Cu degetul pe rană! Valeriu Pasat spune adevărul despre situația de la AȘM

Imagine postare

368-Valeriu_Pasat_1Academia de Științe are o imagine știrbită din cauza politizării și lipsei de transparență. Mai mult ca atât, în instituție se simte frica, neîncrederea și se vehiculează mituri speculative. De această părere este Valeriu Pasat, candidatul la șefia AȘM, declarația căruia este exclusă vehement de contracandidatul său, Gheorghe Duca. Acesta le consideră metode KGB-iste, folosite pentru a-i murdări imaginea în campania electorală.

Autoritatea Academiei de Ștințe este extrem de scăzută. În ciuda implicării active a academicienilor, populația nu înțelege rolul activității AȘM. Candidatul pentru șefia AȘM, Valeriu Pasat a echivalat ședințele Asambleei cu cele ale Sovietului Suprem al Moldovei Sovietice, care de facto nu aveau niciun rol, întrucât cele mai importante decizii se luau din timp. Potrivit academicianului Pasat, o problemă acută a instituției este lipsa transparenței, evitarea conducerii Academiei de a purta un dialog deschis și sincer cu academicienii, membrii asambleei, membrii instituțiilor și cu angajații.

„ După cum știți, au apărut în mass-media un șir de materiale care demonstrează ineficiența activității financiar-economice, prin încercarea de a înstrăina de la balanța Academiei terenuri, clădiri și vreau să aduc mulțumiri academicienilor cu verticalitate, Valeriu Canțer și Leonid Culiuc, care nu au permis ca aceste fonduri să fie înstrăinate. În legătură cu aceasta, propun ca actul Curții de Conturi să fie publicat integral pe pagina web a Academiei de Științe, apoi să-l discutăm în cadrul unei ședințe”, susține Pasat.

Totodată, academicianul a menționat că în cadrul Academiei de Științe se face simțită o atmosferă încordată, de frică și de suspiciune. În acest sens, pretendentul la șefia AȘM a propus să fie creată o comisie din membrii asambleei, cu invitația specialiștilor din afara Academiei, care să analizeze obiectiv și nepărtinitor fiecare caz de înstrăinare, de transferuri sau de însușiri a oricăror bunuri ale Academiei.

Potrivit lui Pasat, în Academie vehiculează mai multe mituri. Cică actuala guvernare va oferi finanțare Academiei, dacă în fruntea acesteia ar sta Gheorghe Duca. Dânsul susține că abordarea legăturii dintre știință, cercetare și guvernare, în mod firesc a condus la politizarea în masă a activității Academiei. Cel mai proaspăt mit, promovat cu insistență de unii și negat vehement de alții, este că academicianul Gheorghe Duca ar avea un cadru legal pentru a candida și a treia oară la funcția de președinte. Contrar prevederilor statutului, Pasat susține că este o manipulare, care sfidează autoritatea academică, aspectele deontologice, inclusiv cele juridice.

Învinuit de unii academicieni precum că nu ar fi întrunit toate punctele necesare pentru a pretinde la gradul de academician, Valeriu Pasat a replicat că toate lucrările științifice au fost analizate de Institutul de Istorie. Acesta a atras atenția asupra unui raport secret expediat de către Gheorghe Duca președintelui comunist, Vladimir Voronin, în care spune că AȘM este împotriva lucrărilor lui Pasat, după ce acestea au fost prezentate la inițiativa președintelui Consiliului Europei la Strasbourg, iar peste câțiva ani, Duca se răzgândește.

Reacția ex-președintelui Duca nu s-a lăsat așteptată. Dânsul a recunoscut că pe alocuri a fost netransparent, își asumă unele greșeli și respinge vehement insinuările lui Valeriu Pasat. „O metodă transpusă din KGB pentru a murdări. Scoate fel de fel de hârtii false, pentru a mă învinui și nu mi se par demne de un membru al Academiei. El va fi acel Moș Crăciun care va împărți daruri de la Ciubais. Are prieteni nu știu de unde și de fiecare dată se laudă că-l va ajuta cu bani și-i sunt alături. Particip la alegeri cu un program, prin care voi demonstra că propunerile mele vor contribui la dezvoltarea științei și a țării noastre. Acum am înțeles că toți trebuie să fim categoric împotrivă ca Pasat să devină președinte. Este un mare pericol, o mare catastrofă pentru Academie, pentru știință, pentru țară și folosește metode foarte urâte. El fiind președintele unui partid, nici nu cred că are dreptul moral să participe la alegeri și să politizeze instituția. Dacă am găsit limbă comună cu toate partidele politice, le-am demonstrat că știința este importantă pentru țară, nu înseamnă că am politizat eu AȘM. Nu contează ce viziuni politice și ce doctrine au partidele, important să recunoască că țara trebuie dezvoltată prin cunoaștere”, declară Gheorghe Duca.

Menționăm că pe 17 aprilie vor avea loc alegeri în cadrul Academiei de Științe. La funcția de președinte a instituției și-au înaintat candidaturile academicienii Valeriu Canțer, Leonid Culiuc, Valeriu Pasat și Gheorghe Duca. Cel din urmă a executat deja două mandate consecutive. Prin urmare, juriștii consideră ilegală candidatura academicianului Duca.