downloadDeputații liberal – reformatori au cerut demiterea lui Dorin Drăguțanu din funcția de guvernator al Băncii Naționale, asta după ce un pachet important de acțiuni ale BEM au fost vândute rușilor. Președintele Parlamentului a sărit în apărarea șefului de la BNM, susținând că nu există temei pentru înlăturarea din funcție.

„Cedarea controlului asupra unicii bănci de stat către Federația Rusă contravine interesului Republicii Moldova”, a declarat deputatul Ana Guțu.

Potrivit PLR, decizia Băncii Naționale de a ceda un pachet important de acțiuni ale Băncii de Economii, instituției bancare de stat din Federația Rusă, Vneșeconombank este inadmisibilă.

Președintele Parlamentului a respins solicitarea deputaților liberal – reformatori, argumentând că n-ar exista un temei legal pentru a-l demite pe Dorin Drăguțanu.

Precizăm că în luna aprilie, 25% din acțiunile Băncii de Economii au intrat în proprietatea Guvernului de la Moscova. În același context, menționăm că Ilan Shor, cel care ar fi obținut poziția dominantă la BEM, a fost numit președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii. Analiștii susțin că partajarea acțiunilor băncii au fost împărțite între PDM și PLDM.

 

(147 accesari)