Mancurt Serbia.jpgUnul dintre personajele cunoscute în zona Borului ca un „ideolog cercetător” în domeniul etnogenezei românilor din Valea Timocului, dar și ca președinte al unei asociații numite Forum Vlaha (Forumul Vlahilor) – Dragomir Dragici, face declarații delirante la o întâlnire dedicată Zilei Limbii Materne de la sediul Partia Neamului Rumânesc din Bor.

„Român e o denumire scolastică!” spune Dragici, adăugând faptul că ROMÂNIA trebuia să se numească RUMÂNIA și că vrea să îi pârască pe români „la președintele Klaus”. Mai mult, recomandările României sunt considerate „DICTAT”! Ideea aduce binișor cu teoriile moldoveniste ale lui Vasile Stati.

„Au fost două denumiri în joc – RUMÂNIA și ROMÂNIA și a rămas denumirea țării ROMÂNIA, iar cu aia denumire pe toți ne-a stârpit din povestea asta! Vor bine, nu vor, iată, noi nu avem altă idee decât să schimbe legea, la vremea potrivită ne vom adresa domnului președinte Klaus că românii nu ne înțeleg! A da Dumnezeu să ne înțeleagă sașii și germanii, că tot cu ei s-a început, tot la ei e înțelegerea! Dacă înțeleg bine, dacă nu, asta e! (…) Domnilor, român este o denumire scolastică, v-ați botezat dvs., dar noi proștii am rămas botezați din vremea lui Neacșu tot cu așa nume, nu ne puteți boteza altfel, că așa vă place dumneavoastră!” Acestea sunt doar câteva din frazele delirante rostite de liderul unei asociații vlahe din Bor, de Ziua Limbii Materne.

Discursul delirant rostit cu patos de Dragomir Dragici, președintele Forumului Vlahilor, de la Bor, s-a consumat chiar la sediul Partia Neamului Rumânesc(PNR) – (Vlașka Narodna Stranka) din Bor, cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbi Materne. Sub genericul „De Ziua Limbii Materne, sâmbătă, 21 februarie 2015, românii/vlahii au comunicat unirea lor!”, ședința de la sediul PNR, prezidată de Predrag Balașevici a adus în discuție teme variate precum crearea unor instituții paralele, crearea unei Comunități a RUMÂNILOR din Serbia, problema limbii materne. Printre cei care au vorbit la respectiva întâlnire, filmată de Timoc Press și postată în întregime pe cunoscutul portal media, se numără și președintele Forumului Vlahilor – Dragomir Dragici, acesta fiind prezentat drept „autorul unui studiu interesant despre neamul rumânesc”. Dincolo de inexactitățile istorice scăpate pe alocuri în discursul său, cel mai probabil din cauza vârstei înaintate, dincolo de faptul că la un moment dat îl confundă pe mareșalul Averescu cu mareșalul Antonescu, Dragomir Dragici se dezlănțuie la un moment dat împotriva tuturor ideilor de românism, de limbă română literară și de ajutor din partea României pentru învățarea limbii românești și păstrarea identității românești. Dragici nu se sfiește să spună chiar că „România vine cu un dictat” atunci când recomandă ca tinerii să învețe în școli limba română literară.

În accepțiunea lui Dragici, cea mai bună soluție ar fi să se învețe limba „în grai”, iar românilor să li se spună „rumâni”, așa cum „sunt ei în realitate”, iar țării noastre să i se spună în loc de ROMÂNIA, RUMÂNIA. Toate aceste elucubrații sunt abordate succesiv pe parcursul mai multor luări de cuvânt, dar și ascendență temperamentală, de la o rostire blândă, de bătrân sfătos, la o strigare cu gesticulare aproape colerică. REAMINTIM CITITORILOR, toate acestea se petrec la o întâlnire la care se sărbătorea ZIUA LIMBII MATERNE!

Modelul moldovenesc – „Limba e proțapul problemei!”

Înarmat cu un duh al blândeții colocvial și dezarmant, Dragomir Dragici pare a semăna cu un domn aflat la o distanță mare de Bor, în Moldova, numit Vasile Stati, care, la fel ca și Dragici, încerca o vorbire „în grai”, plină de regionalisme, la care cu măiestrie le accentua rolul acestora, taman pentru a demonstra diferențe vizibile față de limba română. Ascultând înregistrarea postată pe site-ul Timoc Press, se poate observa vorbirea bine nuanțată și accentuată pe grai și regionalisme.

