gofmanFurtul miliardului nu a fost un secret pentru autorităţi, despre dispariţia banilor s-a ştiut încă din 2013. Scopul principal al fraudei bancare a fost preluarea controlului asupra rezervelor valutare naţionale. În acest proces, toate băncile şi conducerea ţării au acţionat concertat. Declaraţiile au fost făcute de către Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, în cadrul emisiunii „Interpol” de la postul de televiziune TV7. 

În cadrul emisiunii, Mihail Gofman a confirmat existenţa grupului secret, format pe 12 august 2013 prin dispoziţia premierului Iurie Leancă privind elucidarea situaţie din sistemul bancar şi le cele trei bănci, din care au făcut parte mai multe structuri, precizând că el a fost delegat de conducerea Centrului Naţional Anticorupţie în calitate de expert în prevenirea şi combaterea spălărilor de bani. „Au fost practic toate structurile de stat: Serviciul Informaţii şi Securitate, Procuratura Generală, Comisia Naţională a Pieţii Financiare, Ministerul Finanţelor. Practic au fost toate structurile şi Banca Naţională. Principalele structuri au fost CNFP-ul, CNA-ul, Banca Naţională, Procuratura Generală şi SIS”.

În continuare, fostul angajat CNA a dezvăluit că procurarea emisiilor bancare au fost mimate, iar banii au circulat prin mai multe companii offshore, după care s-au întors din nou la BEM, spunând că şi despre acest lucru a fost anunţată conducerea ţării. „Grupul respectiv a ajuns la chestii destul de stranii şi bizare legate despre ce se petrecea în sistemul bancar. Dacă vorbim despre Centrul Naţional Anticorupţie, noi am demonstrat că emisia suplimentară de 16 milioane de acţiuni, care se echivalau la 80 de milioane de lei, practic ea era fictivă. În comun cu serviciile similare din Noua Zeelandă, din ţările baltice, noi am demonstrat că banii cu care s-au procurat emisiile suplimentare aparţin tot Băncii de Economii. A fost un împrumut acordat din care urma să se cumpere tehnică de calcul şi birotică, după care urma să fie importată în Republica Moldova.

Tehnica de calcul nu a apărut în Republica Moldova, însă suma aceasta a circulat prin câteva companii offshore ca până la urmă să fie plasate ca depozite înapoi la BEM. Acest lucru a fost demonstrat la sfârşitul lui august – începutul lui septembrie 2013. Informaţia a fost furnizată Procuraturii, cât şi primelor persoane din stat – preşedintelui Parlamentului de atunci, Igor Corman, prim-ministrului Iurie Leancă, Consiliului Suprem de Securitate, secretarului Comisiei pentru Securitate Naţională, Ion Butmalai, şi altor ministere. În 2013 au fost informaţi. Emisia suplimentară a fost anulată de către preşedintele Curţii Supreme de Justiţie,  Mihai Poalelungi. O să fie interesant situaţia când i se va pune pe masă documentele din 2013 că aşa emisie nu a existat şi dumnealui a anulat o emisie, motivând că au fost găsite trei persoane, luate aleatoriu prin piaţă de coordonatorul furtului miliardului, ca să se imite situaţia pentru anularea emisiei respective”, a spus Gofman.

Conform lui, furtul miliardului a fost coordonat de o persoană. Referindu-se la coordonatorul furtului miliardului, invitatul emisiunii a spus că acesta face parte din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc, dar nu deţine nicio funcţie publică. Potrivit lui, coordonatorul jafului secolului este un om de afaceri: „Coordonatorul furtului miliardului este o persoană privată şi nu cred că a venit momentul să spun numele. Este la libertatea şi stare psihologică a acestuia nu este prea adecvată”.

Fostul angajat al Centrului Naţional Anticorupţie a mai spus că scopul principal al furtului miliardului a fost devalizarea rezervelor Băncii Naţionale. Acest proces s-a întâmplat în mai multe etape, iar BEM a fost aleasă ca platformă pentru devalizarea sistemului, susţine Gofman.

