D-ale audiovizualului (3), de Vasile Năstase

Imagine implicită

vasile nastaseAcum cîteva săptămîni am făcut mai multe sesizări către CCA referitoare la încălcarea gravă a Codului de către posturile de televiziune rusești, în special Prime, REN TV, RTR. Reacția a fost pe așteptările noastre – CCA nu a mișcat un deget pentru a îndrepta lucrurile. A emis o Decizie ilegală pe care am expediat-o pentru a fi comentată, alături de sesizările APOLLO, unor ONG-uri de specialitate, de la care așteptăm răspuns cu nerăbdare.
Atitudinea majorității membrilor CCA, cu mici excepții, este una criminală în raport cu securitatea națională a Republicii Moldova. De ce?
Să ne explicăm.
O lume întreagă recunoaște, conștientizează că televiziunile ruse controlate de stat participă nemijlocit la războiul din estul Ucrainei. Manipularea, otrăvirea opiniei publice, minciuna sfruntată conduc la determinarea a mii, poate zeci de mii de mercenari de a se înrola în rîndurile secesioniștilor pro ruși. Cîți oameni nevinovați au ucis aceștia, jertfele propagandei? Zece, douăzeci, o sută, o mie?
Venim în continuare cu exemple concrete pentru a demonstra că s-a ajuns foarte departe, că societatea nu mai poate tolera complicitatea unei autorități a statului nu doar la o diversiune ideologică, propagandistică deosebit de agresivă a altui stat, ci la o complicitate indirectă la omucidere.
În linkul de mai jos vă rog să fiți atenți de la minutul 2.53! Veți afla cum unul dintre parașutiștii ruși, luați în prizonierat, declară că “de la televizor am aflat că în Ucraina banderoviștii sunt cei răi, care comit tot ce le trece prin minte, iar insurgenții (opolcenie) sunt cei buni. Cînd am ajuns aici, ni s-au deschis ochii și am înțeles cum stau lucrurile cu adevărat. Aici e cu totul altfel decît ne vorbesc de la televizor. De fapt, noi, băieți tineri, suntem carne de tun, trimiși aici fără a ne da seama pentru ce.” http://deschide.md/ro/news/externe/4538/%28VIDEO%29-SBU-anun%C8%9B%C4%83-c%C4%83-A-CAPTURAT-10-para%C8%99uti%C8%99ti-ru%C8%99i–Unul-RECUNOA%C8%98TE.htm
Un alt parașutist rus, Ivan Romanțov, de asemenea prizonier de război, se referă, în linkul de mai jos, la rolul malefic al propagandei televiziunilor ruse, a se vedea în special de la minutul 4.30!

