţia care compune ştirea să fie veridică şi să nu fie deformat sensul realităţii prin tertipuri de montaj, comentarii, mod de formulare sau titluri”;
– prevederilor art.10 alin.(1) din acelaşi Cod:„în Republica Moldova, dreptul la informare completă, obiectivă şi veridică, dreptul la libera exprimare a opiniilor şi dreptul la libera comunicare a informaţiilor prin intermediul mijloacelor de radiodifuziune şi televiziune sînt garantate de lege”;
– prevederilor alineatului (5) al aceluiaşi articol, reieşind din care „Radiodifuzorii sînt obligaţi să asigure obiectivitatea informării consumatorului de programe, favorizând libera formare a opiniilor”.
De asemenea, aceste acţiuni contravin expres prevederilor pct.17 din REGULAMENTUL privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr.2680 din 30 septembrie 2014, reieşind din care publicitatea electorală nu va fi inclusă în programele de ştiri, emisiuni sportive, emisiuni pentru copii, emisiuni cu tematică religioasă.
În acest context, fiind evidente încălcarea prevederilor legale citate, solicităm investigarea celor menţionate, sancţionarea posturilor de televiziune Prime TV Moldova, Canal 2, Canal 3, Publika TV, Realitatea TV cu suspendarea licenței de emisie pe perioada campaniei electorale (avînd în vedere multiplele încălcari documentate), pentru utilizarea instrumentelor de propagandă agresive, manipularea opiniei publice referitor la scrutin, inclusiv prin folosirea tertipurilor de montaj.
De asemenea, reiterăm solicitările anterioare către toți concurenții electorali înregistrați în actuala campanie să se autosesizeze și să să facă demersurile ce se impun către CEC și CCA privind încălcarea flagrantă a legislației în vigoare, să-și apere corect șansele și să renunțe la practicile de acceptare tacită a dezmățului practicat de posturile de televiziune și de radio propagandistice ale oligarhului Plahotniuc, în special Prime TV.
De fapt, s-a dat startul la săvîrşirea ilegalităţilor și FRAUDELOR electorale de către PD, motiv pentru care cerem intervenția tuturor instituțiilor statului pentru a stopa fenomenul, care deja a scăpat de sub control.
Vasile Năstase,
Preşedintele Asociaţiei Apollo
Anexe: 9 (nouă) file