Daniel Morar, spaima corupților din România, candidat la funcția de Procuror în R. Moldova? Reacția Partidului Liberal
După consultările de ieri de la Aeroport, unde PLDM, PD și PL ar fi acceptat ideea unui Procuror General consultat cu Comisia Europeană, în anumite cercuri politice europene se discuta, potrivit surselor Agora, despre candidatura lui Daniel Morar, fostul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, pentru poziția de Procuror General în R. Moldova.
Reacția liberalilor
Agora a solicitat reacția lui Valeriu Munteanu, vicepreședinte al Partidului Liberal, care a spus că nu exclude o asemenea versiune. „Formula convenită ieri cu partenerii europeni implică selectarea unui Procuror din afara RM, căruia îi va fi acordată cetățenia moldovenească, pentru a se plia legislația RM. Nu excludem ca Daniel Morar să fie candidatura. Dar poate fi și cineva din Germania sau Danemarca, important să fie un specialist care a demonstrat performanță în acest domeniu și sugerează încredere în R. Moldova, dar și la Bruxelles. Ieri, PD și PLDM au acceptat acest punct”, a declarat Munteanu.
Vicepreședintele PL a mai subliniat că „inițiativa liberalilor pentru un procuror din afară a fost în pachet cu desființarea Consiliului Superior al Procurorilor, care face acum selecția pentru numiri și destituiri. Nicăieri în UE nu există un Consiliu Superior al Procurorilor”, a declarat Munteanu pentru Agora.
Daniel Morar, spaima corupților din România
Daniel Morar este un procuror din România cu o experiență de 20 de ani. Magistratul a căpătat notorietate în perioada 2005-2012, când a deținut funcția de procuror-șef al DNA. Perioada petrecută de Morar la DNA i-a adus aprecieri în rapoartele MCV ale Comisiei Europene. Pe timpul lui Daniel Morar, în România au fost condamnați la pușcărie nume importante din viața publică. Printre ele se numără și un fost premier al României, Adrian Năstase. Morar a deferit justiției peste 20 de parlamentari, 25 de directori de instituții publice și 40 de șefi de companii naționale. Sub conducerea sa, în România, timp de 6 ani s-au operat 4600 de arestări.
Totodată, aproximativ 1.500 de persoane au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupţie, în perioada august 2005 – octombrie 2012, în urma dosarelor instrumentate de procurorii anticorupţie români.
Daniel Marius Morar s-a născut la data de 15 august 1966 în oraşul Luduş, judeţul Mureş. A urmat Liceul „Avram Iancu” din Aiud, judeţul Alba, între 1980 şi 1984, şi apoi Facultatea de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1986-1990). Din anul absolvirii facultății de Drept, arată cv-ul lui Daniel Morar postat pe site-ul ministerului public, procurorul a lucrat a parchetele de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureş (1990-1992), Judecătoria Cluj-Napoca (1992-1994), Tribunalul Cluj (1994-1997) şi Curtea de Apel Cluj, din 1997, pentru ca în 1999 să ajungă procuror-şef în cadrul Secţiei de Urmărire Penală a acestei instituţii, funcţie pe care a ocupat-o până în iulie 2002.
După doi ani la PÎCCJ, secția de urmărire penală și trei ani la Curtea de Apel Cluj, ministrul Justiției, Monica Macovei, îl numea pe 11 august 2005 procuror-șef al DNA. Mandatul șefului DNA este de trei ani, cu o singură posibilitate de reînvestire. În august 2008, Laura Kovesi îl delega pentru 90 de zile șef la DNA, iar cea care trebuia să preia funcția, Monica Șerbănescu, propunerea ministrului Justiției, a primit aviz negativ de la CSM și președinte.
La sfârșitul primului său mandat, în noiembrie 2008, Laura Codruța Kovesi, procurorul general al României de asemenea considera un om al Cotroceniului, i-a prelungit mandatul până la sfârșitul anului. Ministrul Justiției, Cărălin Predoiu, l-a propus în februarie 2009 pentru un al doilea mandat la șefia DNA, iar președintele Băsescu a semnat decretul.
În martie 2013, Daniel Morar a fost numit de către președintele Traian Băsescu judecător la Curtea Constituțională, pentru un mandat de nouă ani.
Biografia lui Morar mai include, din 2008, premiul „Inspiraţia anului” din partea revistei European Voice (din trustul The Economist), iar din 2011, premiul anual al Grupului pentru Dialog Social, pentru activitate remarcabilă în domeniul luptei împotriva corupţiei.
Din 2012, Daniel Morar este membru al Consiliului Guvernatorilor Academiei Internaţionale Anticorupţie de la Viena.
Sursa: snip.ly