start_1154076Banca de Economii a fost furată ani de zile pentru a se crea situația actuală, în care statul o predă benevol în mâinile proprietarului privat. De această părere este analistul politic Alexei Tulbure, ex-ambasador al RM la ONU și la Consiliul Europei.

Or, analistul susține că businessmanul Ilan Shor nu stă în spatele acaparării BEM, așa cum se vehiculează, în situația în care Vlad Filat și Vladimir Plahotniuc sunt cei care au pus mâna pe pachetul majoritar al băncii.

„Eu nu cred că Ilan Shor merită multe discuții în cazul BEM. Sunt sigur că situația de la Banca de Economii este rezultatul unei combinații organizate și duse la final de două grupări, conduse de Filat și Plahotniuc. Implicații în preluarea băncii o au ambii, la diferite etape. Acum simultan au lucrat, pentru că fără Guvern nu era posibil să se producă situația care s-a produs. Este o acțiune ilegală, s-a produs o privatizare, o preluare a unui activ de stat prin proceduri care nu sunt prevăzute de legislație. Privatizarea, trecerea proprietății din mâinile statului în mâinile proprietarului privat este prerogativa exclusivă a Parlamentului. În cazul acesta s-a luat o decizie de Guvern. Statul, capturat de Filat și Plahotniuc, a luat o decizie în favoarea acestor persoane”, a declarat Alexei Tulbure, pentru Jurnal TV.

Cel mai grav lucru este că în urma acestor combinații în bugetul statului nu a ajuns niciun leu și nici nu va ajunge de acum încolo, susține analistul.

„Cea mai mare porcărie în toată această afacere este că în bugetului statului n-a nimerit un ban. Acum statul a cedat acest activ unor persoane private, în buget n-a ajuns un ban și nu va mai nimeri de aici încolo nimic, pentru că toate dividentele vor merge în buzunarul persoanelor care au preluat această bancă”, afirmă analistul politic.

Mai mult, Alexei Tulbure susține că acapararea Băncii de Economii a fost pregătită de ani de zile de Plahotniuc, iar Filat s-a alăturat ulterior.

„Această bancă a fost mulsă pe parcursul acestor ani anume de Plahotniuc. Filat s-a aliat acestor proceduri mai târziu. Ei au furat banca, apoi prin decizii dubioase au creat condiții când statul benevol cedează această bancă în favoarea lor”, declară analistul.

Or, potrivit lui Alexei Tulbure, toată această situație se înscrie în „împărțeala” dintre Filat și Plahotniuc, în ajun de alegeri, când aceștia vor pierde cârma guvernării.

„Avem informații care se confirmă din diferite surse. În situația unor alegeri, opoziția vine masiv la putere. Acești oameni au înțeles că nu mai pot să se ciondănească între ei. Ca să fure în tihnă, trebuie să se înțeleagă între ei. Așa s-a întâmplat în cazul BEM, în cazul Aeroportului. Acum va urma Moldtelecomul, sectorul energetic. Sau vor fi împărțite, sau vor ajunge la Plahotniuc doar, pentru că până acum Filat le-a controlat, iar acum a venit rândul lui Plahotniuc. Tot ce se face acum e împărțeală”, a mai spus Alexei Tulbure.
Și liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu, a declarat ieri că tranzacția de la Banca de Economii este rezultatul înțelegerii dintre Vlad Filat și Vladimir Plahotniuc.

„Din 29 august, Banca de Economii a devenit proprietatea lui Filat. O spun cu toată certitudinea. Această bancă e a lui Filat personal. Împreună cu alde Arapu și alții au acoperit această hoție. În scurt timp o să aveți dovezile. Asta nu înseamnă că Plahotniuc a rămas într-o parte. Tranzacția a putut să aibă loc datorită faptului că cei doi, Filat și Plahotniuc, și-au dat mâna. Oricum, până în ianuarie, Plahotniuc îl va rupe în bucăți pe Filat și PLDM-ul său”, a declarat Sergiu Mocanu.

Liderul Mișcării Antimafie afirmă că atât Banca de Economii, cât și Aeroportul Internațional Chișinău, care a fost dat în concesiune, vor putea fi întoarse în posesia statului imediat ce va fi schimbată guvernarea. Mai mult, Sergiu Mocanu a dat de înțeles că liderul PCRM, Vladimir Voronin, este la curent cu toată situația și că familia sa a primit bani de la Plahotniuc pentru a păstra tăcerea în cazul BEM.

sursa: jurnal.md

(314 accesari)