De astăzi avem liber în Uniunea Europeană.

Imagine postare

pasaportCetățenii Republicii Moldova călătoresc de astăzi fără vize în Uniunea Europeană. Este vorba despre ţările membre ale UE, cu excepţia Marii Britanii şi a Irlandei, dar și despre alte patru state non-UE: Norvegia, Islanda, Elveția şi Liechtenstein.

Astăzi, de dimineață, o delegație oficială condusă de premierul Iurie Leancă a zburat la Atena pentru a marca evenimentul. A fost aleasă anume Grecia, întrucât Republica Elenă deține în prezent președinția UE.

Din componența delegației fac parte peste 100 de persoane, dintre care oficiali europeni, jurnaliști, studenți, elevi olimpici și rude ale cetățenilor moldoveni aflați în străinătate. Printre demnitarii UE se numără şeful Delegaţiei UE la Chișinău, Pirkka Tapiola și eurodeputatul Monica Macovei, preşedintele Comitetului de cooperare cu Republica Moldova.

„Sunt fericită și emoționată că trăiesc acest moment, că suntem aici împreună și plecăm cu toții în Europa fără vize. Se deschid granițe, se deschid minți, se deschid noi drumuri în viața oamenilor. Sunt onorată că Republica Moldova m-a integrat în primul grup care călătorește fără vize în UE. Este un moment istoric și emoționant pentru oamenii de ambele părți ale Prutului”, a menționat Monica Macovei într-o declarație pentru presă.

Decizia de eliminare a vizelor Schengen pentru cetățenii Republicii Moldova a fost publicată în Monitorul Oficial al UE pe 20 aprilie și intră în vigoare astăzi, 28 aprilie. Pentru această decizie și-au dat votul 460 de europarlamentari. 40 de deputați UE au votat împotrivă, iar 10 s-au abținut.

Cetăţenii moldoveni vor putea călători fără viză doar în baza paşaportului biometric, pentru o perioadă de până la 90 de zile pe parcursul a şase luni. Costul unui pașaport biometric perfectat în 30 de zile este de 700 de lei. De menționat că regimul liberalizat de vize nu presupune dreptul moldovenilor de a se angaja sau de a obține cetățenia altui stat.

În prezent, peste 750 de mii de cetățeni moldoveni dețin pașapoarte biometrice, iar aproximativ 2 milioane – pașapoarte non-biometrice. Ultimele vor rămâne în vigoare până la expirarea termenului de valabilitate, însă cu aceste acte cetățenii vor putea călători în țările UE doar cu viză.

Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE în toamna anului trecut, în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Autoritățile de la Chișinău speră să semneze documentul până la sfârşitul lui iunie curent.