Decizie finală: Moldova are liber în UE din 28 aprilie

Imagine postare

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz și reprezentantul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, Dimitris Kourkoulas au semnat astăzi documentul cu privire la eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Decizia va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE pe 8 aprilie 2014 şi va intra în vigoare la 28 aprilie 2014. 

„Până la sfârşitul lunii, cetăţenii moldoveni deţinători ai unui paşaport biometric nu vor mai avea nevoie de viză pentru a călători în zona Schengen pentru şederi de scurtă durată. Aceasta este o mare realizare şi începutul unui nou capitol în relaţiile noastre. Am lansat dialogul nostru în privinţa vizelor cu Republica Moldova în iunie 2010 şi în mai puţin de patru ani călătoriile fără viză în spaţiul Schengen au devenit o realitate pentru cetăţenii moldoveni. Acest lucru arată că eforturile depuse de autorităţile moldovene au dat roade şi că UE îşi asumă angajamente cu ţări terţe care doresc să lucreze cu noi. Posibilitatea de a călători fără viză în spaţiul Schengen pentru perioade scurte va facilita şi mai mult contactele interpersonale şi va consolida legăturile de afaceri, sociale şi culturale dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Acest lucru este şi un exemplu excelent pentru alte ţări din regiune, care demonstrează că un angajament politic puternic şi implementarea efectivă a reformelor aduc rezultate tangibile”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

De la sfârșitul lunii curente, moldovenii vor călători fără vize în UE doar în baza pașapoartelor biometrice. Este vorba despre cele 26 de state ale Uniunii Europene, mai puțin, Marea Britanie și Irlanda. Aceștia vor putea călători pentru o perioadă de scurtă ședere, ceea ce înseamnă 90 de zile pe parcursul a 6 luni, în toate statele care sunt membre cu drepturi depline în Acordul Schengen. De asemenea, moldovenii vor putea intra și pe teritoriul țărilor care urmează să devină membre ale Acordului Schengen – Bulgaria, Cipru, România și Croația.