politieghimpuDeclaraţiile liderului PL, Mihai Ghimpu, precum că în unele state democratice se împuşcă în timpul unor manifestaţii de protest, sunt descalificante, depăşesc bunul simţ şi sunt în contradicţie totală cu drepturile omului şi cu principiile democratice.

Este reacţia liderului PLDM, Viorel Cibotaru, care afirmă că afirmaţiile lui Ghimpu sunt „un semnal grav, inuman şi amoral”.

„Nimeni nu are drepturi sa lupte împotriva propriilor cetăţeni. Considerăm că aceste declaraţii depăşesc limita luptelor politice şi indică faptul că în cadrul majorităţii hibride există opinii privind utilizarea forţei violente împotriva cetăţenilor. Este un semnal grav, inuman şi amoral, aducându-ne, totodată, aminte că tot această persoană a condamnat declaraţiile ameninţătoare cu „folosirea armelor de foc” în anul 2009. Domnul Ghimpu, probabil, nu cunoaşte că oricât de incomode, deranjante ar fi protestele, poliţia nu împuşcă în oameni nici în Germania, nici în Franţa, nici în România sau în orice ţară democratică. Da, azi puterea împuşcă în Siria, Sudan, Gabon, etc. Oare acolo ne împinge Mihai Ghimpu&company?”, susţine Cibotaru.

Totodată, liderul liberal-democraţilor face apel către toată societatea civilă, organizaţiile privind drepturile omului, organizaţiile internaţionale, partidele politice să condamne declaraţiile liderului PL, iar guvernarea să excludă public posibilitatea unui astfel de scenariu, menţionat de Ghimpu.

Precizăm că Mihai Ghimpu a declarat aseară în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune că acţiunile poliţiei de Ziua Independenţei, atunci când protestatarii au fost bruscaţi şi stropiţi cu gaze lacrimogene, au fost justificate. Cel mai grav este că liderul PL a spus că oamenii legii au tot dreptul să şi tragă în asemenea situaţii, aşa cum în opinia sa se procedează „în alte state mai democratice”.

Sursa:jurnal.md

(37 accesari)