Boris Nemțov, fost vicepremier al Rusiei, acum în opoziție regimului de la Kremlin, a realizat un film despre rolul propagandei oficiale, difuzate prin intermediul posturilor de radio și televiziune în manipularea opiniei publice. Conform politicianului, Putin dă de înțeles că în estul Ucrainei ar fi vorba de un război civil, “că locuitorii de aici ar lupta cu fasciștii-banderoviști. Este o minciună sfruntată!” Documentarul “Instigatorul războiului” începe, după cum veți observa, cu rolul televiziunilor rusești în îndoctrinarea populației ruse cu o ură vehementă împotriva conducerii de la Kiev. Cuvintele cheie pentru otrăvirea spațiului mediatic sunt hunta, banderoviștii, radicalii, naționaliștii,fasciștii, călăii. Urmează presupusele crime ale noii puteri ucrainene, demonstrate copios, fără probe de canalele TV! După un asemenea atac mediatic, deduc autorii, numărul doritorilor de a participa cu arma în mînă la eliberarea rușilor din Donbas crește vertiginos. Mai mult, la Rossia1(minutul 1.30 al filmului) o doamnă în călduri le cere bărbaților ruși să meargă la război, în Ucraina! http://dusia.telekritika.ua/novosti/25774/
Jurnalistul ucrainean Vsevolod Filimonenco relatează pe o rețea de socializare ce spuneau soldații ruși de doar 18-20 de ani care au ajuns în regiunea Lugansk. “Decizia de a pleca la Lugansk soldații ruși au luat-o după ce au fost influențați de televiziunile rusești, fiind siguri că Ucraina nu mai există, iar armata din Novorossia este invincibilă și zilnic ocupă noi teritorii!” http://crime.in.ua/node/5909
După ce au urmărit o emisiune de la postul putinist Pervîi (https://www.youtube.com/watch?v=j-Wp2bLxUFU), cu participarea lui Liubov Vorobiova, mama unui mercenar rus, ucis în Ucraina, mai multă lume a rămas șocată de declarațiile acesteia. Astfel, după ce feciorul ei a vizionat la televiziune materiale despre evenimentele din Mariupol și Odesa, a spus:” Mamă, m-am decis, plec pentru că nu mai pot sta pasiv și să văd cum fasciștii se răfuiesc cu populația pașnică”. În loc să-l oprească, cea care i-a dat viață i-a permis să plece, deși intuia că va rămîne fără fecior. Și a rămas! Astfel, putem spune că înșiși cetățenii ruși, îndoctrinați de posturile de televiziune care se difuzează într-o veselie și pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cad pe cîmpul de luptă într-un război perfid și nedeclarat al lui Putin împotriva unui stat independent și suveran!
Boris Filatov, jurnalist ucrainean, scrie pe FB:” Propaganda televiziunilor rusești trimite oamenii la moarte”. Referindu-se la prezentatoarea emisiunii în cauză, autorul spune:”Bruneta naivă, care pune întrebări “mamei voluntarului” trebuie să știe că va da, personal, socoteală la judecata de apoi. Pentru că știu din propria experiență de comunicare cu separatiștii și mercenarii – aceștia au pus mîna pe arme după ce au vizionat televiziunile rusești! Tîrfe propagandistice rusești, vă puteți mîndri de rezultatele obținute, sunteți meseriași în ațîțarea iadului războiului. Sunteți capabili să manipulați, determinînd oamenii să se ucidă unii pe alții!” La rîndul ei, utilizatoarea Tatiana Kulitskaia susține că nu trebuie să nutrim nici un fel de iluzii. Procesul de îndobitocire în Rusia e în toi și în timpul apropiat nu există semne de renunțare…
Repet – toate aceste emisiuni, toate aceste chemări la violență sunt retransmise nestingherit pe teritoriul nostru, de la un capăt la altul, determinîndu-i pe unii conaționali să meargă în estul Ucrainei și să pună mîna pe arme. Despre aceștia, vom vorbi mai tîrziu, la sfîrșitul unei investigații jurnalistice în desfășurare.
Parcă nu le-ar fi îndeajuns, călăii ideologici de la Moscova și Chișinău dau pe post reportaje în cadrul cărora așa-zișii corespondenți de război înscenează atacuri armate asupra soldaților ucraineni, asupra populației din zonele ocupate de teroriștii ruși! http://independent.md/video-o-echipa-a-pervii-kanal-provoaca-un-atac-impotriva-unui-bloc-de-locuit-din-donetk-filmand-un-reportaj/#.VC1DNRbwovl
Într-o situație de normalitate nici că ar trebui să vin cu o concluzie sau, cel puțin, cu niște aluzii delicate. Ceea ce am relatat mai sus sunt doar niște crîmpeie dintr-o realitate căreia e foarte greu să-i intuiești dimensiunile. Nu însă și dramatismul, durerile, suferința, calvarul. Impactul, dacă vreți! Gîndiți-vă că toate, dar absolut toate aceste invizibile jeturi de ideologie și propagandă otrăvită cad, zilnic, peste întreaga noastră populație, spălîndu-i creierii, debusolînd-o, atrăgînd-o pas cu pas în abisul minciunii. Știți care sunt consecințele acestei crime? Populația, încetul cu încetul, îngroașă rîndurile lui Plahotniuc, Voronin, Dodon, Usatîi și alții cu mintea în Uniunea Vamală a lui Putin. Visul European al Republicii Moldova este spulberat de această mașinărie diabolică, numită televiziune propagandistică șovină. Promovată cu osîrdie de slugile obediente ale Moscovei în frunte cu păpușarul Plahotniuc.
De ce nu curmați asta, Pokaznoi Marian, Barbălată Olga , Mîțu Cristina, Ciocan Dinu , Tabunșic Vitalie , Colesnic Iurie , Vasilache Ignat , Damaschin Nicolae , Onceanu-Hadârca_Mariana ?
Nu e o întrebare retorică, cel puțin pentru un altfel de viitor…

P.S. Este capabil SIS-ul să ne informeze, înainte de a-i spune noi, cîți cetățeni moldoveni luptă la ora actuală în estul Ucrainei, fiind intoxicați de televiziunile rusești retransmise în Republica Moldova?