Iuri-Ciaika.-586x319Fondul de luptă cu corupţia (FLC), fondat de opozantul rus Alexei Navalnîi, a prezentat cea mai mare investigaţie din 2015 despre membrii familiei procurorului general al Rusiei, Iuri Ciaika.

Investigaţia, publicată pe blogul lui Navalnâi, este formată din mai multe părți. Aceasta se referă la fiul Procurorul General, Artiom Ciaika, ale cărui fotografii sunt imposibil de găsit pe Internet. În plus, FLC a dezvăluit schemele criminale în care este implicat şi alt fiu al procurorului genera – Igor Ciaika. De asemenea, dezvăluirile se referă şi la Olga Lopatina, fosta soţie a adjunctului procurorului general Ghenadi Lopatin, care, după cum s-a dovedit, a făcut afaceri cu soțiile liderilor bandei Ţapka – una dintre cele mai sângeroase organizaţii criminale din istoria mafiei ruse.

Echipa Fondului a constatat că Artiom Ciaika deţine hotelul Pomegranate de pe Halkidiki din Grecia. Pe situațiile financiare ale hotelului figurează semnăturile lui Artiom Ciaika și Olga Lopatina. FLC mai spune că cei doi au investit în refacerea hotelului între 25 şi 29 milioane de euro. Alţi acţionari ai hotelului sunt Natalia Ţepoviaz și Angela Maria Ţapok – soțiile lui Viacheslav Ţepoviaz, respectiv Serghei Ţapok, condamnaţi pentru crime în masă organizate în satul Kushchevskaya din regiunea Krasnodar. Ţepoviaz a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, Ţapok – condamnat pe viață pentru omorul deosebit de brutal a 12 persoane, inclusiv patru copii.

Toţi sunt acţionari la compania „Sahar Kubani”, înregistrată în Kushchevskaya.
Un alt partener al Lopatinei – Nadejda Staroverova – este soția fostului subaltern al Procurorului General al Federației Ruse – Alexei Staroverov, care a fost demis, atunci când în casa deţinută de familia sa au fost găsiţi 4 membri ai bandei Ţapka” – bandiții au jefuit şi ucis 14 persoane pe autostrăzile de lângă Moscova. „În casa lui (sau a rudelor sale) a fost descoperit un depozit de arme și muniții, iar membrii bandei lucrau acolo în calitate de „paznici”, – scrie FLC.
Aceste legături la nivelul procurorului general explică cum a reuşit gruparea Ţapka să controleze prin teroare cea mai mare parte a regiunii Krasnodar, să deţină mii de hectare de pământ şi membrii ei să fie milionari în dolari și de ce până la masacru au rămas nepedepsiţi.

„S-a dovedit că bandiții erau protejaţi de oficialii de rang înalt ai Procuraturii Generale”.

Artiom Ciaika – elvețian și proprietar de vilă

În plus, în peninsula Halkidiki, FLC a descoperit o vilă la malul mării care aparține, de asemenea, lui Artiom Ciaika.
Autorii anchetei menționează mai multe interviuri în care Iuri Ciaika vorbește despre dragostea lui pentru locurile sfinte și Muntele Athos. Potrivit FLC, vederea din vila lui Artiom se deschide direct la Muntele Athos.

Nu departe de vila lui Artiom se află o altă vilă de lux, deţinută de Olga Lopatina. Costul proprietăţii depăşeşte de câteva ori veniturile declarate ale Lopatinei (18 de milioane de ruble în trei ani). FLC sugerează că divorțul ei de proprietarul vilei și co-proprietarul hotelului, adjunctul Procurorului General, în 2011, a fost unul fictiv: aparent, oficialul nu voia să declare proprietatea din Grecia.
În Elveția a fost găsită o altă proprietate pe numele lui Artiom: în septembrie 2014 acesta a cumpărat o vilă cu 2,7 milioane de franci. „Se poate presupune că Artiom Ciaika are nu doar viză de ședere elvețiană, dar, de asemenea, conturi în băncile locale, necesare pentru a menține proprietatea”, – au concluzionat autorii investigației.

Familia procurorului are o firmă de avocatură în Elveția

De asemenea, FLC aminteşte că familia Ciaika are o firmă de avocatură în Rusia și o alta în Elveția – FT Conseils, cu sediul în Lausanne.
În martie 2015, Artiom a cumpărat de la fratele său, Igor, aproximativ 40% din acțiunile companiei.
Totodată, Navalnîi acuză familia că aceasta a privatizat ilegal compania de transport maritim Verkhnelensky , o întreprindere de stat din regiunea Irkutsk cu „cel puțin 12 nave”. Autorii anchetei spun că fostul director al companiei de transport maritim, Nikolai Palen, a acuzat familia Ciaika de atac tip raider asupra societăţii, iar la câteva zile după declaraţie a fost găsit spânzurat în garajul său. Poliţia nu a anchetat moartea, iar FLC consideră că fondurile companiei au fost transferate în conturile familiei Ciaika din Elveția.
Autorii anchetei sugerează că Artiom „a privatizat” afaceri de multe milioane de dolari în întreaga Rusie, unele dintre ele au aparținut anterior statului. Printre activele care sunt considerate parte a imperiului fiului cel mai mare al Procurorului General al Federației Ruse se numără – Mina de sare Tiretsk, exploatarea Vorobiev din Kaluga, o companie de neferoase, deţinută anterior de Căile Ferate, „Sibirski Element” și alte întreprinderi.

În octombrie 2014 Forbes a estimat că imperiul lui Artiom Chaika ii aduce venituri de 200 de milioane de $ anual.

Igor Ciaika câștigă din contracte cu statul

O parte separată este dedicată investigării fiul cel mic – Igor. În 2014 el a fost numit consilier al guvernatorului regiunii Moscova pe probleme de Cultură, Tineret și Sport.

„Igor este cel mai important element al afacerii familiei procurorului. El controlează o companie cu o cifră de afaceri de 300 de miliarde de ruble care este încorporată pe deplin în activitatea fratele său mai mare. Dacă Artion este specialist în jefuirea de tip atac raider a unor întreprinderi de stat, fratele mai mic a ales un alt model – el câștigă din contracte cu statul.
Cum scrie FLC, Igor câştigă bani din piatră seacă de la stat, de la echipamente pentru satul olimpic, la plantarea de arbori în parcurile capitalei”.

La sfârșitul anchetei, Navalnîi cere „demisia imediată a Procurorului Generale” și o investigaţie „la scară largă a familiei acestuia”.

Sursa:independent.md

(73 accesari)