De unde a furat Plahotniuc cele 70 de milioane de euro puse sub sechestru în Olanda, de Alex Cozer

Imagine implicită

Plaha 1Așadar, justiția europeană ne-a mai demonstrat încă o dată de ce Republica Moldova este țara cu cea mai coruptă justiție din lume (mai exact locul 144 într-un top cu 144 de țări) într-un clasament al World Economic Forum.

Curtea de Justiție din Amsterdam, capitala țării în care Plahotniuc își ține o parte din milioanele furate din Moldova, a decis să pună sechestru pe active în valoare 70 de milioane de euro pe care acesta le deține în cadrul companiei OTIV Prime Holding B.V..

Practic olandezii au demonstrat încă o dată ce demonstraseră britanicii în 2012, că Plahotniuc stă în spatele atacurilor raider de la Victoriabank,  Banca de Economii şi ASITO. Aici s-a ajuns chiar mai departe, Curtea de Justiție de la Amsterdam folosindu-se inclusiv de acea decizie pentru a pune sechestru pe activele lui Plahotniuc.

De unde are Plahotniuc cele 70 de milioane de euro puse sub sechestru în Olanda?

 

schema2 PlahaAșadar, să vedem ce deține/deținea Plahotniuc oficial prin intermediul OTIV. Este vorba despre Victoriabank, furată, după cum se știe bine, în atacurile raider din 2010-2011. Între timp, acțiunile de la Victoriabank au fost înstrăinate prin scheme dubioase, care l-au implicat și pe Veaceslav Platon, dar până în 2013 ele făceau parte din holdingul OTIV.

Apoi este vorba despre posturile de televiziune Prime, Canal 2, Canal 3 și Publika. Între timp și aici a fost făcută o nouă companie, General Media Group, dar legătură oricum există, cel puțin cu primele 3 posturi de televiziune.

Mai avem hotelurile „Codru” și „Național” și compania „Finpar Invest”, care deține insulele „La Izvor” și cafeneaua „Guguță”, pe care Plahotniuc tocmai vrea s-o transforme în Hotel cu 16 etaje în mijlocul parcului „Ștefan cel Mare”.

Așadar, să vedem de unde are Plahotniuc cele 70 de milioane de euro:

  1. Victoriabank – furt de la Victor și Viorel Țopa;
  2. Prime – furt de la stat (frecvența națională)/Chiril Lucinschi;
  3. Canal 2 (2 Plus) – furt de la stat/România (fosta frecvență a TVR);
  4. Canal 3 – furt de la stat (fosta frecvență NIT);
  5. Hotelul „Codru” – furt de la stat (privatizare la un preț de cel puțin 15 ori mai mic decât valoarea de piață);
  6. Hotelul „Național” – furt de la stat (înstrăinarea unui bun public, care valora cel puțin 50 de milioane de euro);
  7. Insulele „La Izvor” – furt de la stat (insulele aparțineau Primăriei capitalei, până a fi înstrăinate prin scheme frauduloase);
  8. Cafeneaua „Guguță” – furt de la stat (privatizată pe o sumă de cel puțin 15 ori mai mică decât valoare de piață)

Așadar, bă băieți, înainte de a-l mai numi pe Al Capone de Grozești „om de afaceri”, ar fi bine să vă întrebați ce afaceri a făcut acest individ. Pentru că, după cum vedem, grosul activelor nu sunt decât niște furturi ordinare, din proprietatea statului sau de la persoane private. Iar ce v-am prezentat aici nu e nici pe departe totul. Acestea sunt doar furturile care pot fi legate direct de OTIV, noi știm însă bine că nu sunt singurele.

Plahotniuc, infractor în Europa, reformator al justiției în Moldova

Vedeți vreun paradox în situația dată? Pentru că sunt mai multe. În primul rând este vorba de doi oameni condamnați de justiția lui Plahotniuc la pușcărie și lipsiți de avere în Moldova, cărora justiția din țări europene, precum Mare Britanie și Olanda, le dă dreptate. Mă refer la Victor și Viorel Țopa, care l-au și acționat în judecată la Amsterdam.

Apoi, e vorba despre faptul că Plahotniuc este recunoscut drept un infractor în cel puțin trei țări din Europa: Cipru, Marea Britanie și Olanda, iar la Chișinău el se ocupă de reformarea justiției. S-a aflat chiar la șefia Comisiei de Reformare a Justiției până nu demult. Și vă mai miră cumva faptul că suntem țara cu cea mai coruptă justiție din lume?

Apoi al treilea paradox, poate cel mai dureros, e că, potrivit sondajelor, acest infractor urmează să devină din nou deputat în urma alegerilor de duminică. Adică va controla în continuare tot ce mișcă în această țară. Iar acest lucru se va produce inclusiv prin votul vostru.

Nu pot să nu mă întreb ce fel de cetățeni responsabili sunteți voi, cei care puteți vota un astfel de infractor?

Nu-l votați voi? Atunci ce fel de cetățeni responsabili sunteți voi, dacă nu aduceți la cunoștința celor mai puțin informați, despre ce pericol reprezintă acest individ? Pentru că după 30 noiembrie vă veți plânge în continuare, dar măcar indirect, veți contribui la perpetuarea crimelor lui Plahotniuc.

Dar atunci s-ar putea să fie prea târziu…

Sursa: independent.md