Demnitarii comunişti, pe lista neagră
Foştii nomenclaturişti ar putea ajunge în faţa judecătorilor. Foştii membri ai Comitetului Central al PCR, dar şi alţi demnitari ai regimului ar putea fi deferiţi justiţiei, anunţă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER). Instituţia susţine că şi personele care au luat decizii trebuie să fie judecate, nu doar executanţii.
Investigaţiile privind abuzurile regimului comunist din România trebuie să avanseze. Este părerea istoricilor de la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului. Membrii de vârf ai Partidului Comunist, cei care au luat decizii prin care au fost încălcate drepturile omului, sunt următorii pe lista investigaţiilor. Parchetul General a redeschis toate anchetele în care au fost reclamate abuzurile făcute înainte de 1989. Cercetările merg, însă, foarte greu.
„Ne-ar încuraja să continuăm pe această cale, inclusiv aducerea spre actualitate a investigaţiilor noastre, adică să trecem de pragul simbolic al primelor decenii şi să ne aplecăm asupra mebrilor CC ai PCR sau alţi demnitari ai statului comunist care îşi mănâncă bine mersi, în linişte, pensia”, a spus Radu Preda, preşedintele IICCMER.
Ancheta redeschisă de procurori îşi propune să afle şi adevărul despre moartea disidentului Gheorghe Ursu. Fiul său este cel care a obţinut reluarea anchetei.
„România a întârziat nepermis de mult acest moment al adevărului.Suntem la un sfert de secol, e limpede că mulţi dintre actorii regimului nu mai pot fi traşi fizic la răspundere”, a mai spus Radu Preda.
Anul acesta a avut loc şi prima condamnare a unui fost comandant al unui penitenciar al regimului comunist. La 86 de ani, Alexandru Vişinescu, ofiţerul care a condus penitenciarul de la Râmnicu Sărat, a primit o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii. Decizia nu este însă definitivă.
„De preferat este ca o sentinţă să vină cât mai aproape de la momentul săvârşirii unei fapte. Dacă din raţiuni istorice investigaţii nu au putut porni şi istoria face posibilă o asemena ivestigaţie, oricând o soluţie este binevenită pentru pentru a sancţiona sau a clarifica savarisirea unor fapte intr-o perioada istorică. Mai bine mai târziu decât niciodată”, a spus Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei.
Alţi doi torţionari aşteaptă să fie judecaţi.
Sursa:digi24.ro