Deces dubios în Penitenciarul nr.13: Cebotari şi Jizdan, somaţi să dea explicaţii

Imagine implicită

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, şi cel al Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, sunt somați să investigheze de urgenţă un caz tragic, avut loc în penitenciarul nr.13.

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, cere celor doi explicații după ce rudele unui bărbat de 31 de ani, care a murit în penitenciarul nr. 13, în timp ce se afla în arest preventiv, acuză oamenii legii că l-ar fi bătut și astfel ar fi survenit decesul.

„Regimul ucide! Nu doar la figurat, dar și la propriu. Pentru depășirea vitezei, omul a fost arestat pentru 30 de zile, iar în penitenciar a decedat. Oamenii nu sunt în siguranță în această țară. Oamenii care trebuie să fie protejați de stat sunt terorizați de el, iar cei care trebuie să asigure securitatea cetățenilor ne ucid, simțindu-se deasupra legii. Ori noi înlăturăm regimul, ori el ne ucide pe noi. Cerem explicații din partea miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne și investigarea urgentă și corectă a acestui caz tragic”, se arată în mesajul Maiei Sandu.

Rudele afirmă ca bărbatul ar fi fost reținut acum două săptămani, pentru că se luase la harț cu agenții de patrulare. Polițișii l-ar fi amendat pentru depășirea limitei de viteză, iar el nu ar fi fost de acord. După cele 72 de ore petrecute la inspectoratul Ciocana, acesta a primit 30 de zile de arest în izolator la penintenciarul 13, informează protv.md.

Tatăl victimei afirmă că timp de o săptămână cât a stat fiul său în închisoare, oamenii legii i-ar fi permis să-l vadă o singură dată.

După o săptămână, tânărul a murit în condiții suspecte, iar în certificatul de deces motivul este pmneumonie, susțin rudele. Medicii legiști le-ar fi spus rudelor că acesta a decedat pe 25, și nu pe 26 august cum spuneau responsabilii de la penitenciar. Ba mai mult, familia bărbatului a fost anunțată după trei zile de la moartea acestuia.

O cu totul altă versiune vine din partea poliției. Forțele de ordine afirmă că bărbatul ar fi fost reținut la Chișinău din cauza că a fost urmărit de la Orhei până în capitală, iar când a tras pe dreapta, ar fi insultat polițiștii. Aceștia mai spun că bărbatul de 31 de ani nu ar fi stat în celula penitenciarului, ci în spitalul acestuia doar ultimele două zile din viață.

Înainte de a fi adus acolo, ar fi fost internat la psihiatrie mai multe zile pentru expertiză. Avocatul victimei însă afirmă că asta nu e adevărat. Acum rudele acestuia vor depune o plângere la procuratură, potrivit protv.md.

Sursa:jurnal.md