Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova acuză postul de televiziune Publika TV, controlat de președintele PD Vladimir Plahotniuc, de fals și dezinformare.

Televiziunea a prezentat la 3 aprilie un reportaj denumit „Proiecte inutile pe banii Uniunii Europene”, din care reieșea că asistența europeană pentru Republica Moldova ar fi inutilă. Publika TV făcea în acest sens referire la un proiect de locuințe sociale din orașul Hîncești.

„Delegația Uniunii Europene atrage atenția asupra faptului că informația din această știre este falsă. Uniunea Europeană nu a finanțat sau contribuit financiar la niciun proiect prin care s-au construit locuințe sociale în Hâncești. Remarcăm, totodată, că în conținutul știrii se vorbește de bani alocați de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și nu de finanțare din partea Uniunii Europene, confuzia între Consiliul Europei și Uniunea Europeană fiind regretabilă”, se arată în reacția delegației UE la Chișinău.

În context, reprezentanța UE la Chișinău condamnă „tonul tendențios și denigrator din titlul știrii care, în mod fals, creează impresia că sprijinul acordat de UE, acțiunea UE în Republica Moldova nu este eficientă și de acesta nu ajung să beneficieze cetățenii Republicii Moldova”.

„Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova cu asistență și expertiză tehnică, finanțează proiecte în domenii importante pentru calitatea cetățenilor din această țară, precum energie, agricultură, dezvoltare rurală, apă și mediu, reforma instituțiilor publice și combaterea corupției, având unicul obiectiv acela de a contribui la îmbunătățirea vieții oamenilor din Republica Moldova. Dintre toate statele Parteneriatului Estic, Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de asistență europeană pe cap de locuitor”, se mai arată în reacția UE.

În final, Delegația UE la Chișinău menționează că sprijină și promovează respectarea drepturilor omului și valorilor fundamentale în Republica Moldova, acestea fiind la baza acțiunii sale în această țară și a cooperării cu autoritățile moldovene.

„Una dintre aceste valori prioritare este o mass media independentă, pluralistă, de calitate înaltă care să servească interesul cetățeanului și să îi asigure o corectă informare. Dezinformarea internă este la fel de dăunătoare interesului public ca și cea externă. Vom continua să sprijinim proiecte care să îmbunătățească viața cetățenilor din Republica Moldova și vom continua să acordăm suport pentru o mass media independentă și profesionistă”, încheie sursa citată.

Este de menționat că postul de televiziune a exclus de pe site-ul său știrea cu pricina.

Sursa:cotidianul.md

(25 accesari)