Dan Voiculescu s-a predat: a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare

Imagine implicită

2012_08_30_dan voiculescu8x_rszDan Voiculescu a aflat verdictul final în DOSARUL PRIVATIZĂRII ICA. Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu EXECUTARE. Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti este definitivă şi executorie. Verdictul a fost dat în şedinţă publică. Voiculescu a fost condamnat pentru spălare de bani în dosatul PRIVATIZĂRII ICA.

Dan Voiculescu s-a predat la sediul IPJ Ilfov, unde este aşteptat mandatul de executare a pedepsei.

Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare. Voiculescu a primit pedeapsa maximă prevăzută în noul Cod penal, legea mai favorabilă în cazul său.

Totodată, lui Voiculescu i se interzic mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales, timp de cinci ani.

Corneliu Popa, fost director al ADS, a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al ICA, a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare. Nicolae Săvulescu, director în ADS, a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare.

Sandu-Jean Cătălin, administratorul unei firme din Grupul GRIVCO, a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare. Totodată, Sorin Pantiş, director general executiv al GRIVCO, a primit 7 ani de închisoare cu executare.

Nicolae Săvulescu, director în ADS, a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare.

Flavius-Adrian Pop, fost membru al CA al ICA, a primit 5 ani de închisoare cu executare.

Gheorghe Sin, fost membru AGA a ICA București, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare, aceeași pedeapsă primind și Constantin Baciu, fost reprezentant al Ministerului Agriculturii în Adunarea Generală a Acționarilor a ICA.

Foștii cenzori la ICA inculpați în dosar, Alexandru Petre, Grigore Marinescu și Vica Ene, au primit pedepse de câte 3 ani de închisoare cu suspendare.

Anchetatorii susţin că DAN VOICULESCU şi-a utilizat poziţia de lider de partid pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare la un preţ mult mai mic decât cel de piaţă. 3,6 hectare de teren şi un hectar de construcţii în Băneasa au fost cumpărate de omul de afaceri la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real, susţin procurorii. Prejudiciul este de 60 de milioane de euro.

Afacerea a fost posibilă cu ajutorul lui Corneliu Popa, la acea vreme, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Domeniilor Statului. El a aprobat privatizarea, fără mandat din partea statului român. Ulterior, cu ajutorul mai multor reprezentanţi ai ADS, ai Ministerului Agriculturii şi ai Institutului de Cercetări Alimentare, preţul bunurilor este stabilit la o valoare mult sub cea a pieţei. La licitaţia organizată în 2004, au participat doar firma lui Dan Voiculescu, Grivco SA şi, în nume propriu, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al I.C.A, cu nişte bani despre care declara ulterior că nu ştie cine i-a virat în cont. După ce Voiculescu a câştigat licitaţia, ministrul Comunicaţiilor de la acea vreme, Sorin Pantiş, şi-a pus semnătura pe un document fals, susţin procurorii. Este vorba despre un proces verbal de predare-primire de la Grivco către ICA a unor echipamente – care ar fi reprezentat îmbunătăţirile prevăzute în contractul de privatizare a institutului.

Pe 24 septembrie 2008, procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele lui Dan Voiculescu.

În decembrie 2008, 13 persoane au fost trimise în judecată. După trei termene la Tribunalul Bucureşti, procesul s-a mutat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că Dan Voiculescu a devenit parlamentar.

După ce că mai mult s-a amânat decât s-a judecat, pe 29 iunie 2012, dosarul a fost reîntors la Tribunalul Bucureşti pentru că DAN VOICULESCU şi-a dat demisia din fucţia de senator. În decembrie acelaşi an, fondatorul Partidului Conservator obţine un alt mandat în Parlament, iar dosarul ajunge iar la Curtea Supremă. Însă doar până în ianuarie 2013, când Voiculescu şi-a dat iar demisia, iar dosarul a făcut cale-ntoarsă la Tribunalul Bucureşti.

În septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare.

Avocaţii omului de afaceri au atacat însă hotărârea la Curtea de Apel, unde dosarul este amânat în repetate rânduri, în unele cazuri din cauza magistraţilor. Unul dintre judecătorii din completul lui Dan Voiculescu este reţinut de DNA, iar altul se pensionează. În iunie 2014, este numit actualul complet, dar avocaţii încearcă să-l schimbe pe motiv că magistraţii nu au fost aleşi aleatoriu. Solicitările sunt respinse, iar la primul termen, vin şi primele decizii. Sechestrul asigurator este extins pentru 36 de hectare de teren, pe două seturi de peste 5.000 de acţiuni de la Grivco, unul donat Corinei Voiculescu şi celălalt Cameliei Voiculescu, precum şi pe două seturi de 9,9 milioane de acţiuni, în valoare de aproximativ două milioane de lei, de la Compania de Cercetări Aplicate şi Investigative.

Pe 5 iulie s-a judecat ultimul termen, iar procesul a rămas în pronunţare. Sentinţa finală a fost dată astăzi.

sursa: realitatea.net