plaha si costea borsetcaPlahotniuc a „vorbit”, în sfârșit, ieri. E drept, a făcut-o în stilu-i caracteristic. Nu în fața camerelor de luat vederi. Nu supus unor întrebări din partea jurnaliștilor, ci printr-un comunicat de presă.

La cât de instabil psihic e tipul în această perioadă, e clar de ce nu-și permite să se afișeze prea mult în fața jurnaliștilor, darămite să le și mai vorbească.

Spuneam că oligarhul a vorbit. Și nici măcar n-a făcut-o prin intermediul unuia dintre cei trei purtători de cuvânt ai săi: Lupu, Ghimpu și Leancă, ci printr-un comunicat de presă. Și ne anunța că își face Platformă. Una social-democrată, cu comuniștii cică plecați de la Voronin și restul slugilor sale din partid.
De ce Platformă?

Sare de departe, în ochi, noțiunea de Platformă. Deși la prima vedere ar putea părea doar o coincidență, nu este deloc întâmplător faptul că a preluat această noțiune, devenită cu adevărat cunoscută în Republica Moldova datorită acțiunilor Platformei Demnitate și Adevăr.

Platforma Demnitate și Adevăr l-a pus la grele încercări pe Plahotniuc în acest an, aducându-l la starea de astăzi. Una de disperare, în care și-a developat toți pionii, iar în final și-a dezvăluit propria imagine, în toată hâdoșenia sa, și în fața Occidentului, care în sfârșit a decis să pună piciorul în prag în fața mafiotului.

Așadar, Plahotniuc și-a tras și el o Platformă. Din care spune că va face parte și pe care o pregătește și de eventualele alegeri anticipate, de care se teme mai ceva decât dracul de tămâie. De ce a recurs la acest plagiat ieftin?
Pentru că Plahotniuc știind că nu are nicio șansă să se măsoare cu niciun alt actor public mai de Doamne-ajută, încearcă să-l bage pe acesta în aceleași ape cu el. Primul război de acest fel a fost cu Filat. Cu care nu a putut niciodată rivaliza la carismă și capacități politice, dar căruia i-a fost net superior la alte capitole, precum intriga, șmecheria, minciuna. Atunci când a văzut că toată țara știe că Plahotniuc e un hoț, prin mass-media pe care o controlează l-a „ajutat” și pe Filat să devină la fel ca el.
Sigur, a avut și „materia” cu care să lucreze, pentru că Filat a dat foarte rapid cu piciorul în toată susținerea populară de care se bucura la un moment dat, dedându-se jafului și devenind total șantajabil.

Apoi Plahotniuc a avut „grijă”, rând pe rând, de toți rivalii sau chiar partenerii săi politici. Pe unii i-a dus la Nobil, pe alții la Monte Carlo. Unora le-a creat terenul propice pentru a fura, pe alții pur și simplu i-a surprins furând. Iar acum deține adevărate videoteci și biblioteci cu toți aceștia, ținându-i în captivitate.
Dar să revenim la Platformă. Plahotniuc în ultima perioadă încearcă tot mai mult să inoculeze ideea că Platforma Demnitate și Adevăr ar avea în spate tot „oligarhi”, că ar servi nu știu căror interese, că, de fapt, nu ar fi mai bună decât mafia lui Plahotniuc.
Ați văzut în ultimele zile cât de mult l-a „porcăit” pe Ion Sturza. Știind că nu se poate măsura cu el la reușite în afaceri, că nu poate polemiza într-o dezbatere televizată, s-a apucat prin mass-media pe care o controlează să-l murdărească, să-l bage în aceeași mizerie în care se află el.

Asta și e marea „strategie” a lui Plahotniuc. De a-i murdări pe toți, pentru că doar așa ar putea să se compare cu oamenii net superiori lui.
Așa că, dacă există deja o Platformă susținută de către popor, de ce să nu-și tragă și el una, a mafiei. Iar mai departe va urma deja scenariul cunoscut – încercarea de a o băga în mocirla din jurul său.

Alex Cozer

Sursa:independent.md

(164 accesari)