Lansarea PCDupă ce ieri Platforma Civică Demnitate și Adevăr a propus socității un Proiect de lege privind ameliorarea Codului audiovizual, astăzi organizația în cauză a susținut o altă întîlnire cu mass-media, în cadrul căreia a prezentat o declarație privind procedura antidemocratică de asumare a răspunderii pentru Legea bugetului de către guvernul Gaburici, declarație pe care o publicăm mai jos.

DECLARAȚIE
a Platformei Civice Demnitate și Adevăr „DA”

Platforma Civică Demnitate și Adevăr „DA” constată cu îngrijorare că pe data de 8 aprilie 2015 a avut loc una dintre cele mai grave crime comise de la declararea independenței Republicii Moldova.

Pe parcursul celor 24 de ani, niciun Guvern nu a îndrăznit să-și asume răspunderea pentru Legea bugetului. Or, actualul guvern, care este emanația unei coaliții monstruoase din Parlament, a făcut acest lucru în cel mai cinic mod. Seara, la adăpostul întunericului, timp de căteva minute și-a asumat așa-numita răspundere pentru Legea fundamentală a economiei, cea a Bugetului, fără a o supune unei discuții publice, fără a consulta patronatele și sindicatele, fără a permite ca organul legislativ suprem, Parlamentul, să discute și să aprobe această lege conform procedurii legislative obligatorii.

Articolul 131 din Constiruția R. Moldova fixează expres modul de adoptare a Legii bugetului. Aceasta este prerogativa exclusivă a Parlamentului.
Astfel Guvernul și-a depășit atribuțiile sale de serviciu, uzurpând puterea de stat. Puterea legislativă supremă, puterea poporului a fost substituită de către cea executivă.

Pornind de la cele expuse, Platforma Civică Demnitate și Adevăr „DA” cere imediat:
Inițierea unei moțiuni de cenzură, care să fie votată de către toate partidele parlamentare.
Inițierea unui dosar penal pentru tragerea la răspundere a tuturor celor care au votat această hotărâre de Guvern.
Supunerea unei dezbateri publice a Legii bugetului pentru anul 2015, astfel ca prevederile ei să fie în beneficiul populației, și nu al clasei politice.

Platforma Civică Demnitate și Adevăr „DA” cere guvernanților să nu-și acopere furtul de miliarde din sistemul bancar cu impunerea unor impozite diabolice populației!

Platforma Civică Demnitate și Adevăr „DA” nu poate admite și nu va tolera asemenea practici nocive, antipopulare și deosebit de periculoase pentru democrație și statul de drept.

Platforma Civică Demnitate și Adevăr „DA” trage un semnal de alarmă și atenționează guvernarea că va face apel direct la cetățenii Republicii Moldova pentru a ieși la proteste masive în vederea stopării derapajului antidemocratic, umilinței, minciunii și abuzului!

Platforma Civică Demnitate și Adevăr „DA”

Chișinău, 09 aprilie 2015

(307 accesari)