Kliciko, saacasvili, filatIeri Mihai Ghimpu a vorbit cu hotărâre despre două lucruri pe care demult aşteptam să le aud din gura unui politician din Moldova.

În primul rând, liderul PL a spus, în urma unei noi runde de negocieri cu PD şi PLDM, că dacă Procuratura Generală se depolitizează şi este adus în fruntea instituţiei un occidental, atunci el nu are nicio problemă în a reintra într-o coaliţie de guvernare.

În al doilea rând, Ghimpu a spus că Republica Moldova trebuie să renunţe la neutralitate şi să înceapă să se pregătească de o eventuală aderare la NATO.

Acuma nu ştiu cât de sincer o fi fost Ghimpu când a lansat aceste două idei. Aş putea să-l bănuiesc că, înţelegând că PL-ul este tot mai aproape de a fi exclus din schema formării viitoarei guvernări, a început s-o dea pe declaraţii populiste. Dar, la fel de uşor, aş putea să-l bănuiesc şi de sinceritate, mai ales că în chestiunea cu NATO, Lupu se arătase deranjat de solicitarea PL-ului de renunţare la neutralitate.

Filat iarăşi nu vrea în NATO?

Bun, pe Lupu pot să-l înţeleg. De când a apărut în viaţa politică a pledat pentru această pseudo-neutralitate cu trupe ruseşti în ţară, dar iată pe Filat nu am cum.

Pe Filat ăla, prietenul lui Băsescu, Iaţeniuk, Saakaşvili şi McCain chiar nu pot să-l înţeleg.

De ce Filate să nu vrei în NATO? Parcă în mai 2014 vroiai în NATO. Atunci, după o vizită secretarului adjunct al NATO, Alexander Vershbow declarai că Moldova „trebuie să se alăture unui sistem de securitate”. Iar cum singurul sistem disponibil e NATO, atunci ăluia trebuie să ne alăturăm.

Ba mai mult chiar, avem deja exemplul Ucrainei, ţara bunului tău „prieten” Iaţeniuk, care deja a renunţat la neutralitate şi a declarat drept obiectiv naţional aderarea la NATO în următorii 4 ani. Păi care e problema ta, Filate? De ce să nu te alături lui Ghimpu în această situaţie? De ce să-l laşi pe Lupu să spună că din cauza acestei condiţionări a PL-ului nu se poate de făcut alianţă?

Pentru că dacă tu ai fi un om care-şi respectă cuvântul, dar şi pe oamenii cu care te lauzi că ţi-ar fi prieteni, atunci încă înaintea lui Ghimpu ar trebui să spui că e necesar de a renunţa la pseudo-neutralitate.

Ah, dar tu eşti Filat. Şi iar te-ai răzgândit. Aşa cum ai făcut-o şi în 2009, după ce până la a ajunge la guvernare militai pentru alăturarea blocului Nord-Atlantic.

De ce Filat nu vrea procuror străin?

Cam aceeaşi situaţie e şi în cazul procurorului străin. De ce un lider al unui partid care a avut drept slogan de campanie integrarea europeană, nu şi-ar dori curăţenie în justiţie?

Filate, eu îmi amintesc cum tu, în luna martie a anului 2013, spuneai că locul lui Plahotniuc este la puşcărie. Mai spuneai atunci că Procuratura Generală se află sub controlul aceluiaşi Plahotniuc şi că ea trebuie depolitizată.

Şi-ai depolitizat-o aşa de tare în mai, că l-ai pus procuror pe Gurin, în speranţa că Plahotniuc o să te voteze din nou premier.

Ei dar bine. Să lăsăm trecutul în spate şi să venim la ziua de astăzi. Europenii se încruntă tot mai tare când vorbesc despre corupţia în justiţie. În topurile internaţionale privind corupţia justiţiei, stăm peste tot cam cel mai prost din lume.

Mihail Saakaşvili, ăla cu care tu te lauzi că-ţi este prieten, a adus Georgia de la statutul de una dintre cele mai corupte ţări din lume, până pe locul 24 la nivel global. Şi lui i-au fost suficienţi 5 ani şi expertiza americană.

Mai nou, un alt „prieten” de-al tău, Arseni Iaţeniuk, caută procuror general prin SUA. După ce deja un fost Comisar European se află în fruntea unei comisii anticorupţie din ţară.

De ce Filate tu, prieten şi al lui Băsescu, cel ce în 9 ani a adus justiţia română până la nivelul de a băga la puşcărie sute (SUTE) de foşti miniştri, judecători, procurori, baroni şi alţi corupţi, tot cu expertiza occidentală în spate, nu ai urma aceste exemple?

Eu îmi amintesc că la începutul lui 2010, într-o discuţie personală, te plângeai că nu se face lumină în cazul 7 aprilie pentru că, te citez, „Ghimpu şi Plahotniuc fac cârdăşie” împotriva ta, inclusiv prin intermediul fostului procuror Zubco.

Iată că astăzi Mihai Ghimpu vrea depolitizarea procuraturii şi cetăţean străin în fruntea sa. Care e problema?

Întrebări retorice, desigur. Pentru că Filat din momentul în care şi-a cerut scuze public în faţa lui Plahotniuc, a tot decăzut şi decăzut. Iar astăzi tot ce-şi doreşte e ca prin vreun joc fericit al hazardului să pună mâna pe funcţia de spicher al Parlamentului, iar ulterior, să se roage la Dumnezeu ca Plahotniuc, la rândul său, să nu-i roage pe Chetraru şi Gurin să-l bage la puşcărie.

Ăsta este Filat…

Sursa:independent.md

(109 accesari)