Deutsche Welle: E incredibil în ce hal a ajuns justiţia din Republica Moldova!
Lucruri ciudate continuă să se întâmple în justiţia moldovenească. După ce în luna ianuarie 2015 ex-ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, a părăsit nestingherit sala de judecată a Curţii de Apel Chişinău, după pronunţarea unei sentinţe de condamnare la 4 ani de închisoare cu executare şi nu a mai fost găsit până luni, 30 martie, scenariul s-a repetat, comentează Deutsche Welle.
Cu numai câteva minute înainte ca aceeaşi Curte de Apel să pronunţe o sentinţă de condamnare la 10 ani de închisoare cu executare pentru poliţistul Ion Perju, acuzat de omorul protestatarului Valeriu Boboc în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 (în timpul intervenţiei în forţă a poliţiei), acesta a părăsit sala de judecată, fără nici o piedică şi are telefonul închis. El a fost găsit vinovat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi cauzarea vătămării intenţionate grave a integrităţii corporale sau a sănătăţii care a provocat decesul lui Valeriu Boboc. În decembrie 2013, poliţistul a fost achitat de prima instanţă. Aceasta după ce procurorii au depus un demers de recuzare a judecătorului care examina cauza, invocând probe privind influenţa exercitată de partea apărării asupra sa. În cele din urmă demersul de recuzare a fost respins, iar hotărârea de achitare a suspectului, emisă de prima instanţă, a fost una previzibilă.
Luni, avocatul poliţistului condamnat a spus că va ataca hotărârea Curţii de Apel privind condamnarea lui Perju la Curtea Supremă de Justiţie.
Judecătorii trăiesc cu frica revanşei comuniste
În luna ianuarie 2015, fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare tot în dosarul „7 aprilie”. El era acuzat de neglijenţă în serviciu, soldată cu moartea tânărului Valeriu Boboc. Papuc nu a fost, însă, încătuşat în sala de judecată. El şi-a luat sacoşa şi a ieşit din sala de judecată. Nu a reacţionat nici procurorul prezent la şedinţă, nici poliţistul de gardă de la ieşire, iar judecătorul nu a asigurat prezenţa în sală a poliţiştilor care să-l ridice pe fostul ministru imediat după pronunţarea sentinţei.
Abia peste aproape 2 săptămâni, autorităţile l-au anunţat pe Gheorghe Papuc în căutare. Avocatul său susţine că fostul ministru inculpat se află în ţară, în timp ce procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, crede că el a părăsit demult Moldova. În opinia juristului Vladislav Gribincea, „judecătorii moldoveni se tem de executiv şi iau decizii în funcţie de voinţa celor care se află la putere”: „Situaţia domnului Papuc vorbeşte despre o predispoziţie a judecătorilor de a fi extrem de sensibili atunci când este vorba de limitarea drepturilor persoanelor influente sau care au fost influente în Republica Moldova. Probabil, este destul de răspândită în rândul judecătorilor, temerea de a afecta cumva mai-marii acestei ţări. Nu se ştie cine mai revine la putere”, a spus juristul.
Gheorghe Papuc a făcut parte din ultimul guvern comunist al Republicii Moldova. Guvernarea de atunci a încercat să înăbuşe revolta miilor de tineri adunaţi în centrul Chişinăului pentru a protesta împotriva fraudării alegerilor parlamentare din 5 aprilie câştigate de comunişti. Protestele au degenerat în violenţe, soldându-se cu devastarea Preşedinţiei şi Parlamentului, dar şi cu sute de tineri maltrataţi şi umiliţi în comisariatele de poliţie. Valeriu Boboc a fost ucis în Piaţa Marii Adunări Naţionale în timpul intervenţiei în forţă a poliţiei. Noile autorităţi care au preluat puterea ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate din 2010, l-au acuzat pe ex-preşedintele comunist Vladimir Voronin de neglijenţă în timpul violenţelor din aprilie 2009, dar dosarul nu a mai ajuns să fie examinat în instanţă. Până în prezent nu se ştie cine a stat în spatele acelor evenimente. Despre condamnarea lui Gherghe Papuc, liderul comunist Vladimir Voronin susţine că „Papuc este o victimă în acest dosar”.
Scheme politice suspecte
Pe 18 februarie 2015, liderul comunist Vladimir Voronin şi deputaţii PCRM care au acces în Parlament ca urmare a alegerilor din 30 noiembrie 2014, au învestit Guvernul actual (condus de Chiril Gaburici), împreună cu deputaţii din Partidul Liberal-Democrat (PLDM) şi Partidul Democrat (PDM). În aprilie 2009, aceste două partide pretins pro-europene luptau pentru decomunizarea Moldovei şi îmbrăţişarea valorilor europene. După alegerile din noiembrie 2014, PLDM şi PDM au preferat o alianţă minoritară sprijinită de comunişti decât o majoritatea pro-europeană sigură împreună cu Partidul Liberal.
Din 2009 până în prezent, mai mulţi fruntaşi au părăsit PLDM, ultimul plecat fiind ex-premierul Iurie Leancă, cel care a anunţat crearea unei noi alternative politice pro-europene pentru Moldova – Partidul Popular European din Moldova.