De ce România nu dorește pentru Republica Moldova aceleași standarde de justiție?

Imagine implicită

protest 13 ianuarie 1Poate că susţinătorii de la Bucureşti ai lui Plahotniuc vor să-şi transfere aici afacerile de tip mafiot…

Marţi, 9 Februarie, la Bucureşti şi la Chişinău s-au desfăşurat două evenimente extrem de interesante dacă este să le punem în oglindă. La Bucureşti, a avut loc o reuniune organizată de către Expert Forum, unde s-a discutat şi despre situaţia social-politică din Republica Moldova. La discuţii au participat reprezentanţi ai societăţii civile din cele două ţări. Printre alţii, din RM, s-au numărat ex-premierul Ion Sturza, Maia Sandu şi comentatorul politic Igor Boţan.

În aceeaşi zi, la Chişinău, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a reales pe Mihai Poalelungi în calitate de președinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), iar asta după o întrerupere a şedinţei, pe fondul unor proteste vehemente faţă de această nominalizare. Protestatarii au fost împotriva acestei nominalizări, spunînd că Poalelungi este un „proxenet și om al lui Vladimir Plahotniuc”.
Faţă de candidatura şi alegerea extrem de controversată a lui Poalelungi, ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit, care a urmărit şedinţa CSM, a postat următorul comentariu pe pagina oficială de Facebook a misiunii diplomatice:
„Ce se întîmplă la Consiliul Superior al Magistraturii? Un singur candidat din interior? Așa trebuie să arate reforma din sectorul justiției?”

Oare de ce ambasadorul României de la Chişinău nu a reacţionat la fel de decent şi de obiectiv? Oare de ce Bucureştiul care îl susţine pe Plahotniuc se face că nu observă că acesta continuă să-şi întărească sistemul cu aceeaşi oameni slugarnici? Oare Bucureştiul care îl susţine pe Plahotniuc nu ştie că acest personaj controversat a fost „convins” de Plahotniuc ca să renunţe la un salariu lunar de circa 18.000 de euro pe care-l cîştiga la CEDO, iar asta în favoarea „acceptării” postului de preşedinte al CSJ, cu un salariu de cîteva mii de lei moldoveneşti?

De cîţiva ani, moldovenii se roagă ca DNA să treacă Prutul, iar asta tocmai din cauza lui Plahotniuc şi a regimului „proeuropean” corupt controlat de el. Acum moldovenii simt pe pielea lor că DNA nu mai poate trece Prutul, iar asta din pricină că au făcut-o acei politicieni români care sprijină exact acel sistem mafiot împotriva căruia tocmai luptă DNA.

Poate că susţinătorii de la Bucureşti ai lui Plahotniuc vor să-şi transfere aici afacerile de tip mafiot din România, ca să scape de DNA. Altminteri cum se explică sprijinul lor faţă de un Guvern moldovenesc ilegitim, corupt şi controlat de Plahotniuc?
În timp ce la Chişinău Plahotniuc a reuşit să convingă CNA să-i înscăuneze supusul în funcţia de preşedinte al CSJ, iată doar cîteva selecţii din opiniile exprimate de către participanţii moldoveni la reuniune organizată de către Expert Forum la Bucureşti!
Decizia de a „impune” unii deputați de la Chișinău să susțină un Guvern condus de către controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc a fost luată la cel mai înalt nivel din România, a declarat Ion Sturza, fostul candidat la funcția de premier.

„Dezamăgirea mea a venit la o situație concretă, cînd România și Occidentul au decis inițial de a nu se implica. Apoi decizia de implicare bonitate și de impunere a unor deputați de a votat pentru Plahotniuc a fost luată la cel mai înalt nivel în România.”
„O să-i întreb pe partenerii de dezvoltare ai R. Moldova cum a fost posibil ca ţara să fie capturată de o singură persoană. Ei nu fac afaceri, dar pur şi simplu au capturat instituţiile statului şi fură lunar zeci de milioane. Acest sistem fură în fiecare minut. E vorba de energie electrică, gaze, facturi, telefonie etc.”

„Cînd Victoria Nuland şi-a ancorat portavionul pe Dîmboviţa şi, după consultări la Cotroceni, a aruncat bomba „stabilizării”, atunci le-a dat foarte mult tupeu celor de la Chişinău să continue acest jaf. Americanii au aruncat bomba, iar de stabilizarea situației trebuie să se ocupe românii. Nouă ni se spune sincer că sîntem jefuiţi, prădaţi, umiliţi, că R. Moldova este o gaură neagră, corupţia atinge cote maxime… Totul este așa, doar să nu vină ruşii. Vă spun că rușii nu prea au resurse şi nici dorinţă să se implice în R. Moldova.”
„Această poveste de succes a fost construită imaginar de unii funcţionari, fie din servicii secrete, fie diplomaţi. Aceștia au raportat într-o veselie despre succesele R. Moldova şi au contribuit la construcţia acestui regim criminal de la Chişinău. Acum le e greu să dea înapoi, că e o problemă pentru imaginea personală, pentru carieră. Din acea poveste de dragoste de acum cîţiva ani, pendulul s-a dus la polul opus. E vorba de ură şi contestare totală”.

La rîndu-i, tot în cadrul aceleiaşi reuniuni, Maia Sandu a spus:
„Partidul Democrat a reuşit dacă nu să distrugă, atunci să reducă în mod substanţial rolul PLDM. În ultimele săptămîni, luni, am asistat la o concentrare masivă a puterii în Parlament în mîinile Partidului Democrat. Trebuie să recunoaştem că acest partid a fost foarte „bun”, cu ghilemelele de rigoare, să ajungă să controleze instituţiile statului şi atunci cînd aveau anumiţi concurenţi, iar acum, cînd s-au debarasat de concurenţi, noi ne facem griji că puţinele instituţii care mai aveau independenţă vor ajunge să fie controlate şi să lucreze în interesul acestor oameni şi nu neapărat în interesul cetăţenilor.”

„Acum noi avem un Guvern pe care nu ni l-am dorit şi avem o majoritate parlamentară pe care noi o considerăm nelegitimă. Dacă e să ne amintim structura Parlamentului imediat după alegerile parlamentare din Noiembrie 2014, o să vedem o situaţie foarte diferită. De exemplu, Partidul Democrat, după alegeri, avea 15%. Acum, acest partid, de facto, controlează mai mult de jumătate din deputaţi şi acest lucru le-a permis să voteze Guvernul şi avem toată încrederea că vor avea suficiente voturi să voteze şi preşedintele ţării.”
Ca şi în cazul celor expuse de Sturza şi Maia Sandu, Igor Boţan a completat cîteva realităţi despre care noi am tot scris de şase ani, toate luate la un loc.

Liderul PL, Mihai Ghimpu este o jumătate de oligarh, iar pînă la arestarea lui Vlad Filat Republica Moldova era condusă de către doi oligarhi și jumătate, a spus Boţan: „Pînă nu demult, Republica Moldova era condusă oficial de o guvernare zisă pro-europeană, dar din umbră de către doi oligarhi și jumătate. Doi oligarhi erau Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, iar jumătatea fiind Mihai Ghimpu”. Boţan a mai adăugat că după înlăturarea PLDM de la guvernare și arestarea lui Vlad Filat, aproape toată puterea este în mîinile oligarhului Plahotniuc.

Oare mai are rost să ne mai întrebăm de ce România politică nu doreşte ca şi în RM să funcţioneze Justiţia, Procuratura sau CNA după modelul DNA-ului românesc?

Sursa:moldova-suverana.md