Dan Dungaciu, critici dure la adresa conducerii României: „Să te lupţi cu state puternice ale UE pentru regimul Plahotniuc-Dodon e uluitor! Este o chestiune care ne va exploda în faţă”

Imagine implicită

Republica Moldova este, la ora actuală, un stat izolat şi nefinanţabil, iar singurele voci care susţin regimul de la Chişinău sunt voci româneşti, ceea ce ar putea costa scump România. De această părere este sociologul şi expertul geopolitic român Dan Dungaciu, care afirmă că sprijinirea binomului Plahotniuc-Dodon i-ar putea „exploda în faţă” României.

„În acest moment, Plahotniuc împreună cu Dodon controlează RM într-un joc de oglinzi. Nu e vorba că cei doi se iubesc sau se detestă. N-are importanţă ce fac ei în budoar. Este vorba că pe toate deciziile politice mari cei doi se înţeleg. Asta e marea problemă. Atunci când preşedintele Igor Dodon a fost ales, un preşedinte foarte prorus şi radical, s-a schimbat în Parlament legea privind numirea directorului SIS, în care s-a luat această prerogativă de la preşedinte şi s-a trecut la Parlament. Igor Dodon n-a spus nimic. Atunci deja era semnalul că ceva nu e clar în Danemarca.

La toate deciziile mari – diplomaţi, judecători, omul Gazpromului, culminând cu cârdăşia pentru schimbarea legislaţiei electorale – acest binom funcţionează perfect. Cei doi se înţeleg perfect în toate deciziile mari şi în acest moment RM este un stat capturat în care toate puterile funcţionează la unison”, afirmă Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române şi preşedintele Fundaţiei Mării Negre din România.

Potrivit expertului, pentru statul român marea şi riscanta problemă este că România este singurul stat european care în acest moment girează ceea se petrece la Chişinău.

„Republica Moldova este, practic, nefinanţabilă, izolată, iar România are o relaţie nu doar financiară cu RM, ci şi politică, intrând într-un joc riscant. Perspectiva pentru 2018 trebuie să fie cu totul alta. Cred că această persistenţă de a gira ceea ce este de negirat la Chişinău – binomul Plahotniuc-Dodon – riscă să arunce România într-o mare dispută nu doar cu societatea civilă din RM, dar s-ar putea ca şi cu partenerii de la Bruxelles să nu stăm foarte bine. Din moment ce mesajul de la Bruxelles a fost foarte clar – RM e nefinanţabilă pentru că n-a îndeplinit prerogativele Comisiei de la Veneţia şi ale OSCE. Deci RM, în acest moment, este un stat izolat în raport cu spaţiul european, iar singurele voci de susţinere a regimului de la Chişinău sunt voci româneşti. Este un joc riscant!”, a declarat Dan Dungaciu, în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV din România.

Expertul în geopolitică a mai menţionat că România trebuie să gândească foarte bine ce va fi în 2018 pe relaţia Bucureşti-Chişinău în situaţia în care  acum statul român este singurul pe plan internaţional în atitudinea sa faţă de Chişinău.

„Ce se va întâmpla dacă actorii importanţi din spaţiul european vor merge în continuarea demersurilor care se fac în Parlamentul European, de izolare a RM? Ce va face România? Eu pot să înţeleg să te lupţi cu Uniunea Europeană pentru o cauză importantă. Da să te lupţi cu UE, cu state puternice europene pentru regimul Plahotniuc-Dodon – mi se pare o iresponsabilitate. Asta e problema pe care trebuie să ne-o punem acum – noi pentru ce, de fapt, avem o poziţie diferită de a partenerilor din UE? Pentru ca să apărăm regimul Plahotniuc-Dodon? Mi se pare uluitor! Şi asta e o chestiune care ne va exploda în faţă”, susţine Dungaciu.

„Toate declaraţiile care s-au făcut de raportorii din Parlamentul Europei, din cele mai importante partide, în special PPE, au fost că RM nu merită să fie finanţată până nu îndeplineşte condiţii foarte clare, inclusiv revenirea la sistemul electoral proporţional. Păi România ce face, domnule? Se luptă, mă iertaţi, cu Germania?! Se luptă cu PPE? Pentru acest regim? Care ce-i oferă? Absolut nimic! Deci România nu câştigă nimic, pierde la nivel internaţional şi cred că ar trebui să reevalueze măcar în ceasul al doisprezecelea ce atitudine faţă de Chişinău în centenar”, a punctat expertul.

Sursa:jurnal.md