pasaportRaportorul Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne din cadrul Parlamentului European, Tanja Fajon, a anunțat că va prezenta, astăzi, comitetului său propunerea Comisiei Europene de eliminare a regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova.

„Mă aștept la o dezbatere pozitivă, deoarece există un consens politic puternic în ceea ce privește statutul Moldovei de a deveni următorul stat vecin al UE care să beneficieze de regim liberalizat de vize, pregătind calea Moldovei de-a-și continua drumul spre UE”, a declarat Tanja Fajon pentru Moldova.org.

Pentru ca decizia să fie aprobată, atât Parlamentul European, cât și Consiliul de Miniștri trebuie să ajungă la un consens prin procedura de co-decizie. Prin urmare, guvernele europene vor trebui să-și dea acordul înainte ca regimul de vize să fie eliminat.

„Acestea sunt proceduri instituționale obișnuite și nu mă aștept la oarecare dificultăți majore în procesul de adoptare”, a menționat Fajon.

Oficialul european a precizat că votul Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne va fi dat până la sfârșitul lunii februarie, iar votul final va fi acordat în plen de către Parlamentul European prin majoritate simplă. Evenimentul ar urma să aibă loc până în luna mai 2014. Textul aprobat ar urma să intre în vigoare la 20 de zile după ce va fi publicat în Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

Acum o lună, Comisia Europeană a propus eliminarea vizelor de călătorie în ţările Schengen pentru cetăţenii moldoveni care deţin paşapoarte biometrice. Preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a declarat atunci că ţara noastră a întrunit condiţiile incluse în Planul de Acţiuni privind Liberalizarea Vizelor.

(196 accesari)