De ce vrea PPDA introducerea votului preferenţial în Moldova
Pe măsură ce promotorii schimbării sistemului de vot sunt tot mai hotărâţi să-l transpună în practică, cu sau fără acordul partenerilor externi şi al opoziţiei, adversarii schimbării sunt tot mai decişi să i se opună – şi aduc la lumină ceea ce pretind să fie noi dovezi despre pericolele pe care le implică acest „cal troian” al democraţilor, acceptat dintre partidele mari numai de socialişti, transmite Europa Liberă.
Platforma DA condusă de Andrei Năstase, formaţiune extraparlamentară ce crede cu tărie că după avizul Comisiei de la Veneţia tentativa de schimbare a sistemului de vot după modelul avansat de socialişti trebuie abandonată, a propus luni un proiect propriu de reformă, de fapt o îmbunătăţire a sistemului actual proporţional.
Nu este limpede de ce a aşteptat atât această formaţiune care, la fel ca partidul PAS al Maiei Sandu şi ca mai multe organizaţii ale societăţii civile, crede că reforma promovată de democraţi şi socialişti are scopul să-i ajute în alegerile parlamentare de anul viitor.
Potrivit analiştilor, oponenţii reformei au avut până acum mai multe ocazii bune de a-şi lansa propunerea, dar nu au făcut-o, atrăgându-şi prin asta criticile celor care găsesc lipsită de energie şi idei activitatea opoziţiei extraparlamentare.
Propunerea esenţială pe care a lansat-o totuşi luni platforma DA se referă la deschiderea listelor. Formaţiunea numeşte asta „vot preferenţial” şi explică că o atare variaţiune a sistemului proporţional ar însemna ca fiecare alegător să voteze atât partidul favorit, cât şi candidatul preferat din listă, iar ordinea finală a listei deputaţilor aleşi să depindă strict de această opţiune a alegătorilor.
„Ceea ce propunem noi e ca să curăţăm rândurile partidelor de aşa o manieră, încât să nu se mai regăsească în parlament deputaţi ca Ţuţu [Deputatulul democrat Constantin Ţuţu], borsetcile de tot felul [de la deputatul democrat Constantin Botnari, considerat a fi un consilier apropiat al lui Vlad Plahotniuc şi poreclit „borsetca” de fostul lider PLDM, Vlad Filat] şi de ce nu ca Diacov [Dumitru Diacov, preşedinte de onoare al PD], care demult e în politică, dar mare lucru nu a făcut acolo”, a explicat liderul DA, Andrei Năstase şi a continuat:
„Un alt argument în favoarea proiectului nostru este că nu va mai fi nevoie să faci circumscripţii. Să ştiţi că Plahotniuc şi Dodon au deja desenate circumscripţiile, încă din februarie, doar că nu le arată, iar circumscripţiile vor fi astfel create că să poată accede în parlament fără ca partidele de opoziţie să aibă mari pretenţii. Dacă actuala guvernare vrea o reală reformă, atunci să se ocupe de depolitizarea CEC, CCA, interzicerea propagandei de tot felul, poate în primul rând a celei interne pe care o desfăşoară Plahotniuc prin media pe care o controlează”.
Alte propuneri avansate de platforma DA la pachet cu deschiderea listelor ar viza ridicarea prin cote fixe obligatorii ce ar urma să fie stabilite prin lege a reprezentativităţii femeilor, diasporei şi tinerilor în cadrul unor alegeri parlamentare, dar şi măsuri paralele cum ar fi depolitizarea CEC sau CCA. Cu toate acestea, avansându-le, formaţiunea DA a lasat de înţeles că nu mizează câtuşi de puţin că proiectul va fi analizat la modul serios de puterea de la Chişinău:
„Guvernarea hibrid Plahotniuc – Dodon va ignora recomandările Comisiei de la Veneţia pentru că nu are încotro. Acesta e colacul lor de salvare – schimbarea sistemului”, a spus Andrei Năstase, promiţând în schimb că va reveni la acest proiect neapărat în caz că reuşeşte să-şi ducă partidul în parlament.
În mediul experţilor, genul de modificare a proporţionalului propusă de platforma DA este văzută în general cu ochi buni, chiar dacă nimeni nu crede la modul real că puterea de la Chişinău dominată de democraţi ar putea accepta în vreo circumstanţă un astfel de sistem.
„E o propunere cu adevărat bună, care ar putea avea susţinători şi în Parlament, întrebarea dacă poate exista şi voinţă politică pentru o astfel de schimbare. Marele dezavantajat de acest sistem va fi desigur PD. Ar fi un pas riscant pentru acest partid. Ar risca ca nu doar liderul, ci multe persoane din conducerea partidului să nu se regăsească în lista deputaţilor aleşi, adică partidul să treacă, iar ei – nu”, ne-a spus despre propunerea platformei DA jurnalistul şi analistul politic Igor Volniţchi.
Sursa:jurnal.md