Date neoficiale: Aproapte jumătate de milion de cetățeni moldoveni au redobândit cetățenia română până acum

Imagine implicită

PASAPOARTE - REGLEMENTARIPortalul cetatenie.ro a realizat o statistică cu privire la numărul de dosare soluționate până în prezent privind redobândirea cetățeniei române.

Statistica cuprinde perioada 1991-2014, compilând statistici proprii, dar și statistici oferite de către rapoartele Fundației SOROS. Astfel, din datele înregistrate reiese că aproximativ 445 000 de cetățeni moldoveni au redobândit cetățenia română până acum.

Potrivit cercetării realizate de către Fundația SOROS (care poate fi consultată aici), în perioada 1991-2012 numărul de dosare soluționate conform cu articolul 11 din Legea 21/1991 atinge cifra de 323 049. Este necesară mențiunea că ANC înțelege prin dosare soluționate acele dosare care au primit o decizie finală, fie pozitivă, de acordare a cetățeniei, fie negativă, de respingere a acordării acestei cetățenii. Practica curentă indică faptul că este vorba aproape în totalitate de răspunsuri pozitive.

cetatenie 1În anul 2012 au fost soluționate cele mai multe dosare, însumând cifra de 73861. Conform statisticilor noastre, pe baza ordinelor preluate de la ANC, în anii următori s-a manifestat o tendință ușoară de scădere a cererilor privind redobândirea cetățeniei române. Prin urmare, și numărul dosarelor soluționate a fost în scădere: 2013 – 60387 dosare, 2014.- 61509 dosare.

Cifra totală a dosarelor soluționate până în prezent de către ANC numără 444 945 dosare, solicitanții provenind în mare parte din Republica Moldova.
Menționăm că această cifră este totuși una estimativă, fiindcă nu include dosarele soluționate conform art. 8 și art. 10 a Legii 21/1991. De asemenea, considerăm că numărul real al cetățenilor români, originari din fostele teritorii românești, ar putea fi mai mare. Aceasta fiindcă ANC nu realizează statistici separate pentru copiii minori, aceștia fiind incluși în dosarele părinților lor.

Sursa: moldova.org