Сu prilejul Zilei Independenței, veteranii Mișcării de eliberare națională din orașul Soroca s-au întrunit în cadrul unei manifestări solemne la data de 27 august 2017.

Întâlnirea a fost  pregătită în prealabil de un comitet organizatoric din care au făcut parte: Zubcu Efim,Tănase Iurie, Jamba Victor, Berbeci Ignat. În alocuțiuni s-a amintit despre evenimentele ce s-au petrecut la Soroca și care au condus la proclamarea independenței Republicii Moldova. În continuare participanții au adoptat două documente ce vor fi făcute publice.

Publicăm în continuare adresarea Veteranilor Mișcării de Eliberare Națională din orașul Soroca către Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova.

Domnilor parlamentari și miniștri!

Noi, veteranii Mișcării de eliberare națională din municipiul și raionul Soroca care ne-am adus contribuția la recunoașterea limbii române , ca limbă de stat, la readoptarea alfabetului latin, așezarea drapelului tricolor și a stemei de stat la locul cuvenit. Amintim că am luptat pentru suveranitate, făcându-ne părtași în mod direct la proclamarea Independenței Republicii Moldova. Menționăm că accepțiunea noastră independența a fost și este un cap de pod spre unirea Basarabiei cu Patria-mamă, România.

Din  nefericire, constatăm cu stupoare că după 26 de ani de independență, în urma perindării a diverse forțe politice, ghidate în marea lor majoritate de interese partinice și personale, în loc să fim mai aproape de ceasul unirii ne îndepărtăm tot mai mult de idealul nostru și de Țara noastră. De ceva timp, noi, unioniștii, primim semnale din partea domniilor voastre prin care încercați să ne demonstrați că sunteți unioniști și că aveți capacitatea de a înfăptui Unirea. Anul 1918 a demonstrat că Unirea se poate face în mod extraordinar în conjuncturi de loc favorabile, însă cu concursul unor forțe politice și personalități marcante. La 100 de ani distanță Unirea se poate reînfăptuit fără prea mare eforturi , dar cu multă dorință. Nu uităm faptul că în România puterea o dețin partenerii politici ai domniilor voastre și ca urmare vă propunem și vă cerem ca până la 27 martie 2018 când vom sărbători centenarul Unirii să supuneți la vot în Parlament – Unirea Republicii Moldova cu România, având un număr constituțional de voturi.

Astfel veți face dovada onestității, loialității față de popor primind în schimb din partea acestuia iertare, admirație și respect, dar și șansa de a scrie o filă de istorie.  Cu nădejdea că veți soluționa pozitiv cererea noastră ne rugăm Bunului Dumnezeu să vă lumineze și să Vă înțelepțească.

Această adresare fiind una publică, rugăm toți veteranii Mișcării de Eliberare Națională din Republica Moldova, forțele politice pro-unioniste, dar mai ales societatea civilă să subscrie și să susțină. Adresarea noastră, punând în mod pașnic presiune în vederea soluționării cât mai grabnice a prezentei și dureroasei probleme. Unirea ne privește pe toți deopotrivă, pe oricare mal al Prutului n-am fi, e idealul românilor de pretutindeni!

Să ne ajute Dumnezeu să ne împlinim visul!

Zubcu Efim, Berbeci Ignat, Jamba Victor, Rusnac Mihai, Tănase Iurie, Gânga Sergiu, Herescu Mihail, Apreotesei Vasile, Sîngereanu Raisa, Samarin Anatol, Moldovanu Mircea, Marcoci Mihail, Jamba Valentina, Scînteian Mircea, Popușoi Vasile, Ostapov Alexandru, Ciuvaga Victor, Papîmeri Mihai, Bostan Ion, Coțaga Andrei, Dorogan Veaceslav, Murzac Tatiana, Sîrghi Mitrofan, Zabulica Nicolai, Gîtlan Mihai, Bostan Maria, Todiraș Vladimir, Furdui Ion, Lis Dumitru, Marciuc Grigore.

Sursa:observatorul.md

(21 accesari)