Găgăuzii participă astăzi la referendumul ilegal organizat de autoritățile locale. Oamenii sunt invitați să răspundă la două întrebări: cea privind vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova și cea privind proiectul de lege cu dreptul populației din Găgăuzia la autodeterminare în cazul în care Moldova își va pierde suveranitatea.

Primarul orașului Comrat, Nicolai Dudoglo a participat de dimineață la scrutin. Și aceasta chiar dacă partidul din care face parte a declarat că plebiscitul este organizat ilegal. Dudoglo este liderul filialei Partidului Democrat din Găgăuzia.

Potrivit ziarului ” Panorama “,  Dudoglo a declarat că a votat pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală și că cel mai mult își face griji de soarta oamenilor simpli și nu de poziția oficială a colegilor de partid. “Faptul că opinia mea nu coincide cu cea a unor lideri din Partidul Democrat, aceasta înseamnă democrație. În PD  există opinii diferite,” a spus Dudoglo.

Amitnim că anterior, mai mulți analiști politici au declarat că Partidul Democrat face un joc dublu, declarând la Chișinău că este împotriva referendumului, dar tolerând acțiunile membrilor de partid din regiune.

Referendum-controversat-in-Gagauzia---R--Moldova-l-a-declarat-ilegalȘi deputata PCRM, Irina Vlah a participat la scrutinul ilegal din Găgăuzia.

Pentru a putea fi validat, la referendum trebuie să participle 33 la sută din populația Găgăuziei. Deoarece Chișinăul nu a recunoscut organizarea plebiscitului și pe 3 ianuarie, instanţa de judecată de la Comrat a anulat hotărârile Adunării Populare Găgăuze privind desfăşurarea referendumurilor, Comisia Electorală găgăuză a creat propriile ștampile.

În regiune, au fost deschise 62 de secții de votare, care se vor închide la ora 21.00.

(315 accesari)