Detalii neştiute despre campania de promovare a sistemului de vot proporţional pe liste deschise, lansată de Andrei Năstase

Imagine implicită

Recent, Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a lansat o campanie de promovare a sistemului de vot proporţional pe liste deschise, drept alternativă la sistemul mixt propus PD-PSRM. În context, TRIBUNA a aflat mai multe detalii despre ce presupune nemijlocit această campanie, care sunt aşteptările, dar şi cât costă.

Solicitat de TRIBUNA, liderul Platformei DA, Andrei Năstase a declarat că, „spre deosebire de politicienii sistemici, în activitatea sa Platforma DA a îmbinat protestele, prin presiunea cărora a oprit şi alte furturi de miliarde, şi legalizarea capitalului dobândit ilicit, cu diverse iniţiative şi proiecte de reforme economice, sociale, de ordin fiscal, de combatere a corupţiei şi eradicare a sărăciei, de creştere economică şi siguranţă în beneficiul oamenilor”.

„După ce Comisia de la Veneţia şi partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au spus un „nu” răspicat introducerii votului mixt al lui Plahotniuc şi Dodon, Platforma Demnitate şi Adevăr a venit, după cum se ştie, cu cel puţin 12 propuneri de îmbunătăţire a sistemului electoral proporţional. Am propus opiniei publice proiectul de îmbunătăţire a sistemului electoral proporţional prin introducerea votului preferenţial, când fiecare alegător votează atât partidul său favorit, cât şi candidatul preferat din listă, diminuarea rolului şefului de partid, prin creşterea ponderii tinerilor, a femeilor, a oamenilor demni din teritoriu şi din Diasporă în garniturile partinice, prin mărirea numărului de secţii de votare în afara ţării şi a numărului de buletine destinate fiecărei secţii, prin implementarea votului prin corespondenţă, etc.

Mai mulţi politicieni, dar şi analişti autohtoni şi europeni au apreciat ca fiind iniţiative bune, necesare, venite în interesul oamenilor. Am decis să apelăm la presă şi la societatea civilă pentru promovarea proiectului”, a precizat politicianul.

Potrivit lui, „campania iniţiată de Platforma DA este în special una de informare a cetăţenilor ţării, a instituţiilor internaţionale şi vine să explice de ce proiectul este oportun şi benefic pentru democraţie şi alegători”.

„În acest sens, am făcut un demers către televiziunea publică şi am cerut organizarea unor dezbateri cu participarea tuturor părţilor interesate. Din păcate, răspunsul a fost unul predictibil, mai ales că a venit de la conducerea unei instituţii partajate politic, care, mai ales în ultimul timp, s-a transformat în cronicarul aventurilor lui Plahotniuc şi a avionului său de lux. Sperăm însă că media independentă va organiza cât mai multe dezbateri asupra acestui proiect, cu atât mai mult cu cât avem deja cele mai bune referinţe ale experţilor, comentatorilor politici şi chiar ale unor lideri din spaţiul european. De asemenea, am elaborat şi lansat în spaţiul public un spot  informativ despre proiectul nostru, spot care deja se difuzează în mass-media şi pe reţelele de socializare cu titlu gratuit”, a punctat el.

Andrei Năstase a afirmat că, cheltuielile prevăzute pentru această campanie sunt simbolice.

„Încercăm să ajungem la oameni prin intermediul presei şi a întâlnirilor tradiţionale pe care le organizăm în teritoriu. Noi nu ne putem permite mijloacele exorbitante ale Partidului Democrat şi  ale lui Plahotniuc, care, se ştie, provin din banii furaţi de la cetăţeni şi încercăm cu mijloace modeste să obţinem un rezultat bun. Adică să informăm populaţia că proiectul nostru este superior, oportun, necesar oamenilor şi societăţii. Aş vrea să fim înţeleşi corect.

Preocuparea noastră de azi nu e sistemul electoral după care sunt aleşi politicienii de toată mâna, preocuparea noastră e ca oamenii să trăiască în bunăstare, pace şi siguranţă. Din păcate, aşa cum am avertizat de atâtea ori, lucru confirmat şi de experţii europeni, modificarea sistemului electoral actual cu unul mixt conduc către o dictatura oligarhică. Acest scenariu l-am urmărit deja în Ucraina lui Ianucovici”, a adăugat Năstase.

Potrivit lui, Platforma DA depune toate eforturile pentru mai multă democraţie, mai multă transparenţă, dar şi mai multă responsabilitate în Moldova.

„Era absolut firesc ca la proiectul de sistem electoral mixt propus de guvernarea hibrid şi respins de Comisia de la Veneţia să propunem o alternativă legală, constituţională, euroconformă, de îmbunătăţire a sistemului proporţional, consultată şi agreată de experţi naţionali şi europeni. Aceasta ar asigura fiecărui cetăţean al Moldovei posibilitatea de a-şi alege reprezentantul dorit. Zilnic mă întâlnesc şi discut cu oameni diferiţi din întreaga ţară, le cunosc problemele şi părerile.

Cu toţii ne dorim ca această agendă impusă de guvernare în propriul ei interes să sfârşească cât mai repede, iar sistemul electoral proporţional să fie nu schimbat cu unul eşuat şi la care au renunţat Romania, Georgia sau renunţă Ucraina, ci îmbunătăţit în interesul oamenilor. Trebuie să se revină la grijile şi nevoile tuturor locuitorilor ţării. Politicienii trebuie să muncească pentru a facilita crearea de noi locuri de muncă, atragerea de investiţii, creşterea economică, mărirea de salarii şi pensii, etc. Să construim o ţară în care să vrei să trăieşti, să creşti copii şi să îmbătrâneşti alături de cei dragi”, a conchis Năstase.

Sursa:jurnal.md