De ce face Leancă jocurile lui Plahotniuc?

Imagine implicită

20120302md006_a_prev_02Deși ușor-ușor fanii lui Iurie Leancă încep să conștientizeze că acesta nu se diferențiază cu absolut nimic de colegul său de partid, Vladimir Filat, ambii fiind niște valeți fideli ai lui Plahotniuc, încă mai persistă naivitatea că Leancă ar fi un proeuropean și că, vezi Doamne, el ar fi cea mai potrivită candidatură pentru funcția de prim-ministru.

Ba mai mult, unii înaintează ideea că dacă Leancă nu va ajunge premier, acest lucru va fi numai și numai din cauza lui Filat. Da, Filat nu și-l dorește pe Leancă premier, dar asta nu înseamnă că fostul învățăcel al lui Diacov, de la ambasada URSS la București, nu va ajunge din nou în fruntea Guvernului din cauza celui care ocupă funcția de președinte al PLDM.

PLDM, la fel ca și PD-ul, este partidul lui Plahotniuc

Dacă mai crede cineva că Filat mai decide ceva în această Alianță pentru Plahotniuc, dezvăluită în toată „splendoarea” în momentul înscăunării lui Candu în funcția de președinte al Parlamentului, ori e naiv ori rău intenționat.

Deși am spus-o în nenumărate rânduri, simt nevoia să o repet de câte ori este nevoie. Din aprilie 2013, când Filat s-a umilit în ultimul hal în fața lui Plahotniuc, cerându-și scuze pentru că a spus un adevăr despre el – că e un criminal locul căruia este la pușcărie, așa-zisul președinte al PLDM nu mai contează.

Pentru că dacă Filat avea vreun cuvânt de spus, atunci niciodată nu ar fi intrat în această AME, prin care îi pune la picioare toată țara lui Plahotniuc. Această AME îl compromite, pe de altă parte, iremediabil pe Filat în fața oamenilor care până mai ieri îl primeau în anticamerele lor. Mă refer la Angela Merkel, la Donald Tusk sau la Klaus Iohannis.

Dar, cel mai important, această Alianță pentru Plahotniuc distruge definitiv PLDM-ul și orice șansă a lui Filat de a mai fi pe viitor un politician măcar de importanță medie în Moldova. Și oricât de disperat ar fi Filat, oricât de inconștient, nu poate fi atât de tâmpit încât să nu-și dea seama de aceste lucruri.

El știa foarte bine că alăturându-se mesajului lui Ghimpu și cel al lui Leancă din decembrie, privind depolitizarea justiției, aducerea unor experți străini în funcții cheie, putea să-și relanseze cariera politică.

E posibil ca el chiar să fi vrut să facă acest lucru. Doar că nu mai poate. Este mult prea controlat de Plahotniuc. El și sistemul corupt din jurul său au creat mii de pagini de materiale compromițătoare, care se află astăzi în mâinile lui Plahotniuc și a „justiției sale”. Odată scoase la iveală, aceste materiale l-ar trimite la zeci de ani de pușcărie.

Așa că să spui astăzi că Filat poate merge până într-atât de departe încât să decidă dacă va fi Leancă sau nu premier, e o naivitate.

Filat se teme de moarte nu să piardă PLDM-ul, ci statutul de valet al lui Plahotniuc

Tot ce poate face Filat e vreo coțcărie de genul mesajului sfidător trimis pe Facebook lui Ghimpu, în care chipurile îl îndemna pe ăsta să demonstreze că e „proeuropean”, votându-l pe Leancă. O mârșăvenie tipică lui, prin care a încercat să ardă punțile între Ghimpu și Leancă și să facă și mai imposibilă votarea acestuia în fruntea unui nou Guvern.

Pentru că Filat se teme de moarte acum nu să piardă PLDM-ul, ci statutul de valet al lui Plahotniuc. Filat a început să piardă PLDM-ul de când Plahotniuc a început să-i scoată adjuncții de acolo. Filat a pierdut PLDM-ul definitiv în 2013, când l-a pus pe Leancă premier și s-a umilit în fața celui pe care-l făcea mafiot și criminal.

Filat a mai renunțat la orice vis de a deține vreo funcție în această țară, pentru că Plahotniuc i-a interzis încă din 2013, la Curtea Constituțională. Acum Filat se ține cu orice preț de președinția PLDM pentru a-și mai putea menține statutul de valet al lui Plahotniuc. Statut pe care îl are acum și Leancă, din postura sa de premier. Doar că, odată reinstalat în fruntea Guvernului, Leancă va deveni cu siguranță noul președinte al formațiunii la următorul congres. Iar odată obținut acest statut, de Filat nu va mai avea nevoie nimeni.

Leancă, un valet al lui Plahotniuc care poate fi transformat, la nevoie, într-o damă

Acum revenind direct la întrebarea din titlu: De ce face Leancă jocurile lui Plahotniuc?

Exact din același motiv pentru care le face și Filat. Leancă, pe un val de încredere dublu față de cel al lui Filat, putea chiar mai ușor decât acesta să iasă din jocul lui Plahotniuc din ultimele două luni și să spună sus și tare că el chiar este proeuropean și-și dorește să continue acest drum spre UE.

Putea să facă acest lucru și să atragă cel puțin 6-7 deputați PLDM. Putea să devină un lider național. Dar acest lucru era posibil doar dacă, aidoma unui scenariu prost de film SF, la trecerea dintre ani, în corpul lui Leancă intra altcineva. – un bărbat adevărat, curajos, demn și vertical.

La cel val de încredere între cetățeni avea Leancă, dacă punea piciorul în prag și se alătura lui Ghimpu, primea toate simpatiile alegătorilor proeuropeni (și nu numai) și susținerea necondiționată a Bruxelles-ului, Bucureștiului, Berlinului și Washington-ului. Doar că Leancă e foarte mic pentru jocuri atât de mari.

Acum el face jocurile lui Plahotniuc, umblă trepăduș pe la sediul PL-ului, cerând niște voturi de la liberali pe care doar Plahotniuc i le poate oferi. Așa cum, și voturile PCRM-ului tot Plahotniuc i le poate oferi.

Iar pe cele ale PL-ului Plahotniuc nu i le va oferi niciodată, pentru că Ghimpu condiționează cu procuror european. Un lucru inacceptabil.

În schimb, cele ale PCRM-ului, toate 20, oricând pot merge spre Leancă, doar dacă va fi nevoie.

Iar Leancă știe foarte bine acest lucru. Numai că se umilește zi de zi și face aceste jocuri penibile. De ce? Pentru că Plahotniuc are nevoie de el și pentru că este o marionetă în mâinile acestuia.

Și până marți, Al Capone de Grozești și toată gloata de sfetnici din jurul său vor analiza cu atenție, ce e mai bine în eventualitatea viitoarelor alegeri:

  1. Un PLDM în frunte cu premierul Leancă. Premierul unui Guvern care are mari șanse de a se compromite în fața UE și care va fi înscăunat pe un val de neîncredere a populației?
  2. Un nou partid, avându-l în frunte pe dizidentul Leancă, care să absoarbă voturile naivilor proeuropeni, care vor vedea în acesta o victimă a unei „coaliții monstruoase” a „celor trei Vlazi”?

Doar că nu există „trei Vlazi”. Există Plahotniuc și o serie de multe slugi șantajabile, fricoase și compromise. Și el va decide până marți soarta lui Leancă.

Alex Cozer