De ce guvernanții nu mai dialoghează cu protestatarii?

Imagine implicită

patru octombrie 2015Antonița Fonari: „Deja s-a trecut la alte instrumente, chiar mai ieftine decât acel parteneriat pentru dialogul social”.

De la forumul public în vederea semnării unui pact social „Pentru Moldova” au trecut aproape două săptămâni, dar șeful statului, primul ministru și președintele Parlamentului care l-au inițiat n-au mai purtat de atunci nici un fel de dialog public cu reprezentanții societăți civile. Alla Ceapai s-a interesat dacă Pactul propus de autorități pentru aplanarea protestelor și relansarea reformelor mai este posibil.
barbarosieDirectorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, unul dintre participanţii la forumul public din 14 octombrie, cred că Pactul social „Pentru Moldova”, cum l-au numit oficialităţile de prim rang, nu are cum să fie semnat, pentru că nu-şi are rostul:
„Sincer să vă spun eu am semnat deja un pact pentru Moldova atunci când i-am votat pe cei care caută mai caută acum încă un pact. Ei au venit cu un program şi au promis multe. Doi – există planul de acţiuni pentru implementarea acordului de asociere pe care ei au promis că o să îl implementeze. Să mai semnez încă o dată acest acord de asociere sau cum?! Sincer să vă spun eu nu văd nici un sens să semnez ceva dacă guvernanţii ajunşi la putere, nici un an nu a trecut, nu-şi realizează promisiunile lor expuse în programele electorale. Să mai repetăm încă odată ce au scris ei în acele programe şi să semnăm? Ce instanţă o să ne primească dacă ei nu vor respecta noile promisiuni. Nu văd sensul semnării unui pact atâta timp cât nu există o demonstraţie clară a voinţei politice. Iar când va exista acea demonstraţie clară a voinţei politice de a ţine promisiunile atunci eu sunt satisfăcut totalmente de programul de guvernare şi acordul de asociere, să le realizeze.”

O altă participantă la acel forum public, vicepreşedinta Consiliului Naţional de Participare, Antoniţa Fonari, crede şi ea că discuţiile, în acest format, nu vor fi reluate, chiar dacă iniţiatorii dialogului, şeful statului, premierul şi spicherul, au dat asigurări că discuţiile vor continua:

fonari„Nu cred că acele discuţii vor fi reluate pentru că oamenii care au avut să spună ceva valoros acolo şi care sunt respectaţi de către societate au explicat foarte clar că această poveste de colaborare nu este una valabilă şi nu este una utilă din mai multe puncte de vedere. Inclusiv pentru că este un program de guvernare unde e clar stipulat ce trebuie de făcut, este un acord cu UE, sunt mai mult angajamente faţă de FMI, Banca Mondială şi alte organizaţii în faţa cărora deja ne-am asumat să facem ceva. Totul este deja cusut cu aţă albă atât de groasă încât nimeni nu mai crede în poveştile astea şi eu cred că guvernarea a înţeles că nu mai e posibil de avut poveşti de discuţii de genul acesta şi atunci s-a recurs la tot felul de scurgeri de informaţii din dosare, la tot felul de poveşti cu persoane reţinute la aeroport şi apoi eliberate cu mult fast.

Deja s-a trecut la alte instrumente chiar mai ieftine decât acel parteneriat pentru dialogul social.”

Unii lideri de opinie cred că discuţiile cu reprezentanţii societăţii civile nu au fost deocamdată reluate din cauza evoluţiilor de după acel forum şi anume ridicarea imunității lui Vlad Filat, reţinerea şi arestarea fostului lider al PLDM, în consecinţă, creşterea tensiunilor între componentele coaliţiei de guvernare care nici până acum nu se arătau foarte fericite să stea în aceeași barcă.
Sursa: europalibera.org