Deputații acuzați de luarea unei decizii politice în favoarea lui Duca
Contracandidații lui Gheorghe Duca afirmă că academicianul a intrat nelegitim în cursa pentru şefia Academiei de Ştiinţe. Mai mult, cei trei savanţi care au solicitat o interpretare oficială a normelor legale contradictorii privind procedura de alegere, se arată nemulţumiţi de faptul că cererea a fost examinată de Comisia juridică, şi nu de Parlament. Ei acuză deputaţii de luarea unei decizii politice în favoarea fostului şef al Academiei, Gheorghe Duca.
Academicienii au cerut o interpretare oficială, întrucât s-au arătat nemulțumiți de faptul că deputaţii din Comisia juridică i-au expediat anterior fostului şef, Gheorghe Duca, un răspuns prin care i-au permis să candideze pentru al treilea mandat. Asta deşi Codul cu privire la ştiinţă şi inovare prevede că preşedintele Academiei este ales pentru cel mult două termene consecutive.
Demersul a ajuns, din nou, pe masa Comisiei Juridice, care a răspuns că deja s-a votat unanim pe marginea acestui subiect. Nu toţi legislatorii din această comisie, însă, îşi amintesc de acest vot.
„Eu nu-mi amintesc ca noi să examinat la Comisia juridică demersul domnului Duca”, a spus deputatul PCRM, Anatolie Zagorodnîi.
„Sincer să vă spun, nu țin minte, dar la noi nu a venit așa ceva în Comisie. Nu, noi precis nu am votat atunci”, a specificat deputatul PLR, Vadim Vacarciuc.
„Noi în Comisie am discutat și s-a lămurit că se procedează în conformitate cu legislația în vigoare, menționându-se că în final acest aviz are doar caracter de recomandare și gata”, a menționat deputatul PLDM, Tudor Deliu.
„Nu-mi amintesc ziua acelui vot”, a declarat deputatul PLDM, Lilian Zaporojan.
„Nu, nu a fost pusă la vot, deci la Comisie s-a discutat, s-a pus în față un proiect de răspuns”, a subliniat deputatul PD, Sergiu Sîrbu.
„Nu am participat la ședința în care s-a examinat. Exista Constituția, articolul 66, care spune foarte clar ca doar plenul Parlamentului interpretează legile”, a reiterat deputatul PL, Valeriu Munteanu.
Solicitată să comenteze, şefa Comisiei juridice, Raisa Apolschii, a declarat că votul a fost unanim şi că situaţia creată la Academia de Ştiinţe nu necesită o discuţie în plen.
Contracandidații lui Duca presupun că legislatorii au acţionat politic.
„Asta presupune că sunt niște înțelegeri care țin de relații de amiciție sau de interes. În general, mi-a părut că atitudinea Comisiei a fost foarte superficială. Presupun că răspunsul ăsta n-a fost pus în discuție activă cu membrii Comisiei. Noi deja suntem în situația în care întreaga procedură de alegeri este cumva controversată”, a opinat candidatul la şefia Academiei de Ştiinţe, Leonid Culiuc.
„Ne-am adresat Parlamentului pentru ca să corecteze greșeala care a făcut-o Comisia juridică, să dea o apreciere corectă, o apreciere care trebuie s-o dea numai Parlamentul, dar nu comisiile parlamentare. Cu părere de rău se vede că este o decizie a politicului care a decis să-i dea o șansă domnului Duca, să mai candideze o dată”, a afirmat candidatul la şefia Academiei de Ştiinţe, Valeriu Pasat.
„Avizul Comisiei respective nu are niciun mandat juridic. De fapt, nu putea o Comisie, întrebarea era la nivelul parlamentului”, a spus candidatul la şefia Academiei de Ştiinţe, Valeriu Canţer.
Şi juristul Mihai Petrache, care alături de alţi experţi în domeniu, contestă dreptul lui Duca la un nou mandat, crede că puterea a luat o decizie politică în favoarea acestuia.
„Cred că în acest fel Comisia juridică și conducerea Parlamentului s-a spălat pe mâini. A renunțat la inițierea procedurii regulamentare de a examina demersul celor trei candidați și explicațiile nu le văd decât în materia politică. Bănuiesc că actuala conducere insistă să ofere această carte verde actualului președinte Duca”, a precizat juristul, Mihai Petrache.
Solicitat să comenteze, Gheorghe Duca a declarat că răspunsul pozitiv pe care l-a primit de la Comisia juridică a Parlamentului îi permite să candideze a treia oară. În perioada şefiei sale, Academia de Științe a fost de mai multe ori în vizorul presei.
Curtea de Conturi a depistat că între anii 2009 şi 2012, administraţia instituţiei a admis nereguli de 104 milioane de lei. Recent, Duca a fost acuzat şi de faptul că ar fi plagiat două articole ştiinţifice, învinuiri pe care, însă, le respinge. Alegerile privind desemnarea unui nou şef al Academiei de Ştiinţe vor avea loc pe 17 aprilie.
sursa: jurnal.md