De ce prosperă mafia tutelată de ex-premierul Filat?

Imagine postare

lotterie-Moldova-300x199(scrisoare deschisă președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti)

Domnule Președinte,

Am căutat să găsesc Canada în topul celor mai buni investitori și prieteni ai Republicii Moldova. Dar nici pomină de așa ceva. Și motivul cel mare e bine cunoscut. Dar mai întâi vă pot informa că potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Rusia, Olanda şi SUA conduc  topul investitorilor cu cele mai mari investiţii în capitalul social al băncilor, în timp ce alte sectoare (industria prelucrătoare, retail, telefonie) au fost dominate de plasatorii de capital din Federaţia Rusă, Olanda şi SUA în trimestrul doi al anului curent. În sectorul bancar cele mai mari investiţii au provenit din Italia – circa 80 milioane dolari, România – 65 mil. dolari şi Franţa – circa 40 mil. dolari.

Acum să revenim la oamenii de afacere canadieni. Pentru ei a fost îndeajuns experiența amară a Asociației AMAYA Gaming Group Inc.

Această instituție a venit în țara noastră cu inima deschisă și cu pungile doldora de dolari canadieni, tot bine cotați în lumea businessului  local și internațional.

Domnul I. Antohi, președinte al AO Loteria Națională a Moldovei, a ținut un discurs fulminant, garnisit cu multe promisiuni de îmbogățire rapidă și cupe de șampanie ce se învolburau spumos ca valurile Dunării dintr-un vals de al lui Johan Strauss. Contractul de colaborare prevedea ca timp de douăzeci de ani ambele părți să contribuie plenar și fructuos la realizarea mai multor acțiuni de binefacere și nu numai. Din cartea de vizită a AO Loteria Națională a Moldovei desprindem:” LNM a fost creată pentru a asigura protecția consumatorului, la cel mai înalt nivel, împotriva acțiunilor de manipulare prin joc, fraudei, spălării de bani, dependenței sau altor crime financiare. LNM își asumă responsabilitatea să dețină controlul asupra bunei desfășurări a jocurilor de noroc pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, cu scopul de a combate activitățile ilegale în domeniul jocurilor de noroc”. Frumos și promițător început de cale. Numai că investitorii străini, fără să-și dea seama, în ce cloacă au nimerit, s-au pomenit cu buzele umflate. Și în toți anii de activitate nu s-a transferat pe contul lor nici un cent, nici un bănuț. În dările de samă se specifica una și bună: AO LNM nu are venit. Dar legile economiei de piață sunt dure:  dacă nu ai venit falimentezi. Iar eroii noștri sunt bine mersi, pentru că stau sub umbrela lui Vlad Filat, fost prim-ministru al Republicii Moldova. LNM a fost fondată pe lângă Ministerul Finanțelor și e condusă de un brav oștean al Partidului Liberal Democrat din Moldova, care este mâna dreaptă a lui Vlad Filat în domeniul afacerilor. De facto conduce această instituție Ion Rusu, cumnatul lui Vlad Filat. În jurul lui Ion Rusu s-a format și un cuib de oameni aleși pe sprânceană, cum ar fi Vlad Rusu, feciorul lui Ion Rusu și un nepot de al acestuia Sergiu Moraru, fost vameș. Nu sunt de neglijat nici Victor Barbăneagră, ministru-adjunct la Ministerul Finanțelor, om de legătură și mereu sub acoperire, precum este și E. Banăruc, omul de la Guvern, sărac lipit pământului, care abia o duce de la o zi la alta şi îşi ţine banii câştigaţi la cumetrie într-un safeu de la serviciu ca să nu-i ronţăie şoarecii soacrei sau să-i deoache cei de la Amaya.

Domnule Președinte,

Aș vrea să citez un fragment din cartea ”Mafia: anatomia unei puteri”, care se pretează la subiectul nostru. ”Art. 416 bis—Asociații de tip mafiot. Oricine face parte dintr-o asociație de tip mafiot formată din trei sau mai multe persoane e pedepsit cu închisoare de la trei la șase ani.

Acei care promovează, conduc sau organizează asociații sunt pedepsiți de la patru la nouă ani”. Toate aceste pedepse sunt bune pentru Italia. De ce nu le-am da curs și noi?

După mai multe interpelări în Parlament și la Guvern, precum că în cadrul Loteriei Naționale a Moldovei, este ignorată până și licența Canerei de Licențiere, magistraţii Curţii Constituţionale au declarat legală prevederea care permite Loteriei Naţionale a Moldovei să activeze fără licenţa obţinută de la Camera de Licenţiere. Totodată, Curtea a stabilit că şi prevederea prin care Loteria Moldovei nu achită niciun fel de taxe este legală. Asta în timp ce alt agent economic, care activează în domeniu, este obligat să plătească o taxă de 18% din totalul costului biletelor.

Unul dintre judecători a avut o părere separată, numele acestuia însă nu este cunoscut, deocamdată.

Autorul sesizării, deputatul PD Sergiu Sârbu, susţine că prin privilegiile oferite Loteriei Naţionale a Moldovei se creează o concurenţă neloială şi un precedent periculos. Astfel, un agent economic poate fi eliminat de pe piaţă, deoarece nu poate concura în condiţii egale.

Reprezentanţii Direcţiei Juridice au explicat că prevederea a fost introdusă în lege, pentru a evita acţiunile duble. Potrivit lor, Loteria Naţională a Moldovei nu va concura pentru obţinerea licenţei de activitate, în condiţiile în care venitul ei revine Bugetului de Stat.

Straniu de tot: având atâtea privilegii de ce AO LNM nu-și onorează obligațiunile stipulate în contractul bilateral cu AMAYA Gaming Group INC? Această întrebare rămâne la discreția domnului Președinte Nicolae Timofti.

Cu aleasă considerațiune,

Victor Crăciun.