UE si UA„Este o dezamăgire, nu doar pentru UE, ci şi pentru poporul ucrainean”, a declarat, potrivit AFP, Catherine Ashton, înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, cu referire la decizia Ucrainei de a suspenda discuţiile preparatorii în vederea semnării acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Autoritățile de la Kiev au propus în schimb crearea unei comisii tripartite Ucraina/Rusia/UE pe tema comerţului.

„Este o dezamăgire nu doar pentru UE, ci şi, credem noi, pentru oamenii din Ucraina. Semnarea acestui acord, care este cel mai ambiţios pe care UE l-a oferit unei ţări terţe, ar fi consolidat procesul de reforme. Acest lucru ar fi trimis un semnal clar către investitori şi instituţiile financiare internaţionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei UE, Maja Kocijancic.

În acest context, emisarul UE Aleksander Kwasniewski a comunicat că acordul de asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană nu va fi semnat la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Parlamentul Ucrainei a respins joi proiectele de lege care ar fi permis transferul în străinătate al Iuliei Timoşenko, o condiţie esenţială pentru semnarea acordului cu UE.

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a dat asigurări că ţara sa va continua eforturile pentru integrarea europeană, în pofida suspendării acţiunilor preparatorii în vederea unui acord de asociere cu UE. „Ucraina va continua să meargă pe calea integrării UE”, a dat asigurări Ianukovici. „În mod categoric, există dificultăţi pe această cale”, a recunoscut şeful statului ucrainean.

Amintim că joi, 21 noiembrie 2013, autoritățile de la Kiev au anunțat că nu vor semna Acordul de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană, motiv pentru care cetățenii ucraineni au ieșit la proteste.

(171 accesari)