„Vrem să batem apa-n piuă. Nu se poate lucra și ducea la vreo ispravă, bătând apa în piuă! Atunci ajungem la care e proțapul problemei, toate poveștile noastre se rotesc pe lângă limbă. Limba o știi ori nu o știi, pe lângă limbă nu poți tu să spui haide să o învățăm așa și așa, dar nu știi 30 de vorbe în graiul tău. Nu e asta limbă! Să fim încăpățânați și să zicem că noi vrem să învățăm limba română literară! Dacă nu îți știi bine graiul tău, din satul tău, să vezi unde e rădăcina, unde se sprijoane aia limbă literară, și peste Dunăre, și aici, nu ai făcut nimic”, explică Dragomir Dragici.

Recomandările României – „DICTAT”

„Care este adevărul? Hai să începem de la Legea pentru românii de pretutindeni! Nu poate trece nimic că este condiționat ca toată lumea să se declare ca români de pretutindeni. Nici un ajutor nu ne face România cu acest dictat. Numai ea trebuie să zică – Noi ca unica Vlahie Medievală care a supraviețuit până-n zile noastre, care pe baza etnogenezei comune, pe baza limbii populare comune, nu a limbii literare, că nu avem nicio legătură cu limba literară, noi ne simțim datori ca pe fiecare din romanofonii, romanicii balcanici, care se denumesc în 24 de denumiri să-i sprijinim în toată măsura și atunci poate să vorbească de sprijinul nostru în Europa, dar nu să se ducă acolo să spună că ăștia sunt fără drepturi. Cum trebuie acum să îi înfrunt eu pe ăștia care spun cu român și românește. Ei încă nu știu, toată intelectualitatea lor nu știe o boabă ce s-a întâmplat în decembrie 1861 și în 1862, când ne-a dat drumul pe gheață, când s-a denumit România din Valahia și Moldova. Nu am avut noi discuție și la Milanovac, cu spume, cu asta ce e aia vlah, nu există vlah, bla – bla – bla – bla, nu există rumân, ci numai român”, spune Dragomir Dragici.

„Român e o denumire scolastică!”

În final, Dragici se dezlănțuie: „Domnilor, român este o denumire scolastică, v-ați botezat dvs., dar noi proștii am rămas botezați din vremea lui Neacșu tot cu așa nume, nu ne puteți boteza altfel, că așa vă place dumneavoastră! Nu ați trecut Dunărea, prin școală, prin administrație, pe aici! Nu suntem noi un borândău, la care nu-i e clar să vină să îi arătăm ce nu e clar și de ce nu e clar! Ei (n.n.: românii din România) să intre câta în problema lor care de ei a fost provocată, când au avut ocazia, să fi avut atâta minte și să fi fost țara numită cum trebuia. Au fost două denumiri în joc RUMÂNIA și ROMÂNIA și a rămas denumirea țării ROMÂNIA, iar cu aia denumire pe toți ne-a stârpit din povestea asta! Vor bine, nu vor, iată, noi nu avem altă idee decât să schimbe articolul din lege…”

„Numai neamțul ne va înțelege!”

Către final, Dragici devine halucinant în discurs și sugerează că va merge la președintele Klaus Iohannis pentru a-i spune că nu se mai înțelege cu românii, plecând de la ideea că președintele este „neamț” și vede altfel lucrurile! „La vremea potrivită ne vom adresa domnului președinte Klaus că românii nu ne înțeleg! A da Dumnezeu să ne înțeleagă sașii și germanii, că tot cu ei s-a început, tot la ei e înțelegerea! Dacă înțeleg bine, dacă nu, asta e!”, tună Dragici.

Liderul politic se înfurie!

Se pare că tâmpeniile rostite de Dragomir Dragici l-au scos din răbdări și pe președinte PNR – Predrag Balașevici, deși el este, de felul lui, un om calm. Pe înregistrarea postată de Timoc Press se poate asculta răspunsul liderului politic: „Aici e grupul acela de organizații care nu acceptă dictatul, domnule Dragici, eu nu văd ca noi să fim sprijiniți nici de sași, nici de ungur sau de neamț, nu știu de care, ci numai de români. Dar fără un lobby din partea lor, povestea noastră o să fie doar aici la masă și în cărți și o să scrie istoria despre ea! Noi nu putem singuri, domnule dragă! Eu pot să fiu de acord cu asta ce spuneți, dar noi singuri nu putem să rezolvăm problema noastră, din păcate asta e situația noastră!”

Video de pe portalul Timoc Press, poate fi vizionat (de la min. 00.16.40 la 00.39.00 și de la min. 1.01.00 la 1.11.33), aici:
https://www.youtube.com/watch?v=-dbLGxe8qco

(227 accesari)