pageLeul s-a depreciat considerabil față de valuta unică europeană în ultima perioadă. Acest fapt nu trebuie să alarmeze, căci în opinia lui Dorin Drăguțanu, atît Banca Națională, cît și cetățenii au de cîștigat.

„Nivelul cursului valutar satisface pe deplin Banca Naţională. De la deprecierea moderată recent beneficiază toată lumea, cu excepţia unor categorii de importatori. Persoanele care primesc remitenţe de peste hotare au de câştigat. Exportatorii au de câştigat. Persoanele care au depozite în valută au de câştigat”, a remarcat guvernatorul BNM, transmite bancamea.md.

Expertul economic Gheorghe Costandachi este de altă părere. „Vor avea de pierdut cei care au luat credite în euro și dolari, inclusiv ratele de schimb valutar și Banca Națională. De asemenea persoanele care au luat imobile în leasing”, susține specialistul. Potrivit prognozelor lui, ne putem aștepta la majorarea prețurilor la combustibil și energie electrică. „Dorin Drăguțanu duce economia la rîpă. Va provoca reducerea leului, astfel încît oligarhii să cumpere valuta la un preț de nimic și încasează venituri enorme. Cumpără mai scump și vînd mai ieftin și în rezultat leul se sterilizează”, comentează  Costandachi pentru glasul.md.

Potrivit șefului Băncii Naționale, deprecierea leului în raport cu euro face parte din politicile de temperare a tendinţelor dezinflaţioniste.

(293 accesari)