„Etapele au început în martie-aprilie 2012, când s-a începutul lupta pentru conducerea băncii respective. Luptau diferite grupuri financiare. În final, a câştigat grupul Filat-Şor, motivând că dacă nu îmi cedaţi banca respectivă, voi pleca din Alianţa pentru Integrare. Atunci lupta grupul financiar Platon, grupul financiar Plahotniuc. Până la urmă, Filat a rămas prostănacul satului. Iniţial nu a fost scopul să se fure miliardul. Când vorbim de furtul miliardului, noi vorbim de furtul miliardului din rezervele valutare a Băncii Naţionale. A fost prima etapă, deoarece avea loc devalizare sistemului bancar prin acordarea creditelor neperformante, gajuri fictive sau dubioase. De exemplu, o casă părăsită era evaluată la 283 de milioane de lei.

Nu ştiu ce gaj poate să existe, noi nu avem aşa gajuri. Erau fictive. Creditele erau luate de toţi care avea conexiuni la partidele de la guvernare. Se întâmpla în 2012-2013 şi chiar în 2014. Mai departe, ceea ce nu se putea întoarce se făceau diferite scheme carusel, rotaţii. De exemplu, dacă se expira termenul unui contract – nu se putea întoarce creditul, se lua alt credit printr-o altă companie, cu banii aceia se închidea creditul vechi şi rămânea compania nouă cu datorie. Astfel, pe 1 noiembrie 2013, practic BEM-ul era deja devalizat de 7,4 miliarde de lei. Prima informaţie referitor la discuţia despre rezervele naturale a Băncii Naţionale a apărut în ajun de Crăciun, în 2012, când mi-a fost adresată întrebarea de ce nu băncile autohtone manevrează rezerva naţională. Toţi activau în tandem, nu trebuie să punem coordonarea furtului miliardului doar pe o persoană, o persoană coordona şi restul aveau misiunea de a executa anumite sarcini. Ei au dorit să găsească o formulă cum să gestioneze rezervele valutare a Băncii Naţionale”, a explicat membrul grupului secret.

„BEM a fost aleasă ca platformă pentru devalizarea sistemului bancar. Toate băncile sistemice au funcţionat concertate. Şi, bineînţeles, că executorul sau prima persoană care a fost aleasă preşedintele Consiliul a fost Ilan Şor. În spate stăteau toate grupurile respective, inclusiv şi coordonatorul furtul miliardului. Coordonatorul este o persoană care se simte liber, nu are probleme, nu are careva obligaţiuni, nu este funcţionar public. Este un businessman. Acesta s-a văzut foarte clar în raportul de la 1 noiembrie 2013, care a fost făcut când am primit indicaţii să efectuez o analiză amplă despre ce se petrece pe piaţa bancară şi s-a observat că bilanţurile la mai multe bănci au fost denaturate”.

În context, Gofman a adăugat că „schema a fost făcută din afară ca să se facă situaţie de haos, unii au început, alţii au preluat. Este vorba şi de Federaţia Rusă. Toţi vor să controleze acest stat şi totul s-a făcut cu mâinile acestor măscărici care trebuie să apere Constituţia”.

Totodată, el a spus că mai multe persoane care au făcut parte din acest grup au fost intimidate şi forţate să plece din sistem, precum şi el a fost nevoite să facă aceste lucru: „Cu domnul Mihail Bolocan, este o situaţia stranie, făcea parte din grupul secret şi a fost găsit intoxicat în propriul apartament. Sunt şi alte persoane care au fost intimidate. Este vorba de două doamne. Una a plecat la socialişti şi i s-a promis să o lase în pace. Până la urmă eu am fost concediat, mi s-au făcut percheziţii acasă în baza materialelor mele, asta a fost în 2013”.

Mihail Gofman a mai menţionat că deputatului Ion Butmalai i-a fost întinsă o cursă, deoarece el ştia foarte multe informaţii. „Părerea mea este că s-a întins o cursă. Era un domn specific, dar cu caracter. De două ori am fost la dumnealui i s-a explicat totuşi”, a subliniat el.

Mai mult, Gofman a dezvăluit că după arestarea arestarea primarului de Orhei, Ilan Şor, urmează să fie reţinut şi fostul prim-ministru Iurie Leancă.

Sursa:jurnal.md

(23 accesari)