1CFC61E1-7D72-425E-0917-9AC536106EBBMoldova trebuie să existe ca stat aparte, iar pe de altă parte, discuțiile despre unirea Romîniei cu Republica Moldova sunt inoportune la moment. Opinia aparține ambasadorului Germaniei la Chișinău, Matthias Meyer.

„Noi îi respectăm pe toți președinții țărilor membre ale Uniunii Europene și fiecare poate să aibă propria părere. Noi vedem Republica Moldova ca stat aparte. Un stat care este un subiect al dreptului internațional. Un stat care se află pe drum spre Europa. Și sperăm că va ajunge membru al Uniunii Europene. Și această cale merge direct spre Europa. Pentru aceasta nu aveți nevoie de altcineva. Sunteți cu toții bineveniți la noi. Această discuție nu trebuie să fie acum. Aș numi această discuție ca o furtună într-un pahar cu apă. Prin urmare acestui subiect nu i-aș da o valoare prea mare acum”, a declarat Excelența sa în cadrul emisiunii „Politika” de la TV7.

Delegatul Germaniei în Republica Moldova, în alt context a precizat că guvernul va fi supus unei testări, pentru a verifica cît de pro-europene sunt principiile acestuia.

„În Moldova este un Guvern pro-european. Dar, noi îl vom testa dacă într-adevăr este unul european. Vom vedea dacă obligațiile care și le-au asumat în diferite domenii vor ajunge să fie implementate. Noi vrem să aducem valorile Europei și în Republica Moldova. Pentru aceasta este nevoie ca oamenii să vadă că în societate are loc o schimbare care merge în direcția Europei. Este mult de lucru. Și este voba de credibilitate. Orice țară care are tangențe cu Europa, trebuie să fie credibilă. Oamenii văd ce este credibil și ce nu este credibil. Noi europenii vrem să rămânem credibili și vrem ca și în Moldova să existe credibilitatea”, a menționat Ambasadorul.

Totodată, Meyer a subliniat că Europa este un model pentru o Moldovă modernă, iar deocamdată Germania nu pune în discuție subiectul unirii statelor de pe ambele nmaluri ale Prutului.

(195 accesari)