De astăzi avem regim facilitat de vize

Imagine postare

news_big_9345_744bFcWWAcordul privind facilitarea regimului de vize a intrat în vigoare de astăzi. Beneficiarii sunt: membrii permanenţi ai delegaţiilor oficiale, rudele apropiate ale cetăţenilor UE sau ale moldovenilor cu reşedinţă în UE, oamenii de afaceri, jurnaliştii şi personalul tehnic, dar și transportatorii de mărfuri și pasageri.

Ultimii vor obține viză dacă vor prezenta solicitarea în scris din partea Asociației Transporturilor, cu indicarea itinerarului, scopului, duratei și frecvenței călătoriei în Europa.

În baza solicitării eliberate de o instituție media vor putea obține viză jurnaliștii și staff-ul tehnic. În cerere va fi menționat că scopul vizitei este pentru realizarea activității jurnalistice.

Dacă europenii vor să-și primească rudele în ospeție, va fi necesar să dea invitație pentru ca cetățenii moldoveni să poată obține viza.

Mai mult decît atît, Acordul prevede ca membrii de guverne şi parlamente regionale, judecătorii Curţii Constituţionale şi Curţii Supreme de Justiţie să primească viză pe o perioadă de 5 ani. Pe un termen mai mic se eliberează vize, în condițiile în care expiră mandatul, contractul de muncă sau se încheie permisul de ședere în spațiul european.